Tényleg olyan fontos a kémia?

2015. március 18.
Manapság a párkapcsolati tanácsadók egyik leggyakrabban használt, divatos kifejezése. De valójában mit is jelent a kémia a párok kapcsolatában, és mekkora jelentőssége van? Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes segít tisztázni a fogalom körüli zavart.

Mindenekelőtt fontosnak tartom megjegyezni, hogy a tanácsadásaimon megjelent párok túlnyomó többségének párkapcsolati konfliktusát szexuális életükkel kapcsolatos problémák okozták. Érdemes talán ezért áttekinteni, hogy a szexuális élet szempontjából annyira fontosnak tartott „kémia” mit is jelent két ember vonatkozásában.  

Kis közvélemény kutatást végeztem a hozzám fordulók körében, azt az egyszerű kérdést feltéve, hogy mit is jelent számára az, hogy megvan a kémia kettejük között? Ilyen válaszokat kaptam:„Hát,… az a dolog. Hogy újra akarom látni..Hogy úgy rákattanok” A fenti válaszok is jól demonstrálják, hogy használjuk ugyan ezt a kifejezést, de a tartalmával sokan nincsenek igazán tisztában.  

Szexuálpszichológusok szerint a kémia egy pár kapcsolatának az első pillanatától szinte végig rendkívül fontos alkotóeleme: kezdetben a kémia az a szikra, mely szerelmi kapcsolattá katalizálja az ismerkedés periódusát. Ekkor valójában még nem több mint egy tisztán fizikai, mondhatni állatias vonzódás, mely az öt érzékszervre gyakorolt hatáson alapul. A kinézet, az illat, a hang, a másik testének tapintása idézi elő azt, hogy a kémia pozitívnak, vagy negatívnak (vonzás, illetve taszítás) bizonyuljon.  

Ez az első, azonnali benyomás független minden tudatosságtól, egyszerűen csak ösztönös reakció, mely azonban az ismeretség további sorsát alapvetően meghatározza. Amikor a kapcsolat már mélyebb értelmet hordoz, a kémia természete is több rétűvé válik. Magában hordja a kezdeti, bódult örömérzés mélyen gyökerező emlékét, és az együtt töltött idők örömteli tapasztalataira való ráismerést. 

Gyakori kérdés, lehet-e boldog párkapcsolat, ha az összetalálkozást nem kísérte a kémiai vonzódás? Habár a vélemények megoszlanak e tekintetben, – vannak, akik állítják, hogy a legplátóibb barátságból is kialakulhat harmonikus párkapcsolat – mégis, a nagy számok törvénye szerint, azoknál a pároknál működik hosszú időn keresztül szexuális szempontból is harmonikusan a kapcsolatuk, akik az egymásra találás örömét, a kémiai vonzódást teljes mértékben átélhették.

Másik ismert kérdés, hogy mi a fontosabb. a kémia, vagy a hasonló értékrend? A szakemberek véleménye e kérdésben is  erősen megosztott. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az egyező életfelfogás, a hasonló értékrend pótolni tudja a fizikai vonzódást, a párok közötti kémiát. 

A tapasztalatok ugyanakkor azt bizonyítják, hogy az ideális párkapcsolat a kettő harmonikus ötvözetéből alakulhat ki. Az ilyen kapcsolatokban a hasonló mentalitás barátsággá, szövetségesekké kovácsolja a párokat, a kémia pedig testi szenvedéllyel gazdagítja a pár együttlétét.