Feltörekvők: Interjú a Deluxe Dollz tervezőivel

2014. december 22.
Egy véletlen folytán találkoztak egymással Kovács Eszter és Négyessy Nedda, a Deluxe Dollz tervezői, akik azóta megállás nélkül inspirálódnak, rajzolnak és újrahasznosított papírból készült dizájntermékeket terveznek. Márkájuk sikerességéről és a karácsonyi készülődésről is beszélgettünk a festményeket készítő Neddával.

A Deluxe Dollz egy igazi csapatmunka eredménye: egyikőtök a szürreális figurák megtervezésével foglalkozik, míg a festményeket és a kész tárgyakat már a másikótok készíti el. Alkotópárosként nagy összhangra van szükség, ám eddig az élet más területén tevékenykedtetek. Mégis, hogyan kerül kapcsolatba egy Londonban diplomázott belsőépítész egy cirkuszszínházi előadóművésszel?

Sok évvel ezelőtt, egy hostel recepcióján dolgoztunk mindketten, és rengeteget mulattunk együtt: Eszter az éjszakai műszakokban rajzolni kezdett, én pedig csak csodálni tudtam a grafikáit. Ezután hosszú évekig nem találkoztunk, hiszen Eszter cirkusziskolába járt, majd saját társulatot alapított, míg én Londonba költöztem belsőpítészetet tanulni. A diplomám után, egy véletlen folytán találkoztunk immár Magyarországon, mikor elkezdtem a régi rajzokat festményekké alakítani.

Rengeteg időt együtt töltötök együtt a közös munka miatt, egy esetleges alkotói nézeteltérés mennyire befolyásolja a közös munkátokat?

Az alkotófolyamatban nincsenek nézeteltéréseink – szeretjük egymás munkáit és maximálisan támogatjuk egymást. Kisebb konfliktusaink persze vannak, ám sokat segít az, hogy megbecsüljük egymás erősségeit és megbocsátjuk egymás gyengeségeit.

A dizájnerek közül sokan éjjel álmodják meg a rajzaikat, másokat egy jó könyv vagy egy kellemes zene ihlet meg. Ti honnan inspirálódtok?

Festőként leginkább az emberek és emberszerű lények inspirálnak és Eszter grafikáiban is a karakteres figurák jelennek meg – a vicces ábrázolásra és a nem tökéletes dolgok szeretetére összpontosítunk. A mottónk a „Your Lovable Dark Side” (Az imádnivaló sötét oldalad) is innen jön.

Széles spektrumon dolgoztok, határidőnaplókat, füzeteket, telefontokokat, de még faliórákat is készítetek. Létezik olyan használati tárgy, amit nem terveznétek meg?

Nem. Mindent megtervezünk, akár WC papírt is… Japánból jött már olyan ötlet, hogy papírzsebkendőt tervezhetnénk – mi benne vagyunk!

Mi volt a legkülönlegesebb megrendelésetek?

Néhány éve egy szórakozóhely kért tőlünk falfestményt. Amikor más helyszínre kellett költözniük, vitték magukkal az egész falat – igaz, kicsit szétbontva.

Hamarosan itt a karácsony, már javában tombol a vásárlási-láz: alkotóművészként milyen ajándékokkal kedveskedtek a szeretteiteknek?

Ajándékokat leginkább kézműves, magyar dizájner kollegáktól vásárolunk, ám mivel idén mi is kint vagyunk a karácsonyi vásárokon, sikerült mindent jó korán beszerezni.

Hol lehet megtekinteni a termékeiteket, illetve milyen ünnepi meglepetést ajánlanátok a vásárlóitoknak karácsonyra?

A vásárlók nagy kedvence a ’Dark Sweethearts Hotel’ kollekció 2015-ös határidőnaplói, valamint a karácsonyi képeslapjaink, amik nem a megszokott ünnepi hangulatot mutatják be, sokkal inkább egy sötétebb világot ábrázolnak.

Mik a terveitek a jövőre nézve?

Nagy álmunk, hogy az általunk tervezett figurákat animáció formájában életre keltsük, valamint szeretnénk szélesebb körben, külföldön is forgalmazni a termékeinket.

„ Azt kívánom a 2015-ös évre, hogy… folytatódjon minden ilyen jól, és maradjanak ilyen fantasztikusak és lelkesek a vásárlóink!