Nem kell félni a konfliktustól egy kapcsolatban

2014. december 10.
Egy élénk vita, ne adj' isten veszekedés nem feltétlenül jelenti egy párkapcsolat végét, sőt, épp ellenkezőleg, akár javíthat is annak minőségén. Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes ma elmagyarázza, miért nem szabad elfojtanunk a problémáinkat, és miért nem szabad elkerülnünk a konfliktusokat.

Mikor a férjemmel megismerkedtem, kértem tőle egy számomra nagyon fontos dolgot: „Soha ne térjünk nyugovóra haraggal.” Ami annyit jelent, hogy mindig beszéljük, és lehetőleg oldjuk meg az aznap köztünk felmerült problémákat. Akkor is, ha az csak az egyikünk számára probléma. Hiszen ha napokig halasztgatunk egy semmiségnek tűnő kis sérelmet, vagy problémát, az óriássá dagadhat.

Egy párkapcsolat természetes velejárója a kisebb, idegesítő problémák és a nagyobb, egyes életciklushoz kötődő krízisek. A kisebb problémákhoz tartoznak azok a különbségek, amelyeket a párunkban felfedezünk. Biztos veled is előfordult már, hogy azt érezted, ha a párod még egyszer nem tekeri vissza a fogkrémre a kupakot, akkor szétrobbansz. A nagyobb krízisek közé tartoznak például a gyerekvállalással járó problémák. Amikor úgy érzed, hogy hiába kedveskedik neked a férjed, egy jó alváson kívül semmire sem vágysz jobban.

Nagyon sokan félünk a konfliktustól, hiszen egy probléma megbeszélése azzal járhat, hogy önmagunkba kell nézni, fel kell ismerni a hibáinkat, akár még bocsánatot is kell kérnünk, sőt lehet, hogy egy kicsit változtatnunk is kell a viselkedésünkön.

Ez mind nagyon nagy feladat, de egy kapcsolat természetes velejárója. Ha sikerül ezeket a konfliktusokat megoldanunk, akkor megint egymásra találhatunk, de már sokkal mélyebb kötődéssel tudjuk ezt megtenni, mint azelőtt.Ha nem sikerül túljutnotok egy konfliktuson, mindenképpen érdemes felkeresni egy szakembert.