Mikro csodák egészen közel

2014. november 18.
El tudtok képzelni olyan művészt, aki egy 3 mm hosszú hajszálra ír, egy félbevágott mákszemre komponál meg egy fecskecsaládot, vagy egy tűhegy fokára alkot négy tevét egy piramissal? A PandArte bloggere most bemutatja nektek a Szentendrén található MikroCsodákat!

Egy orosz művész, Mikola Szjárdrisztij kiállítása látható Szentendrén a MikroCsodák Múzeumában.
A világ legkisebb aranytárgyai című gyűjtemény hazánkban csak itt található, ezen kívül pedig még két orosz városban. Mint kiderült, azért vagyunk kivételezettek, mert Mikolának van egy kedves magyar ismerőse, aki nagyon szerette volna, hogy mi is megismerhetjük zseniálisan alkotásait.

Én nem tudom, hogy jut valakinek az eszébe, hogy ennyire miniatűr tárgyakra alkosson (egy hajszál keresztmetszetére akár), de az biztos, hogy nagy élményt okoz ezzel a világnak.

Ebben a múzeumban 15 aranyból készült darabot tekinthetünk meg mikroszkópokon keresztül. Mielőtt belenéznénk a csövekbe, szabad szemmel szinte láthatatlan porszemnek tűnik minden. Aztán feltárul előttünk egy gyönyörűen megmunkált mű, és egyszerűen nem lehet betelni a látvánnyal.

A művész így mesél az alkotás folyamatáról: „Csak igen jól ismerve az anyagok kémiai, fizikai és mechanikai tulajdonságait lehet bármit létrehozni, mintegy játszani az anyagokkal, és kihasználni azok előnyös és hátrányos tulajdonságait. Nagyon fontos a technológiai sorrendiségének pontos betartása a megmunkálás, vagy az alkotás során. Ez ugyanolyan, mint a sakkjáték lépéseink szigorú sorrendje, bár az egyes játékok mindig egyediek és soha nem ismétlődnek. Így aztán érthető, hogy nekem sincs semmilyen állandó szerszámom, ezeket is mindig újra kell alkotni.”

„Egy mikrominiatura létrehozása maximális fizikai és pszichikai koncentrációt kíván. Minden műveletet kézzel végzek. A mikroszkopikus vágóeszközök mozgását zavarja a légzésem és a szívem verése. Ezért a különlegesen finom és pontos műveletek során egy meghatározott belső ritmushoz ragaszkodom. Arra törekszem, hogy a szerszámmal a szívem két dobbanása között hajtsam végre a soron következő műveletet. Ilyenkor a pulzusom érezhetően lelassul. A gondolataimat és a mozgást az akaraterő és a magabiztosság kíséri, amely már az önszuggesztióval határos.”

A kiállításon láthatunk még többek között egy 3X3 mm nagyságú arcképet egy kökény magjának kemény kérgéből készülve, a világ legkisebb Coca-Cola-s üvegét, valamint a már említett hajszál keresztmetszetére megkomponált művet is. Izgalmas élmény, ajánlom mindenkinek! Megtekinthető minden nap, 10 és 18 óra között Szentendrén a MikroCsodák Múzeumban.

A galériáért nagy méretben kattints a képre!