Figyelj oda az anyajegyeidre!

2015. május 04.
Nem lehet elégszer hangsúlyozni: a szűrésekre muszáj időt szánnunk. Igaz ez az anyajegyeinkre is...

Anyajegyszámtól, bőrtípustól függetlenül mindenkinek évente egyszer el kellene látogatnia a bőrgyógyászához, aki ilyenkor szabad szemmel megvizsgálja a teljes bőrt, illetve dermatoszkóppal egyesével az anyajegyeket.

Bőrünk fokozott mértékben van kitéve a környezeti ártalmaknak, mindenekelőtt a természetes (napfény) és mesterséges ultraibolya sugárzás (szoláriumozás) káros hatásainak. A bőr tumorok előfordulása világszerte folyamatos nő. A melanóma gyakoriságát a bőrt érő megnövekedett ultraibolya sugárzás (a mértéktelen napozás, a kontrollálatlan szolárium használat) magyarázza. Fontos kockázati tényezőnek tartják még a gyermekkori, többszörös, súlyos, hólyagos leégéseket, illetve rizikótényezőnek tekinthető a nagyon világos bőrtípus, az anyajegyek magas száma és a családi kórtörténet.

A melanóma leggyakrabban ép bőrön keletkezik, ritkábban az anyajegy talaján alakul ki. Az esetek 90 százalékában festékezett formában jelentkezik a bőrön, ritkán a nyálkahártyákon, valamint a szemben is kialakulhat. A pigmentáció mértéke rendkívül eltérő, a halvány barnától a feketéig minden árnyalat előfordul. Az egész bőrfelszínen bárhol (lábujjak közt, körmök alatt, hajas fejbőrön) kialakulhat.

A szűrés fontossága

A dermatoszkóp több mint 10 éve a bőrgyógyászok leghatékonyabb eszköze az anyajegyszűrésre, több mint tízszeres nagyítást biztosít, és olyan képletek válnak láthatóvá, melyeket szabad szemmel nem látnánk. A dermatoszkóp képe alapján egyértelműen kizárható szabad szemmel ijesztőnek tűnő rosszindulatú elfajulás is.

Ha valakinek sok anyajegye van, nagy segítséget nyújthat a digitális dermatoszkópos vizsgálat, amelynek lényege, hogy az anyajegy dermatoszkópos képét rögzítik, így a korábbi és a néhány hónappal későbbi felvételeken jól látszik, ha az anyajegy változásnak indult. Ebben az esetben dönthet az orvos eltávolítás mellett.

Aki olyan anyajegyet észlel magán, amely hirtelen növekszik, szabálytalan alakúvá válik, széli irányában terjed, növedékek jelentkeznek benne, ha a színe egyenetlenné válik, vérzik, gyulladt, viszket, azonnal forduljon orvoshoz!