Happy end – boldog újrakezdés szakítás után

2015. január 07.
Minden jó, ha a vége jó. Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes olyan történetet oszt meg velünk, amiből kiderül, hogy - még a legkilátástalabbnak tűnő helyzetből is - mindig újra lehet kezdeni.

Az újévet egy olyan nő történetével szeretném kezdeni, akinek egy nehéz élethelyzetet sikerült nyertesen lezárni.Fél évvel ezelőtt keresett meg, a következő történettel: 40 évesen, 15 évi házasság után, a férje bejelentette, hogy válni akar.

Abban a pillanatban úgy érezte, hogy kilátástalan az élete, képtelen, hogy egyedül nevelje fel, az akkor 10 éves lányát, és magányosan élje le az élete hátralévő részét. Tudta jól, hogy voltak problémák a házasságukban, sokszor veszekedtek, a szex sem volt már jó, de mindig úgy gondolta, hogy ettől még ők mindig együtt maradnak. De a férje beleszeretett egy másik nőbe, és döntése végleges volt, elköltözött.

Válásuk viszonylag gyorsan lezajlott, a férje mindenbe beleegyezett, csak hogy kimondják a válást. A hölgy nem értette az egészet, miért kell így sietni, miért nem próbálják újra. De a férje csak azt hajtogatta, hogy régóta úgy érezte, a kapcsolatuk egy unalmas állóvíz, és ezért is tudott másba beleszeretni. Ezek után kétségbeesve próbált új kapcsolatra találni, egyrészt fűtötte a bosszúvágy, hogy megmutassa a férjének, ő is kell még a férfiaknak, másrészt a magánytól való rettegés.

Azonban egyik sikertelen próbálkozás követte a másikat. Ekkor fordult hozzám.Megbeszéltük, hogy heti találkozásaink során pontról pontra átbeszéljük volt házasságát, megvizsgáljuk, hogy mi működött és mi nem ebben a kapcsolatban. Fontosnak tartottam, hogy tisztázza magában, mi a fontos neki a volt házasságából: az adott ember, vagy a helyzet. Hétről hétre több dolgot ismert fel. Rájött, hogy valójában nem is ismerte a férjét, és csak a saját vágyait vetítette rá, olyan tulajdonságokat, amikkel nem is rendelkezett. Amikor pedig – még a házasságában – erre rájött, elfordult tőle, és minden szeretetét a gyerekének adta. Mivel rettenetesen félt a magánytól, benne maradt ebben a halott kapcsolatban. Pedig egy halott kapcsolat elzárja az utat az újrakezdés elől. Van, amikor érdemes harcolni egy kapcsolatért, van, amikor jobb az újrakezdést választani.

Ez a nő az újrakezdést választotta, és miután tisztába került vágyaival és önmagával, már sokkal magabiztosabbá vált, és úgy érezte, tökéletesen meg tud állni a saját lábán is. Nemrég írt nekem, hogy találkozott egy nagyon kedves férfival, akivel úgy érzi magát, mint aki hazatalált.