Útmutató a gluténmentes élethez

2015. február 23.
Mi mindent kell tudnod a cöliákiáról, azaz a lisztérzékenységről? Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Amit mindenképp tudnod kell:

– A cöliákia, vagy más néven lisztérzékenység, egy olyan autoimmun betegség, amely genetikai alapon, környezeti provokációra alakul ki, és a vékonybél bolyhainak pusztulásával jár, valamint számos gyomor- és bélrendszeren kívüli tünettel, társbetegségekkel. Ezt az autoimmun folyamatot a glutén egyik összetevője indítja el.
– Gluténnek nevezzük egy, a búzában, árpában, zabban és más hasonló gabonafélékben, például a tönkölybúzában megtalálható fehérjét. Azonban nem minden gabonafajta tartalmaz glutént.
– A glutén jelen van a legtöbb, a fenti forrásokból származó gabona alapú élelmiszerben, mint a tészták, a kenyér vagy a gabonapelyhek. Emellett a glutén szószokban, dresszingekben, feldolgozott húsokban, süteményekben és kekszekben is megtalálható.
– Egy élelmiszer akkor is tartalmazhat glutént, ha az alapanyagokban egyébként nincs, viszont a közvetlen felhasználás vagy a gyártás során közvetetten érintkezhet más, glutén tartalmú élelmiszerekkel.
– Erre jó példa a kukorica, amely alapvetően nem tartalmaz glutént, de a mezőgazdasági termelés során történő keresztszennyezés miatt mégis megszennyeződhet vele. Elég, ha olyan termőföldeken termesztenek kukoricát, amelyet azt megelőzően búzával, árpával vagy zabbal vetettek be. Ezek ugyanis beszennyezik a termőföldet és a később rajtuk termő növényeket is.
– Egy termékre csak akkor kerülhet rá a gluténmentes felirat, ha az élelmiszer glutén tartalma – függetlenül attól, hogy az az összetevőkből, vagy keresztszennyeződésből származik – nem több mint 20 mg/kg – a végső fogyasztó számára árusított élelmiszerre vonatkoztatva.
– A garantáltan gluténmentes termékek jelölésére világszerte elterjedt jelölés az áthúzott búzakalász embléma. A védjegyoltalom alatt álló, egyedi azonosító számmal is ellátott logó csakis meghatározott szempontok betartása és tanúsítási folyamat után kerülhet rá a csomagolásra.

Gyógyítható-e a cöliákia?

A megbetegedés nem gyógyítható, élethosszig fennálló, azonban a kórfolyamatot kiváltó tényező ismeretében tökéletesen kezelhető –a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint. Ez jelenleg a magyar lakosság kis százalékát érinti, azonban olyan kellemetlen és súlyos tünetekkel jár, hogy az élethosszig tartó diéta betartása elkerülhetetlen. A gluténmentes diétával megelőzhető a rossz közérzet, a fáradékonyság és a hosszú távú egészségügyi komplikációk.

Hogyan étkezzünk gluténmentesen?

Mivel a glutén a legtöbb, gyakran fogyasztott ételben megtalálható, amely része egy átlagos étrendnek, ezért igen nehéz elkerülni a napi rutinszerű étkezések során. „A gluténérzékenységben szenvedők kiválóan helyettesíthetik a búzaféléket rizzsel, burgonyával, kukoricával, szójával, kölessel, hajdinával, amaránttal, különféle maglisztekkel, nyers gyümölcsökkel vagy zöldségekkel. Mivel a cöliákiában szenvedő betegek találkozhatnak a tápanyagbeviteli hiány problémájával étkezéseik során, számukra kiemelten fontos figyelni a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre” – figyelmeztet a dietetikus, Kiss-Tóth Bernadett.

Ajánlunk is mindjárt gluténmentes finomságokat: próbáld ki a szedres mandulás gesztenyetortát vagy ÍzHuszár répatortáját.