Sör, csokoládé, Leuven

2015. január 11.
Nehéz sörök, mennyei csokoládé és takaros, macskaköves utcák. Valószínűleg ezekről rögtön Belgium jut eszünkbe, de ha az országra gondolunk, többnyire csak a főváros, Brüsszel merül fel úticélként. Pedig a tőle alig néhány kilométernyire található Leuvenbe is megéri ellátogatni!

Brüsszeltől körülbelül félórányi autóútra fekszik a belga főváros árnyékában kevésbé látogatott Leuven. Ha Brüsszelben járunk, mindenképpen tegyünk egy kitérőt – ha tehetjük – az apró, középkori város felé is, hiszen nem csak, hogy kevésbé nyüzsgő, és kevesebb benne a politikus, de tényleg remek szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket is tartogat.

A tudás hatalom

Leuven elsősorban arról ismert, hogy a világ egyik legszínvonalasabb és legrégebbi egyetemének ad otthont, ez a fiatalos pezsgés pedig egyből feltűnik, hála a várost megtöltő, különféle korosztályú diákoknak. A szűk, macskaköves utcákon élénken csevegő kisiskolások tömege hömpölyög, pletykáló gimnazista lányok gurulnak egymás mellett biciklijeiken, és egyetemisták sietnek előadásra papírpoharas kávéval a kezükben.

A decens külsejű, takaros épületekkel zsúfolt város szemmel láthatólag a fiatalok igényeire rendezkedett be, hiszen a házak aljában egymást érik a bárok, kávézók és éttermek, amik állandóan várják az éhes vagy szomjas egyetemistákat. Leuvenben számos kulturális program közül is válogathatunk: a híres belga építész, Stéphane Beel keze munkáját dícsérő M múzeumnak már az épülete is nagyon izgalmas, aztán ott van a művészek és művészetkedvelők találkozóhelyeként számon tartott STUK művészeti központ is. Sőt, ma már külföldről érkezett, a legkülönfélébb tudományos területek megismerésére szomjazó diákok töltik meg a város híres beginaudvarát is. A flamand beginaudvarok vagy beginázsok vallásos közösségek (beginák) elkerített lakóhelyei voltak a 13. század környékén: saját egészségügyi ellátással, templommal, boltokkal, de mégsem teljesen izoláltan, hanem a város közösségének részeként éltek, amit – az esti kijárási tilalomig – szabadon látogathattak. A leuveni beginázst sokan az egyik legszebbnek tartják, és tény, hogy a város komoly figyelmet fordított arra, hogy megőrizzék vagy visszaállítsák a középkori épületek eredeti állapotát. Ha arra járunk, érdemes figyelni az alacsony ajtók előtt álló lépcső számát, ugyanis ebből tudhatjuk meg, hogy az egyes ajtók mögött mennyire tehetős lakók rejtőztek – minél több lépcsőfok sorakozott a ház előtt, annál vagyonosabbak voltak a tulajdonosok.

Ahol mindenhonnan sör és csokoládé folyik

A sör és a csokoládé közül mindenki bizonyára legalább az egyiket megszállottan imádja. Jó hír, hogy Leuvenben – igazi belga városhoz híven – mindkettőből bőven kóstolhatunk. A város egyik főterén álló The Capital nem titkolt célja az, hogy a Guiness Rekordok Könyvének lapjain emlékezzenek meg egyedülálló sörválasztékáról. A bárban több, mint 2000 féle sört rendelhetünk magunknak, amit a pincében sorakozó polcokról egy kis felvonó segítségével szolgálnak fel nekünk. A híres belga sörökön túl mindenféle különlegességgel is találkozhatunk, sőt, egy katalógusból válogatva a ital erősségét és egyéb tulajdonságait is ellenőrizhetjük.

Ha valaki mégis inkább édesszájú, akkor gondolom, nem is kell mondanom, hogy még az utolsó belga tortabevonó is igazi kozmikus ízélményt jelent. De az igazán bátrak akár maguk is belekóstolhatnak a csokoládékészítés nemes művészetébe, és csoki workshopokon tanulhatják meg a tökéletes temperálás és bonbonkészítés titkait. És a legjobb, hogy a kemény munka eredményét utána természetesen el is fogyaszthatjuk.   

Karácsonyi mesevilág

Bár mostanra már éppen magunk mögött hagytuk az adventi szezont, nem árt Leuvent akkor is észben tartanunk, amikor a 2015-ös év decemberi úti céljain gondolkozunk. Ha az ünnepi időszakban az ajándékvásárlást letudva tömött plázák helyett a díszbe öltözött köztereken szeretnénk magunkba szívni a karácsony kolbász –és forraltbor illatát, akkor egyenesen imádni fogjuk Leuvent! A pályaudvarhoz közel eső belvárosi tereken egymást érik a karácsonyi vásárok, ahol a hazai szokással ellentétben az étel –és italkínálat helyett inkább a kézműves termékeket árusítók dominálnak. Az igazán elkötelezett karácsony-rajongók elmehetnek szívet melengető karácsonyi zongorakoncertekre, vagy megcsodálhatják a már említett beginaudvart több ezer gyertya fényében ragyogni. De a profánabb ünnepi örömök kedvelői se szomorkodjanak, nekik szuper program lehet például a Stella Artois sörtúrája vagy a régi idők mulatságait idéző vurstli a Grote Markt-on. Ha pedig inkább télen otthonülős, nyáron utazgatós fajták lennénk, csak győzzük kivárni a forróbb hónapokat: elég csak belegondolni, milyen élet lehet a csípős mínuszokban is tömött szórakozóhelyeken egy igazi, meleg nyári estén!