Bemutatjuk Ferjancsik Ágnes párkapcsolati segítőt, új bloggerünket

2014. november 21.
Talán első hallásra furcsának tűnik az, hogy valaki hivatásszerűen foglalkozik mások párkapcsolataival, pedig a harmonikus kapcsolat kialakítását is lehet, sőt kell is tanulni és tanítani. Ferjancsik Ágnes párkapcsolati segítő ezentúl rendszeresen ad majd nektek tanácsokat különböző párkapcsolati kérdésekben.

Miért döntöttél úgy, hogy párkapcsolatok segítésével szeretnél foglalkozni?

Kiskorom óta érdekel a pszichológia, mindig szerettem ilyen témájú könyveket olvasni, később azt is észrevettem, hogy ismerőseim szívesen fordulnak hozzám problémáikkal, talán mert figyelő hallgatásommal és nyugalmammal, segítséget tudtam nyújtani problémáik megoldásához. Az élet azonban úgy hozta, hogy végül kommunikáció szakon végeztem. Aztán gyermekeim nevelése során ébredtem rá arra, hogy engem még mindig érdekel a pszichológia, azon belül is a párkapcsolatok. Sajnos a környezetemben elég sok tönkrement kapcsolatot látok/láttam, ezért elkezdtem keresni, egy olyan diszciplínát, amely nem terápiás eszközökkel kíván kapcsolati konfliktusokat kezelni, hanem olyan technikákat helyez előtérbe, melyek segítségével mindenki maga jut el problémája megoldásához. Ezt a technikát a mediációban találtam meg, és igazi öröm számomra, hogy támogatásommal már sok, feloldhatatlannak tűnő párkapcsolati konfliktust sikerült a feleknek megoldani.

Miből áll pontosan a munkád?

Az első találkozás alkalmával az ügyfelek által elmondott problémákat pontokba szedve rendszerezzük. Nagyon fontos, hogy az ülések során mindvégig a jövőre, a probléma megoldására koncentráljunk és a párok nem egymást sértegetve a múltban vájkálnak. Továbbá én nem adok tanácsot, hanem kérdéseimmel és gyakorlatokkal segítem a párt, hogy közösen jussanak el a problémájuk számukra legmegfelelőbb megoldásához. Az egyéni tanácsadásnál is ugyanezt a technikát követjük.

Hogyan lehet megtanulni ezt a szakmát?

Azt hiszem, a személyes elkötelezettség rendkívül fontos. Ugyanakkor ma már számos, nagyon alapos és nagy szakmai felkészültséget biztosító tanfolyam áll rendelkezésre, melyek jó része nemzetközileg elismert és alkalmazott mediációs technikák elsajátítását teszi lehetővé. Ami engem illet, a KJF Kommunikációs szakán szereztem diplomát, majd az Umathum Mediátorképző, Mediátor alapképzést, az Umathum Mediátorképző, Párkapcsolati, Családi Mediátor képzést, végül a Prepare/Enrich Tanácsadó tanfolyamot végeztem el.

Milyen készségek, tulajdonságok tesznek valakit jó párkapcsolati segítővé?

Fontos, hogy a mediátor is rendelkezzen önismerettel, például ismerje a saját konfliktuskezelési módszereit. Jó kommunikációs készséggel kell rendelkezzen. Értő figyelemmel kell tudnia meghallgatni a feleket. Objektívnek kell maradnia a felek vitája közben, így meg tudja őrizni pártatlanságát, semlegességét. Elengedhetetlen, hogy a folyamat irányítása mindvégig a kezében maradjon, tehát határozott legyen. Továbbá nem elhanyagolható, hogy türelmes és nyugodt személyiség legyen.

Milyen problémákkal szoktak hozzád fordulni az emberek?

Legtöbbször nők fordulnak hozzám, mert úgy érzik, hogy párjuk elhidegült tőlük. A párok többsége egy-egy konfliktuson nem tud túllendülni. Elmondható, hogy bármilyen témában is fordulnak hozzám, a párok fő problémája a nem megfelelő kommunikáció és konfliktusmegoldás. Ezek pedig könnyen megtanulható technikák. Természetesen minél korábban jön el egy pár, annál nagyobb esély van a kapcsolat megmentésére. Nagy álmom, hogy minél több pár jöjjön el hozzám már a házasságkötés előtt, hogy segíthessem őket a házasságra való felkészülésben.

Lelkileg nagyon megterhelő ez a munka?

Természetesen, mint minden segítő munkánál, itt is nagyon fontos, hogy az ember valahol levezesse a feszültségeket, „ventiláljon”. Nálam ez a sport. De szükség van a rendszeres szupervízióra is lelki egészségünk, hatékonyságunk megőrzése érdekében.

Milyen témákra számíthatunk majd tőled itt a Marie Claire oldalán?

Úgy gondolom, hogy a Marie Claire olvasói számára is érdeklődésre tarthat számot minden olyan téma, amely tanácsadásaim során leggyakrabban merül fel: így a párkapcsolati veszteségek, gyászélmények feldolgozása, a hűtlenség, illetve általános tanácsok a párkapcsolat egészségének megőrzésére. Természetesen tervezem, hogy a különleges eseteket, vagy éppen a nagyon is szokásos párkapcsolati konfliktusokat, azok esetleges pozitív kimenetelével együtt esettanulmányok keretében megosztom az olvasókkal.