Vonzalom a lila köd után is

2015. május 21.
Talán mindannyiunk legnagyobb félelme, hogy mi marad a párkapcsolatban, miután eloszlik a lila köd? Tartós lehet-e a szerelem, vagy elveszik a szikra? Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes ezúttal is segít nekünk eligazodni a szerelem útvesztőjében.

Elcsépelt témának tűnhet, tartok tőle, hogy mégis egy örökzöld. Nagyon sok, nagy szerelemmel indult párkapcsolat az évek során veszít fényéből, a párok a megszokás csapdájában vergődve vagy újabb kalandok után nézve próbálják önmaguk számára bizonyítani, hogy vonzerejük a régi, vagy egyre gyakoribbá váló zsémbelődéssel, vitákkal igyekeznek a kapcsolat kihűlése feletti csalódásukat kompenzálni.

Pedig ez is olyan velejárója két ember együttélésének, mint sok más jelenség, melyek nagy része – mint a rosszindulatú daganatok a testünkben- igazán csak akkor orvosolható, ha a felismerést azonnali lelki és fizikai korrekció követi.

Sokan úgy gondolják, hogy ha a kapcsolat valamiféle, mindent elsöprő, viharos szerelemmel indult, akkor ez az érzelmi töltet elég muníciót szolgál az együttélés teljes időtartamára. Pedig sajnos ez nincs így. A párkapcsolatért folyamatosan meg kell dolgozni – hatványozottan igaz ez, ha gyermekeink sorsa is leköti figyelmünket.  Egész életen át igyekezni kell, hogy egymás szemében ugyanaz a csábító nő, illetve ugyanaz a vonzó férfi maradjunk, mint akit annak idején a másik megismert, akibe beleszeretett. Tény, nagy kihívás ez, a munka gondjai, a háztartás, a gyerekek, a sok intéznivaló, a család és a barátok mellett egymásra is oda figyelni.

Fontos a beszélgetés

Fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ki volt az, akibe beleszerettünk, és hogy a párunk kinek, milyennek látott. A külső megjelenés az egymásra találásban fontos vonzerő, de már a kapcsolat kezdetén sem a legfontosabb összetartó erő.  Az esetek nagy részében, amikor a kapcsolat kihűlőben van, a párok nem veszik észre, hogy az évek során „elfelejtettek” beszélgetni.  Pedig még ha száz évig éltek együtt sem ismerhetjük egymás minden gondolatát. A beszélgetés, egymás figyelmes meghallgatása sokkal nagyobb vonzerő, mint egy szilikon mellnagyobbítás, vagy egy ráncfelvarrás.  Annyi mindent érdemes egymással megosztani. Engedni, hogy újra felfedezzék egymást, és a már meguntnak ítélt dolgokat új szemszögből ismerjék meg.  

Az őszinte, egymás iránt nyitott beszélgetés sokat segíthet a pár intim életének újra felforrósításán is. Lehet, hogy van valami visszatérő erotikus álom, fantázia, amit a társ szívesen átélne. Ha képesek egymással ezeket a legbensőbb gondolatokat is megosztani, sőt, esetleg bátran ki is próbálni a mindkettejük számára még elfogadható újításokat, akkor ez olyan erős kapoccsá válhat, melyet a hétköznapok monotóniája, és megszokottá válás csapdája nem tud kikezdeni.

A külsőségek is mérvadóak

Nem szabad ugyanakkor figyelmen kívül hagyni, hogy sok év után is friss és ápolt, nőnek és férfinek kell maradni, aki nem felejtette el, hogy a kapcsolat kezdetén társának mennyire sokat jelentett a jól ápoltság, a finom illatok, a testedzéssel karbantartott fizikai állapot. Attól ugyanakkor nem érdemes megrémülni, ha pici súly fölösleg rakódott párunkra; a lelki kötődés „vakká tesz” az ilyen kis változásokkal szemben.  Nagyon lényeges ugyanakkor, hogy az egymás iránt érzett és kimutatott tetszeni vágyást a társ észre is vegye, és ne maradjon adósa a finom és őszinte bókokkal. Ezekből sohasem elég, akárhány év, akármekkora megszokás után sem változnak bizonyos dolgok az emberi lélekben.