Szeretője van a páromnak?

2015. március 26.
Néha mindenkit hatalmába kerít a zöldszemű szörnyeteg. De mikor jogos a féltékenység, és mit kell ilyenkor tenni? Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes válaszol ezekre a kérdésekre.

A legjobban működő párkapcsolatban is előfordul, hogy a pár egyik, vagy másik tagja zavaros kalandba bonyolódik. A nagy kérdés ilyenkor, hogy a kaland csak egy egyéjszakás „kilengés”, vagy a párkapcsolat végét jelentő komoly, szerelmi kapcsolattá válik. 
Mi is történik ilyenkor? A megcsalt fél változást kezd érezni párja viselkedésében:

– a partner életmódja, öltözködése egyik napról a másikra megváltozik; sportolni kezd, szoláriumba jár stb., és ha erről kérdezik, nem hajlandó válaszolni, sőt dühössé válik, mondván miért ne lehetne egy kicsit újítani. Ha viszont társa csatlakozni szeretne új szokásaihoz- sportoljunk együtt, vegyünk közösen új ruhát, – azt mereven elutasítja

– ingerülten reagál bármilyen faggatózásra; feszült lesz csupán attól is, ha megkérdezik tőle, hányra ér haza, holott korábban természetes volt, hogy válaszol az ilyen természetű kérdésekre.

– egyre többet hivatkozik elfoglaltságaira, munkahelyi túlórákra stb. melyek miatt nem tud eleget párjával lenni. De ha arról kérdezik, milyen munkája van, kitérő válaszokat ad

– telefonját eldugja, vagy egyszer csak több telefonja lesz, és csak az egyiket tartja otthon. Számítógépét extrém módon takargatja, pedig ez korábban nem volt szokása.

– a bűntudat miatt természetellenesen kedves lesz. A tilosban járók egy csoportjánál megfigyelhető, hogy egyszer csak sokkal figyelmesebbek és kedvesebbek lesznek a párjukkal, mint előtte. Virágot hoznak, ajándékokat vásárolnak, hogy ezzel egyrészt eltereljék a másik gyanúját, másrészt, hogy ily módon csökkentsék a saját bűntudatukat.

– A szexualitás, mely addig nagyon fontos kötőerő volt a kapcsolatban, furcsa módon megváltozik; a társ közeledése gyakran visszautasításra talál, pedig korábban ez nem fordult elő, vagy ha együtt vannak, érezhetően másként viselkedik az ágyban, pl. olyan pozitúrákat, szexuális játékokat követel, amit korábban soha nem.

A szokatlanná váló helyzetben a társ reakciója a párkapcsolat jövője szempontjából meghatározó. Általában ilyen magatartásokkal találkozunk:
– a helyzet túlreagálása; állandó féltékenykedés, számonkérés, gyanakvás; pedig ezzel bárkit az őrületbe lehet kergetni, még azt is, aki abszolút ártatlan 

– bűnjelek már-már paranoid keresése; ruha vizit, munkatársak zaklatása, mondván kivel van együtt legtöbbet- kóros önbizalom hiány szavakban való kifejezése, mondván „tudom, én már nem vagyok elég ügyes, vonzó, szexi” stb.

– állandó bűntudat keltés a másikban, mint minden baj és konfliktus okozójában

Pedig a túlzó, a megértés teljes hiányát mutató, dramatizáló reagálás egy semmitmondó, egyéjszakás flörtből is a komollyá váló kapcsolatot indukálhat. Megdöbbentő a statisztika, de a házasságok és állandó párkapcsolatok több mint 90 százalékában felmerül a megcsalás kérdése. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy egyszeri botlásról, vagy hosszan tartó viszonyról van szó. Az egyszeri félrelépések ugyanis, bármilyen meglepő, akár pozitív változásokat is hozhatnak egy párkapcsolatban.  Ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan dolgozzuk fel a történteket, hogy vesztesként vagy megalázottként maradunk benne a kapcsolatban, vagy közösen ki tudunk-e jönni ebből az egészből. Sajnos elkerülhetetlen, hogy a megcsalt félnek az önértékelése, önbecsülés ilyen esetben sérül, még ha csak átmenetileg is. Ilyenkor azonban fontos felülvizsgálni az egész kapcsolatot, és mérlegelni, hogy megéri-e felrúgni egy évtizedek óta jól működő házasságot, vagy vannak-e még közös pontok, amiért érdemes folytatni.

Meggyőződésem, hogy még az ilyen nehéz helyzetben is, komoly, önismereti munka képes segíteni abban, hogy elkezdjünk újjáépíteni egy kapcsolatot.