Ékszerbe zárt illatok

2014. december 09.
Bajzák Anna egyszerűen csak szeretné minél közelebb hozni hozzánk a természetet. Ezért készít olyan horgolt ékszereket, amelyekbe virágokat és fűszernövényeket bújtat, hogy az illatok mindig velünk legyenek. Most mindent megtudhattok a Nolám naturlaborról, hiszen a PandArte bloggere vele beszélgetett.

„Kamaszkorom óta fontos számomra a szemlélődés, a természetben töltött idő – meséli Anna. – Bő három évvel ezelőtt pedig a vőlegényemmel vágtunk bele egy elhanyagolt, indákkal benőtt telek meghódításába, közel a fővároshoz. Azóta földet művelünk, betakarítunk, palántázunk, befőzünk. Többek között az ott gondozott gyógy- és fűszernövények kerülnek az ékszereimbe, amire nagyon büszke vagyok! A természetes ékszerekkel egy olyan eltűnőben lévő harmóniára szeretném felhívni a figyelmet, ami ember és környezete között rezeg. Nagyon sok olyan lány van, akitől távol áll az idegen, mesterséges anyag viselése, nekik szeretnék a kollekcióimmal kedveskedni.”

Kollekciók

„Az első kollekcióm a gyógynövényekkel, fűszerekkel, virágokkal töltött illatos Fűszerelem kollekció. Horgolt, csipkézett fülbevalókat, kitűzőket és medálokat töltök meg saját magam által készített illatkeverékekkel. Azután befőttes üvegekben „pácolódni” hagyom őket, hogy a pamutfonál minden szála átvegye az illatokat!

Hasonlóan az illatos ékszerekhez, a Szélcsendőkkel is varázsolni szeretnék! A Szélcsendők olyan horgolt szélcsengők, amelyek nem hangot adnak ki, hanem illatot. Spirálisan fűzöm fel a lógó díszeket: horgolt „angyalokat”, világító gyöngyöket, illatbogyókat és ásványokat. Eredetileg babalátogató ajándéknak készültek, babaszoba-lakásdíszeknek, ám egyre többen kérik felnőttek is.

A Cserebere ékszerek és kiegészítők trükkje a patent. A gyűrű, a táska, a hajcsat, az öv, a lábdísz és a fülmelegítő „alapjaira” egyaránt rá lehet pattintani a kiválasztott csipkéket. Ez a kollekció szerintem tökéletes például tesók, barátnők számára, illetve azoknak, akik ékszerfüggésük mellett azért spórolni is szeretnének. Hiszen nem kell újabb és újabb „alapokat” venni, sokkal olcsóbban beszerezhetsz egy vadonatúj gyűrűt pusztán egy csipkepatent megvásárlásával.
Az Ültethető ékszer a legfiatalabb ötletem. Pár hónapja hasított belém a gondolat, hogy házilag 100% recycled merített papírt akarok készíteni tele maggal és szirommal. Aztán fogtam a magpapírokat és méretre vágtam, majd kicsipkéztem őket. Az ültethető fülbevalók viselésével így életet, az élet lehetőségét hordhatod. Akár egy fontosabb eseményt, utazást, találkozást örökít meg vele az ember, akár hétköznapjait szeretné spirituálisabbá tenni, mindenképpen egyedülálló élmény.”

Karácsonyra forralt bor illatú ékszer

„Két horgolt csipkelap közé töltöm a fűszer-, virág- és gyógynövénykeveréket, aztán körbehorgolom. Senki nem csinál ilyet kerek e világon, és remélem, hogy csak az én nevemhez lesz köthető ez a természetesen illatos ékszer. Egész nyáron gyűjtögetek, szárítok és „elteszem” az illatokat, úgyhogy van bőven saját növényem is, de egy-két összetevőt bio- vagy fűszerüzletekben szerzek be. Karácsonyra lesz például forralt bor, gyömbéres süti és sült alma illatú ékszer is a vásárokon.”

A Nolám naturlabor ékszereit december 20-án a DIP design vásáron találjátok meg, három üzletházban a Mozgó Piac szervezésében, illetve Törökbálinton Erikánál, a virágosnál.

A weboldalon pedig egyedi megrendelésekre is van lehetőség!

A galériáért nagyobb méretben kattints a képre!