Mit egyen a futó? Profi tippek Gemma Steeltől!

2015. április 26.
A napsütéses idő beköszöntéről az igazán lelkes sportembereknek egyből a futócipő jut eszükbe, persze a legelszántabb futók a mínuszokban is koptatták a jeget, vagy a futópad gumiszalagját. De a rendszeres futás mellett nagyon fontos odafigyelni arra is, mit és hogyan eszünk. Ki más adhatna jobb tippeket, mint Gemma Steel, profi hosszútávfutó.

A futás nem szégyen, ellenben tényleg nagyon hasznos! De ha rászánjuk magunkat, hogy az egészséges életmódra váltsunk, és minden percünket a futópályán töltjük, érdemes a táplálkozásunkat is a sportos mindennapokhoz igazítani. Gemma Steel, profi hosszútávfutó számára rendkívül fontos, hogy mit, mikor, hogyan eszik, hiszen számára az étel jelenti az üzemanyagot, ami hosszú kilométereken keresztül hajtja őt. Bár a legtöbben úgy képzelik, egy profi sportoló étkezését állandóan árgus szemmel figyelik a dietetikusok, akik egy hónappal előre minden fogást összeállítanak az utolsó uzsonnáig, Gemma elárulta, hogy elsősorban saját magának kell odafigyelnie arra, mit eszik.

„Nem követek semmilyen szigorú diétát, de szeretek minden nap hasznos ételeket enni – magyarázza Gemma. – Az étkezéseimet mindig igyekszem az edzéseimhez igazítani, és rendszeresen járok orvosi vizsgálatokra is, hogy mindig ellenőriztessem a vas-szintemet!”

Szerencsére Gemma életében mindig fontos szerepe volt az egészséges táplálkozásnak, már régóta saját magának termeszti a zöldségeket, és kerüli a zsíros és cukros ételeket. Bár a hosszútávfutáshoz rengeteg kalóriára van szüksége, azokat igyekszik a megfelelő ételekből magához venni.

„Régebben keveset ettem, gyakran. Például néhány óránként ettem egy tál müzlit, hogy fenntartsam az energia szintem anélkül, hogy rengeteget ennék. Azóta rájöttem, hogy a táplálkozás lényege a minőség, és nem a mennyiség. Hogyha megfelelő, tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztok, az nagyban hozzájárul az edzéseim sikereihez is.”

Gemma a napot egy speciális tápanyag- és vitaminkeverékkel kezdi, ami glükózamint is tartalmaz az ízületek egészségéért. Mivel nem túl lelkes halfogyasztó, a szükséges omega-3 zsírsavakat halolaj tabletták formájában veszi magához. Aztán egy tál zabkása következik, amit inkább vízzel készít tej helyett, hogy ne nehezüljön el a reggeli futás alkalmával.

„Ha versenyre készülök, általában korábban kelek fel, mint szoktam, és eszem egy banánt röviddel a verseny előtt! Arra is ügyelek, hogy előtte egészséges, teljes értékű vacsorát fogyasszak, hogy másnap már csak kicsit kelljen felturbóznom az energia-szintemet.”

A reggeli futás után a sportolónő általában salátát, krumplit, esetleg rizst vagy tésztát fogyaszt, hogy a szénhidrátban gazdag ételek energiát adjanak neki a nap hátralévő részére. Aztán a második, délutáni futás után következik a hús, ami esetében általában csirkét jelent. Ilyenkor ügyel rá, hogy ne fogyasszon túl sok kenyeret a vacsora mellé, mert az lomhává tenné őt. Persze nem csak az étkezés fontos, hanem a megfelelő folyadékfogyasztás is!

„A hidratálás rendkvül fontos! Edzések előtt, alatt és után is gondoskodni kell arról, hogy a testben pótoljuk a nedvességtartalmat, amit az izzadással veszítünk. Szakértőktől úgy tudom, hogy ha a tested nem megfelelően hidratált, akkor csupán 90%-os teljesítményt tud nyújtani. Ezen pedig egy verseny során akár a győzelem is múlhat!”

Fotó: Profimédia – Red Dot