A diabétesz világnapja

2014. november 14.
A diabétesz világnap alkalmából a Cukorbetegek Budapesti Egyesülete egész napos ingyenes programokkal várja az érdeklődőket november 15-én a Lurdy Rendezvényközpontban.

A cukorbetegséggel való együttélés nem könnyű, valamennyi érintettnek sok segítségre és türelemre van szüksége az ismeretek elsajátításához és gyakorlati alkalmazásához. Ez nem ritkán egy teljesen új életmód kialakítását jelenti, miközben az élet más területein változatlanul helyt kell állni. A többi országhoz hasonlóan itthon is rohamosan nő a cukorbetegek száma, 2025-re minden tizedik embert érinteni fog a 20-70 év közötti korosztályban.

Idén középpontban neuropátia

A Cukorbetegek Budapesti Egyesület idei rendezvényének egyik fontos témája a diabéteszes neuropátia, amely a magas vércukorszint következtében kialakuló idegkárosodás. Tíz cukorbeteg közül legalább háromnak van valamilyen fokú, idegeket érintő problémája. Minél hosszabb ideje cukorbeteg, és minél idősebb valaki, annál nagyobb a neuropátia kialakulásának veszélye. Nagyon fontos a korai tünetek kezelése, mert ezáltal megelőzhető vagy késleltethető a további, erős fájdalommal járó idegkárosodás. A világnapon bárki részt vehet szakember által végzett neuropátiás szűrésen is, hiszen a korai felismerés jelentősen csökkenti a szövődmények kialakulását.

A szakemberek segítsége önmagában azonban nem elegendő, a betegek együttműködésére is szükség van, ezért igyekszünk megteremteni a lehetőségét annak, hogy a helyszínen bárki elsajátíthassa a cukorbetegséggel való jó együttéléshez nélkülözhetetlen ismereteket.

Ennek érdekében dietetikusok tanítják meg az érdeklődőknek a diétás főzés és tápanyagszámítás alapjait, szakápolók mutatják meg a helyes vércukormérés és inzulinadagolás technikáit, gyógytornász iránymutatásával mindenki összeállíthatja a számára legoptimálisabb testmozgás elemeit és a diabétesz okozta lelki problémák feltérképezéséhez pszichológus nyújt segítséget a rendezvény ideje alatt.

Ingyenes mérések

A rendezvény kiemelt főtámogatójának, a 77 Elektronika Kft.-nek, a DCont Trend vércukormérő készülék gyártójának köszönhetően „A legpontosabb mérés napja” mottót viseli nem véletlenül: a nap folyamán ingyenes mérésekkel, szűrésekkel, vizsgálatokkal (vércukor, koleszterin, vérnyomás, testzsír, talpi nyomás, inkontinencia stb.) ellenőrizheti valamennyi érdeklődő saját egészségügyi állapotát, amellyel kapcsolatban tanácsadással is szolgálnak a szakemberek.

A Cukorbetegek Budapesti Egyesülete által szervezett diabétesz világnap célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy tudatos életvezetéssel cukorbetegséggel együtt is teljes élet élhető.

További információkat itt találtok!