„Hiszek abban, hogy az emberek segítőkészek”

2014. december 05.
December 3-án az egyik budapesti utca látképe 15 percre átalakult: kerekesszékek foglalták el a parkoló autók helyét. A Fogyatékos Emberek Világnapján a figyelemfelkeltő akció üzenete önmagáért beszél: itt az ideje, hogy végre tekintettel legyünk egymásra!

Valószínűleg mindannyian kerültünk már olyan szituációba, amikor nagyon rohantunk valahova, és a foglalt parkolóhelyek láttán egyre csábítóbbnak tűnt a mozgássérültek számára fenntartott hely. A tegnapi gerillaakció célja éppen az volt, hogy ilyenkor jó döntést hozzunk. „Ha valaki egy mozgássérülteknek fenntartott helyen parkol úgy, hogy egyébként nem rendelkezik érvényes parkoló igazolvánnyal, igen komoly bírságot kaphat. Mégis azt gondolom, hogy nem ez a leghatásosabb módja annak, hogy felhívjuk az emberek figyelmét, mennyire fontos odafigyelni a másikra” – mesélte a demonstráció egyik szervezője, Kis Adri, a Budapest-Bamako ralli első női kerekesszékes versenyzője.

„Előfordult már, hogy túl messze kellett megállnom az autómmal egy olyan helyen, ami nem feltétlen volt akadálymentes, és elkéstem azért, mert a számomra fenntartott parkolóhelyet elfoglalták. Csak hab a tortán, hogy a rendes parkolók sokkal kisebbek, így az is megesett, hogy nem tudtam visszaszállni az autómba.”

„Az anyám is beteg, csak nincs velem” és hasonló kifogások hallatán Adri úgy érezte, szeretné másoknak is megmutatni, hogy a mozgássérült parkolóhelyek jogtalan elfoglalása mit jelent a kerekesszékesek számára. A civilben újságíró-szerkesztő több mint tíz éve vezet autót, és ez idő alatt rengeteg alkalommal találkozott mozgássérült parkolókat jogtalanul használó sofőrökkel.

Ennek ellenére úgy érzi, a helyzet korántsem reménytelen. „Hiszek abban, hogy az emberek segítőkészek és jó szándékúak, csupán nincsenek tisztában azzal, hogy milyen nehézségekkel jár egy mozgássérültnek, ha elállják a parkolóhelyét. Itt az ideje ezen változtatni.”