Megtanultuk, hogy nem kell félni a répatortától, hiszen a desszertnek nincsen átütő zöldség íze, csupán kellemesen édeskés és egyben meglepően finom aromát kölcsönöz neki a répa, amely meghatározza a karakterét. Éppen ezért nagyon fontos, hogy valóban répaízű répákat használjunk!
Nem tudom miért, de egyre gyakrabban találkozom a boltban és a piacokon is a tömzsi, botra emlékeztető fajtákkal, aminek nem sok íze van. Keressünk helyettük inkább olyat, amin rajta van még a zöldje, illetve apróbb ugyan, de szép csúcsos végű, mert tapasztalataim szerint ez már ízében is inkább hasonlít arra, amilyennek egy tisztességes répának lennie kell.
Nagy divat most a gluténmentes étkezés, még az is űzi, akinek egyébként élettani szempontból nem lenne rá szüksége. Én nem ezért szoktam rá a lisztmentes tortákra, hanem mert bámulatosan könnyű lesz így a tészta. Választhatunk akár mandulalisztet, őrölt mogyorót esetleg diót, a végeredmény habos, laza és ellenállhatatlan lesz. De tényleg! Ebből simán lecsúszik két szelet is, de nem baj, mert a bűntudatunk talán kisebb lesz, mintha a hagyományos fehérlisztes répatortából tüntetnénk el ennyit.
Lisztmentes répatorta
A tortához:
• 25 dkg darált dió
• 2 teáskanál sütőpor
• 1 teáskanál fahéj
• 4 db tojás
• 1.5 dl napraforgó olaj
• 20 dkg nádcukor
• 1 hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
• 1 narancs reszelt héja
• 35 dkg répa (lereszelve)
• 1 csipet só
• 3 evőkanál kandírozott narancshéj
A mázhoz:
• 30 dkg mascarpone sajt
• 3 evőkanál porcukor
• fél narancs kifacsart leve
Elkészítés:
1. A gyömbért és a répákat meghámozzuk, majd lereszeljük.
2. A tojásokat a cukorral és egy csipet sóval habosra keverjük.
3. Folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojáshoz az olajat.
4. A diót elkeverjük a sütőporral és a fahéjjal, majd hozzáadjuk a tojásos keverékhez, és összedolgozzuk a tésztát.
5. Belekeverjük az répát, hozzáreszeljük a narancs héját és hozzáadjuk a kandírozott narancshéjat.
6. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett formába öntjük, a tetejét megszórjuk szeletelt mandulával, és 180 fokra előmelegített sütőben 40 perc alatt készre sütjük. A végén tűpróbával ellenőrizzük.
7. Ha a tortalap kihűlt, akkor a krém hozzávalóit összekeverjük és bevonjuk vele a tortát. Ezután legalább fél órát hűtőben pihentetjük, hogy kicsit megdermedjen a máz.