Extrémsport a szobában – kipróbáltuk a sífitneszt

2015. február 18.
Ha nincs időnk elutazni kedvenc síparadicsomunkba, még nem kell lemondanunk a síelés élvezetéről. A SNOWRIDER síszimulátor a síelés élményét ígéri egy kiadós edzéssel egybekötve. Mi is kipróbáltuk, milyen érzés a négy fal között síelni!

A cég ígérete szerint, a néhány hónapja működő, egyedülálló síszimulátor segítségével működő sífitnesz óra egyszerre ötvözi a cardio edzés jótékony hatásait és a síelés által nyúltott adrenalin-löketes extrémsport-érzést. Annyi biztos, hogy a honlapon látható képeken merész szögben eldőlő síelők látványa izgalmasabb sportélményt feltételez, mint egy pilates óra, vagy egy szigetkör, épp ezért döntöttünk úgy, hogy mi is utánajárunk a dolognak.

Az edzés előtt körülbelül 15-20 perccel kell érkezni, ugyanis meg kell találnunk a megfelelő sícipőt, de érdemes átöltözni kényelmesebb darabokba, és némi időt fordítani egy könnyű bemelegítésre. A síbakancsunkkal a lábunkon aztán becsatolhatjuk magunkat a lécekbe, és máris átjár minket az a kezdetben kissé bizonytalan, imbolygó érzés, mint mikor a sípálya tetejéről tekintünk lefelé. A profi síoktatók először felmérik a tudásunkat, és segítenek, ha bármi kérdés merülne fel. Mivel a legfrisebb emlékeim a síelésről még az általános iskolai sítábor idejére datálhatóak, kissé félve álltam fel a gépezetre. A szimulátor lényege, hogy a fix távolságra állított, párhuzamos lécek a gép mentén, horizontálsan mozognak jobbra és balra, attól függően, hogy melyik irányba döntjük meg léceinket. Ez először kissé ijesztő lehet, beleltelik némi időbe, míg az ember kitapasztalja, hogy mekkora dőlés milyen sebességet eredményez, de ez persze függ a gép beállításaitól is: ha már magabiztosak vagyunk, a gép érzékenyebben reagál a mozdulatainkra, és akkor kezdődhet az igazi száguldozás.  

Amatőröknek és profiknak

Ha valaki aggodalmasan azt kérdezné, „mi van akkor, ha ő még soha sem síelt?”, a válasz, hogy semmi. A síszimulátor – és főleg az oktatók – minden tudásszinthez képesek megfelelő tréninget összeállítani. A teljesen kezdők megismerkedhetnek a síelés alapjaival, hogy aztán a szimulátor segítségével tovább csiszolhassák technikájukat, a profik pedig fárasztó edzésen száguldozhatnak az olimpiai pályák pontosan leképezett digitális másán. Az oktatók hozzátették, hogy természetesen a síszimulátor – bármennyire autentikus is legyen – még nem elegendő ahhoz, hogy valaki valóban megtanuljon síelni, azonban nagyon jó lehetőség, ha valaki gyakorolni szeretne síszezonon kívül is. Profi versenyzőknek is jó, hiszen a gép segítségével nyomon követhetik teljesítményüket, és javíthatják egymás technikáját.    

Edzés és élmény egyben

Mikor először meghallottam, hogy az edzés mindössze 25 percig tart, kissé kételkedve fogadtam a hírt. Ugyan milyen edzés az, ami ilyen rövid ideig tart, pláne, ha síelésről van szó? Valójában ez a szűk félóra olyan intenzív edzést jelent, hogy a 20. perc tájékán már remegő lábakkal imádkoztam azért, hogy lekerülhessen rólam a síbakancs. Persze ezeket a gondolatokat csak a testi fáradtság diktálta. Ha az ember ráérez a dolog ízére, és megfelelően biztonságban érzi magát a gépen, szinte eltűnnek a szeme elől a szobanövények és az ereiben száguldó adrenalintól tényleg a sípályán érezheti magát. Az edzés ideje alatt akár 600 kalóriát is elégethetünk, és szinte garantált, hogy másnap jóleső izomlázat érzünk majd az egész testünkben deréktól lefelé. Különösen azoknak lehet jó ez a mozgás, akik lábizmaikat szeretnék erősíteni, de elegük van az aerobic órákból, vagy a kondigépekből, de azoknak is praktikus lehet, akik csak rövid időt tudnak a testmozgásra szánni. 

Alpesi élmények a négy fal között

De persze nem csak a síbakancs és a jóleső izomláz adja meg a valódi síelés élményének illúzióját. A géppel szemben felállított hatalmas kivetítőn havas versenypályák tárulnak a szemünk elé, hogy még valódibb legyen a síléceken való száguldás élménye. Beállíthatunk póznákat, különböző nehézségi fokok szerint, amiket aztán cikázva kerülgethetünk a gépen csúszkáva, de az igazán merészek kipróbálhatják milyen, ha hóbuckák és különböző extrém hóviszonyok nehezítik a terepet. Elmehetünk barátokkal, vagy akár az egész családdal is, sőt, még háziversenyeket is rendezhetünk ismerőseinkkel! Ha pedig tényleg síparadicsomi élményt szeretnénk magunknak, igyunk egy forró csokit, vagy egy rumos teát a fárasztó edzés után.