Magas árat fizet a testünk a divatért

2014. november 12.
Mikor kilépsz az utcára a vadiúj tűsarkúdban, a kedvenc feszülős farmereddel, karodon hatalmas, mindent elnyelő bőrtáskáddal, talán eszedbe sem jut, mennyi problémát okozhat testednek a legfrissebb trendek követése. Hiszen attól, hogy valami divatos, nem biztos, hogy egészséges is.

Persze, a szépségért meg kell szenvedni, de azért mindennek van egy határa. Manapság annyira adunk a külsőségekre, olyan fontos számunkra a legforróbb trendek követése, hogy képesek vagyunk még a fizikai fájdalmat is vállalni érte. Ugyanis egy pár csodás, merész tűsarkúért nem csak a kasszánál kell borsos árat fizetnünk, lehet, hogy egészségünk is megsínyli az egész napos magassarkúban szaladgálást.

A kevesebb néha több – legalábbis a táskádnál

Az igazi urbánus nő manapság már szinte a fél életét a vállain cipeli. A hatalmas női táskák amúgy is híresek arról, hogy képesek egy szoba tartalmát is elnyelni, de sokan már laptopjukat is magukkal viszik egy egész napra, sőt, az egészségtudatosak még egy nagy üveg vizespalackot is a hónuk alá csapnak. Persze arra sokan nem gondolnak, hogy az egészségnek épp a súlyos kilók árthatnak, amit ilyenkor vállainkra terhelünk. A jól megtömött, stílusos táskáktól könnyedén alakulhat ki nyak, váll –és hátfájás, arról nem is beszélve, hogy gerincünk is eldeformálódhat a divat súlya alatt. Épp ezért érdemes lehet olyan táska mellett dönteni, melyet átvethetünk a vállunkon, hogy ne csak egyik vállunkra terheljük a súlyt. Ha a kedvenc táskád mégis csak egy oldalon hordható, próbáld meg váltogatni, hogy mindkét válladnak kijusson a nehéz munkából.

Hátamon a zsákom…

Természetesen a gyerekeknek is fontos, hogy a hátizsákjuk ne csak a könyveket tárolja, de igazán menő is legyen az osztályban. Sajnos azonban a könyvekkel, uzsonnával, tabletekkel és játékokkal teletömött hátitáskák sokkal több terhet rónak a gyerekek hátára, mint amennyit elbírna apró testük. Kutatók szerint a gyerekek táskájának nem szabadna többet nyomnia, mint testsúlyuk 15-20 %-a. Ha gyerekünk nyak –vagy hátfájásra panaszkodik, először a hátizsákjába nézzünk bele.

Ne üljünk a pénzünkön!

Sokan – különösen a férfiak – vágják farzsebükbe a pénztárcájukat, hiszen nem árt, ha a pénz állandóan kéznél van, vagy alkalomadtán meglobogtathatják sikkes bőr tárcáikat. Csakhogy aztán sokan a farzsebben lapuló tárcán ülve dolgozzák végig a hosszú munkaórákat, ami pedig, bármilyen furcsa is legyen ez, nagyon rosszat tesz a hátunknak. A kemény, vastag pénztárcán való ülés kibillenti a medence egyensúlyát, ami pedig fájdalmat okozhat a csípő, a hát és a vállak területén. Továbbá ilyen módon elnyomhatunk idegeket is, amik akár a lábunkba is sugározhatnak fájdalmat. Inkább süllyesszük pénztárcánkat a táskánkba, vagy     

Vadító tűsarkú mindenáron?

Az elegáns nő ruhatárából természetesen nem hiányozhat egy pár vadító tűsarkú cipő. Pedig az orvosok mér régóta figyelmeztetik a divatmániás nőket, hogy ezek a csinos lábbelik sokat árthatnak viselőiknek. A lábnak ugyanis teljesen természetellenes az a pozíció, amibe egy ilyen kialakítású magassarkú kényszeríti. És mivel a lábaink jelentik egész tesünk és egyensúlyunk alapjait, így az egész test rossz pozícióba kerül. Mikor magassarkút viselünk, a lábunk előrecsúszik a cipőben, a lábujjaink rossz helyzetbe kerülnek és az egész testsúlyt nem megfeleő helyre terheljük. A testsúlyunk viselése ilyenkor nagy részben a lábujjakra hárul így a test ösztönösen előre dőlne, amit kompenzálva hátrfelé húzzuk felsőtestünket. Ez a pozíció pedig árt a térdeknek, csípőnek és a hát alsó részének is. Persze senkitől sem lehet elvárni, hogy mondjon le ezekről a dögös cipőkről, de nem árthat a magassarkút néha kényelmesebb, lapos cipőkre cserélni, hogy ne tegyünk ki túl hosszú ideig lábainkat ennek a tortúrának!  

Farmerbörtön a testnek

Rengetegen bújnak feszes, szinte második bőrként testheztapadó nadrágokba, főleg az őszi és téli hónapokban. Sőt, sokan inkább belepréselik magukat az egészen szűk darabokba, hogy kicsit lefogják a nem kívánatos zsírpárnákat. De sajnos azt kevesen tudják, hogy a túlzottan feszes, szűk darabok elnyomhatják és károsíthatják a comb idegeit. Arról nem is beszélve, hogy a szűk farmerekhez sokan magassarkút húznak és még teletömött táskát is vetnek a vállukra, így szinte garantált az egészségkárosodás.