10 tanács a párkapcsolat egészségéért!

2014. november 26.
Hogyan őrizzük meg párkapcsolatunkban a harmóniát, hogyan kezeljük a civakodásokat, egyszóval hogyan tartsuk fenn párkapcsolatunk egészségét? Új bloggerünk, Ferjancsik Ágnes párkapcsolati segítő 10 hasznos tanáccsal lát el minket az egészséges, boldog kapcsolat érdekében.

Mitől látszik boldog párnak, az étteremben, a szomszéd asztalnál ülő pár? Ha csak a romantikusnak tűnő vacsora, vagy szerelmes összebújás alapján vonnánk le következtetéseket, valószínűleg semmit nem tudnánk meg kapcsolatuk valódi tartalmáról, vagy akár „egészségi állapotáról”.

Visszatekintve saját életemre, mindarra, amit tettem, (és amit velem tettek) megkísérlem azt a 10 jellemző magatartásformát felsorolni, ami szerintem egy pár kapcsolatát egészségesen tartja:

1. Adj, anélkül, hogy ellenszolgáltatást várnál!

Egy egészséges kapcsolatban szenvedélyt, empátiát és kölcsönös megbecsülést adunk. Egy zsákutcába jutott kapcsolatban a felek számára az adakozás csak eszköz arra, hogy valamit cserébe kapjanak. Kerüljük a „valamit valamiért” mentalitást!

2. Szeresd a partneredet azért, ami, és nem azért amivé válhat!

Egy egészséges kapcsolatban azért szereted a párodat amilyen most. A kapcsolat során mindent megteszel, hogy egyre jobban megismerd reményeit, álmait. Egy beteg kapcsolatban mindent megtesznek azért, hogy a másikat megváltoztassák, hogy azzá váljon, amit párja ideálisnak talál. Vagyis nem a párját, hanem azt szereti, akivé esetleg válhatna.

3. Legyen kapcsolatod a biztonság szigete!

Egy egészséges kapcsolatban az együttlét mindkét fél számára a feloldódást jelenti. Ezek azok a pillanatok, amikor tapasztalataikat, tulajdonságaikat, egymás mély ismeretével együtt megfelelő tisztelettel őrizhetik. Egy beteg kapcsolatban a gyenge pontokat, a legintimebb részleteket is kibeszélik, és néha gúny tárgyává teszik.

4. Ha harcolsz, azért tedd, hogy javíts, ne azért, hogy győzz!

A veszekedés nem a világvégét jelenti, hanem eszköz lehet a valódi megértés felépítésére. Ha elvárásaidat szeretetteljesen kommunikálod, sebezhetőségedet sem rejtve véka alá, ez igazán erőteljes eszköze lehet intimitás, kapcsolat és bizalom építésére.Egy egészséges kapcsolatban a veszekedés azt az erőfeszítést jelenti, melyet mindkét fél a másik szempontjainak, érzéseinek megismerésére tesz egy egyformán elfogadható megoldás érdekében. A beteg kapcsolatban a veszekedés nem több mint erőfitogtatás, és lehetőség visszavágásra.

5. A közös célok domináljanak, ne a vetélkedés!

Egy egészséges kapcsolatban mindkét félnek vannak a jövőre vonatkozó elképzelései, és céljai, melyeket megosztanak egymással. Kapcsolatuk fontos része, hogy támogassák egymást céljaik elérésében. Minden győzelmet a kapcsolat győzelmeként értékelnek. Egy beteg kapcsolatban a vetélkedés dominál, a legfőbb cél az, hogy a másikon túltegyenek. Az ilyen kapcsolat önös érdekkel telített.

6. Válaszd mindig a jobbat, ne a rosszabbat!

Mi választjuk meg, hogy figyelmünket merre irányítjuk. Ahogy a mondás tartja, ahová a figyelem összpontosul, az energiák is arra koncentrálnak. Minden helyzetben két választási lehetőséged van: 1. Szőrszálhasogatón elkezded a hibákat analizálni, és ezeket használod magyarázatul arra, hogy mitől ment a kapcsolatod tönkre 2. Vagy választhatod azt, hogy számba veszed mindazt, ami a párodban jó, és amit szeretsz benne.

Hogy hogyan történjen ez a számvetés? Tegyél egy időutazást, idézd fel a kapcsolat humoros, boldog pillanatait, az eseményeket, aminek együtt örültetek, ami mindkettőtöket egyformán boldoggá tett. Nem arról van szó, hogy a valóságot le kell tagadni, hanem csak arról, hogy egy olyan eszközt alkalmazol, mely a kapcsolatot a félelemtől a szeretet felé mozdítja.Tőlünk függ, mit választunk. A boldog párok a hangsúlyt a pozitív oldalra helyezik.

7. Nézd a dolgokat az éppen adott helyzetben, ne állíts fel általános sémákat!

Egy egészséges kapcsolatban a párok mindent megtesznek, hogy elkerüljék az olyan grandiózus állításokat, hogy „te mindig…”, „mert te soha”. Egyetlen olyan eset, melyben a párod valami, neked nem tetszőt tett, nem határozhatja meg egy egész életre vonatkoztatva a magatartását.  Nagyon egyszerű sémákba pakolni dolgokat, de ha jön majd egy probléma, amit szeretnél megoldani, az általánosítások megoldás helyett csak régi sebeket fognak felszakítani. Ezért jobb minden esetet, mint egyedi, csak akkor előfordulót tekinteni; hacsak nem vagy véglegesen meggyőződve arról, hogy a kapcsolatnak vége.

8. Saját gyarapodásodért te magad légy felelős, és ne a kapcsolatodat használd fel magyarázatul arra, hogy ne kelljen azért saját magadnak tenni!

Egy egészséges kapcsolatban rendelkezel olyan privát szférával, ahol még a partnered sem avatkozik bele döntéseidbe. Egy beteg kapcsolatban a pár az egységet úgy éli meg, hogy mindketten elveszítik saját, autentikus énjüket. Pedig egy kapcsolat spirituális elköteleződés, ami abban segít, hogy azzá váljunk, amire a sors rendelt. Ha a kapcsolat ennek útjában áll, akkor éppen ideje helyzetünk átértékelésére.

9. Mindig azt kommunikáld, amit akarsz, és ne azt, amit nem akarsz!

Hatalmas különbség van a panaszkodás, és a konstruktív észrevétel között. Egy egészséges kapcsolatban a felek arról beszélnek, amit akarnak. Például, sokkal hatékonyabb úgy fogalmazni, hogy „szeretnék az én családommal együtt lenni”, mint úgy, hogy „túl sokat vagyunk együtt a te családoddal, sokkal többet, mint az enyémmel”. Ez a fajta pozitív tartalmú megközelítés megkönnyíti a partner számára a további beszélgetést, és nem kényszeríti arra, hogy egy veszekedésre készüljön.

10. Ne azért kérj bocsánatot, hogy a problémát gyorsan lezárd, hanem azért, mert törődsz a kapcsolatoddal!

Azt, hogy „sajnálom” nem azért mondjuk, hogy gyorsan véget vessünk a vitának, vagy azért, hogy mártíromkodjunk. A bocsánatkérés nem arról szól, hogy a vitától gyorsan megszabadulhatunk, hanem arról, hogy úrrá legyünk egy nehéz helyzeten, csapatként. Egy egészséges kapcsolatban inkább vagy boldog, mint egy vita győztes! Gyakran van szükség őszinte bocsánatkérésre. Az ilyen soha nem úgy végződik, hogy „bocsánat, de”, hanem felelősség vállalással, mint „sajnálom, mert”

Hosszan lehetne tovább sorolni azokat a szokásokat, amelyek egymásra figyelő, egymást kölcsönösen respektáló, harmonikus párkapcsolatot biztosítanak. Legtöbbjét magunk is érezzük, tanácsadás nélkül is elfogadjuk. Mégis, egy elfogulatlan külső szakember képes segíteni abban, hogy ezek a szokások tudatos cselekvéssé váljanak.