Vonzalom a lila köd után is

2015. május 21. |

Talán mindannyiunk legnagyobb félelme, hogy mi marad a párkapcsolatban, miután eloszlik a lila köd? Tartós lehet-e a szerelem, vagy elveszik a szikra? Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes ezúttal is segít nekünk eligazodni a szerelem útvesztőjében.

Elcsépelt témának tűnhet, tartok tőle, hogy mégis egy örökzöld. Nagyon sok, nagy szerelemmel indult párkapcsolat az évek során veszít fényéből, a párok a megszokás csapdájában vergődve vagy újabb kalandok után nézve próbálják önmaguk számára bizonyítani, hogy vonzerejük a régi, vagy egyre gyakoribbá váló zsémbelődéssel, vitákkal igyekeznek a kapcsolat kihűlése feletti csalódásukat kompenzálni.

Pedig ez is olyan velejárója két ember együttélésének, mint sok más jelenség, melyek nagy része – mint a rosszindulatú daganatok a testünkben- igazán csak akkor orvosolható, ha a felismerést azonnali lelki és fizikai korrekció követi.

Sokan úgy gondolják, hogy ha a kapcsolat valamiféle, mindent elsöprő, viharos szerelemmel indult, akkor ez az érzelmi töltet elég muníciót szolgál az együttélés teljes időtartamára. Pedig sajnos ez nincs így. A párkapcsolatért folyamatosan meg kell dolgozni – hatványozottan igaz ez, ha gyermekeink sorsa is leköti figyelmünket.  Egész életen át igyekezni kell, hogy egymás szemében ugyanaz a csábító nő, illetve ugyanaz a vonzó férfi maradjunk, mint akit annak idején a másik megismert, akibe beleszeretett. Tény, nagy kihívás ez, a munka gondjai, a háztartás, a gyerekek, a sok intéznivaló, a család és a barátok mellett egymásra is oda figyelni.

Fontos a beszélgetés

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ki volt az, akibe beleszerettünk, és hogy a párunk kinek, milyennek látott. A külső megjelenés az egymásra találásban fontos vonzerő, de már a kapcsolat kezdetén sem a legfontosabb összetartó erő.  Az esetek nagy részében, amikor a kapcsolat kihűlőben van, a párok nem veszik észre, hogy az évek során „elfelejtettek” beszélgetni.  Pedig még ha száz évig éltek együtt sem ismerhetjük egymás minden gondolatát. A beszélgetés, egymás figyelmes meghallgatása sokkal nagyobb vonzerő, mint egy szilikon mellnagyobbítás, vagy egy ráncfelvarrás.  Annyi mindent érdemes egymással megosztani. Engedni, hogy újra felfedezzék egymást, és a már meguntnak ítélt dolgokat új szemszögből ismerjék meg.  

Az őszinte, egymás iránt nyitott beszélgetés sokat segíthet a pár intim életének újra felforrósításán is. Lehet, hogy van valami visszatérő erotikus álom, fantázia, amit a társ szívesen átélne. Ha képesek egymással ezeket a legbensőbb gondolatokat is megosztani, sőt, esetleg bátran ki is próbálni a mindkettejük számára még elfogadható újításokat, akkor ez olyan erős kapoccsá válhat, melyet a hétköznapok monotóniája, és megszokottá válás csapdája nem tud kikezdeni.

A külsőségek is mérvadóak

Nem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy sok év után is friss és ápolt, nőnek és férfinek kell maradni, aki nem felejtette el, hogy a kapcsolat kezdetén társának mennyire sokat jelentett a jól ápoltság, a finom illatok, a testedzéssel karbantartott fizikai állapot. Attól ugyanakkor nem érdemes megrémülni, ha pici súly fölösleg rakódott párunkra; a lelki kötődés „vakká tesz” az ilyen kis változásokkal szemben.  Nagyon lényeges ugyanakkor, hogy az egymás iránt érzett és kimutatott tetszeni vágyást a társ észre is vegye, és ne maradjon adósa a finom és őszinte bókokkal. Ezekből sohasem elég, akárhány év, akármekkora megszokás után sem változnak bizonyos dolgok az emberi lélekben.

Szólj hozzá te is!

Kapcsolódó cikkek

Még több Életmód

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen! csipkebogyó

Turbózzuk fel ősszel az immunrendszerünket természetesen!