Dél-Burgenland – egy darabka földi paradicsom, ahol a régió legkiválóbb gasztronómiai élményeket nyújtó vállalkozásai megtalálhatók, amelyek igazi különlegességét az adja, hogy minden borkedvelő és ínyenc személyes kapcsolatot alakíthat ki a különböző ínyencségek előállítóival. A dél-burgenlandi régióban ugyanis a finomságok készítői és az ő minőség iránti szenvedélyük legalább olyan fontos, mint maguk a termékek. A régió pedig arra invitálja az érdeklődőket, hogy településről településre haladva ismerjék meg a vidék gasztronómiai kínálatát és a mögötte rejlő embereket.Minderre nagyszerű lehetőséget kínálnak az olyan rendezvények, mint a „Gyere a Paradicsomba!” elnevezésű gasztronómiai fesztivál, a Paradies élményprogramok és az egyéni kirándulások. A Paradies-üzletek szívesen látják az érdeklődőket és a különleges kulináris élményekre vágyó vendégeket. Az ínyenctúra segít közelebbről megismerni a dél-burgenlandi embereket és tájat. Olyan különlegességekkel találkozhatunk, mint a sütőtökös-uhudleres kolbász, a chilivel töltött uborka, vagy az uhudleres ecet.
Paradicsomok birodalma
A rengeteg napsütésnek és a szeles időnek köszönhetően a paradicsomtermesztés fellegvárává vált Burgenland. A térség legsikeresebb termelője 3200 különböző típusú és ízű, egzotikus nevekkel ellátott paradicsomot termel. A libanoni rózsa mellett megtalálható itt a „fekete szilva” is, amelynek íze valóban hasonlít a szilvára, de ott van az „orosz utazóparadicsom”, ami nevét cáfolva Guatemalából származik. Találunk még itt zöld és sárga színű paradicsomokat, valamint az egyedi keresztezésnek köszönhetően banán, sárgadinnye és cukorrépa ízűeket is.
Buschenschankok – egy kis tradíció
A hagyományos burgenlandi buschenschankok vendégszeretetükről és házi készítésű finomságaikról híresek. Ízletes krémeket, salátákat, házi felvágottakat és kolbászokat kínálnak a vendégeknek, juh- és kecskesajtokat tökmagolajjal, marhahúsból készült specialitásokat, finom és könnyű, friss hideg ételeket. Nem hiányozhatnak azonban a borok sem, legyen szó könnyű fehér borokról vagy a testesebb vörösökről. Néhány helyen ún. gyümölcsboros buschenschankokat is találunk, ahol alkoholmentes mustot, gyümölcsleveket kóstolhatunk körtéből, almából vagy bogyós gyümölcsökből.
Liba, liba és még több liba
Legnagyobb népszerűségnek örvend, és egyben a legjellegzetesebb ételeik alapjául szolgál a liba. Több fesztivált szentelnek neki, évente a Márton nap és az őszi szüretek, újborok avatása jelenti a tetőpontot. A régióba látogatóknak kötelező fogás. Márton napon többek között St. Margarethenben, Kismartonban, Frauenkirchenban kapcsolódnak a liba tematikához, a hétvégén pedig Illmitzbe, Donnerskirchenbe vagy Joisba érdemes ellátogatni, hogy beleshessünk a boros pincékbe, vagy finom falatokat kóstoljunk.
Történelmi édességek fellegvára
Burgenland közelségének köszönhetően a múltunk, történelmük sok állomása közös. Egyik legkiemelkedőbb példája ennek a több száz éves süteményreceptek, amelyeket a nők a magyarországi, bécsi nemes hölgyeket szolgálva tanultak el. Ezen finomságok ma már feledésbe merültek a gazdag nemesi palotákban, viszont a burgenlandi Badersdorfban még fellelhetők, a városka így az édesszájúak Mekkájává vált, ahol kóstolhatunk huszárfánkot, diós stanglit vagy épp vaníliás kiflit is.
Somelierek, ide!
A tartomány szőlődűnéinek csaknem a felén fehér szőlőt termesztenek, amiből pedig harmincnál is több fajta fehérbort készítenek. A változatos kínálat alapjául a fehér és szürke burgundi vagy a chardonnay szőlőfajták, valamint az egyedi vízrajz – a Fertő tó és a nagyszámú sóstavak közelsége – szolgálnak. A számos specialitás közül is kiemelkedő az ősi uhudler bor. Négy amerikai direkttermő a Ripatella, a Delaware, a Concord és az Elvira egyedülálló természetes ötvözete, mely hasonló különlegességnek számít, mint az olasz fragola. A borfajtának még saját fesztivált is szentelnek. Nevét a bort övező legendából kapta, miszerint egy bizonyos mennyiség elfogyasztása után az ember tekintete egy bagolyéhoz kezd hasonlítani.
Még több információ az ínyencek paradicsomáról itt.