2015: Lassíts, és kezdj élni!

2015. január 02.
Az év végével számtalan dolgot megfogadunk, amik aztán olyan gyorsan tűnnek el, mint a szilveszteri pezsgőben a buborékok. De mi történne akkor, ha idén nem ígérnénk magunknak semmi vállalhatatlant? A Slow Budapest szerint bőven elég, ha 2015-re elhatározzuk, hogy rést vágunk a pajzson, és teljesen betáblázott napjainkba csempészünk egy kis „slow"-t. Új anti-határidőnaplójukban azt is megmutatják, hogyan.

Milyen egy slow naptár?

Az állandó pörgés, mobilon olvasható munkahelyi e-mailek és a 24 órás munkanapok között néha kicsit elfelejtjük a legfontosabbat; nem szánunk időt önmagunkra. Nem csodálkozunk rá a város szebbnél-szebb épületeire, és a parkba sem ülünk ki könyvet olvasni. Inkább rohanunk. A nemzetközi slow mozgalom lényege a lelassulás, hogy végre önmagunkra is időt szakítsunk. A MaMi naptár ennek az életérzésnek az egyik kézzel fogható eredménye. Az ízig-vérig anti-határidőnapló – mindamellett, hogy naptárként is jól funkcionál – első sorban nem a határidőkre fókuszál. Megálmodói, Krajcsó Nelli a Slow Budapest alapítója és Nagy Orsi, a MaMi tervező grafikusa egy kompakt életvezetési tanácsadót hoztak létre. „Évekkel ezelőtt készült az első MaMi, ami már akkor is „slow” volt, csak mi még nem tudtuk” – meséli Orsi. – „Már a legelső darabokat is azért készítettük, hogy jókedvet és egy kis színt csaljunk a mindennapokba. A Slow Budapesttel összefogva azonban jóval tudatosabbak lettünk.”

Hogyan működik?

A MaMi naptár tizenkét hónapon át vezet minket. Ahogy belépsz egy új hónapba, egyedi illusztráció és néhány apró, színes feladat, valamint három egyszerű, mégis elgondolkodtató kérdés fogad. Minden egyes részt inspirációnak szántak az alkotók, semmi sem kötelező, nincsenek elvárások, csak ajánlásokat fogalmaznak meg. A június például a „felfedezés hónapja”, amikor turistává válva egy kicsit rácsodálkozhatunk a saját városunk szépségeire. „A célunk, hogy minden tanács beilleszthető legyen a túlpörgött életünkbe” – meséli Orsi. – „Már akkor is megérte, ha valamelyik tanács csak néhány év múlva jut az eszünkbe, és akkor fogjuk megvalósítani.”

Kinek való az anti-határidőnapló?

„A célközönség elé szűk, nem mindenkinek van rá szüksége” – teszi hozzá Orsi. – „Azoknak készül, akik úgy érzik, túlhajszoltak és szeretnének lassítani, csak még nem tudják hogyan. Segít, hogy egy kicsit tudatosabban éljünk. De annak is ajánlott, aki szereti az egyedi grafikai megoldásokat.” A MaMi ugyanis nem csak a tartalom szempontjából izgalmas; öt mozgalmas borító közül választhatunk, hogy megtalálhassunk a hozzánk legközelebb álló szín- és formavilágot. A slow tanácsokat pedig az egyedi kézi rajzok, és a vidám, színes vizuális világ teszi igazán különlegessé.

További információ itt!