Mit tegyünk, ha bizonytalan a partnerünk?

2015. június 11.
A szerelem talán legszebb és legkritikusabb szakasza a kezdeti ismerkedés, hiszen ilyenkor rengeteg az újdonság, ugyanakkor a bizonytalanság is. Ha azonban a kapcsolatban valaki bizonytalan típus, az hosszútávon akár meg is mérgezheti a szerelmet. Bloggerünk, Ferjancsik Ágnes ezúttal néhány praktikus tanáccsal lát el, hogy miként kerülhetjük ezt el.

Amikor két ember összekerül, és szerelem alakul ki közöttük, az első idők egymás tulajdonságainak megismerésével telik. Az ismerkedést jócskán megnehezíti, amikor a pár egyik, vagy másik tagja félénk, zárkózott, bizonytalan.  A bizonytalan viselkedés gyökerei az önismeret hiányából fakadnak, és ha a párkapcsolat során ez a viselkedés nem kontrollálható, és formálható, az a párkapcsolat jövője szempontjából nem sok jóval kecsegtet.

Az önismeret hiányából adódó bizonytalan viselkedés az esetek zömében negatív gondolkodásmóddal, kishitűséggel párosul, ami tetejében megakadályozza a partner iránti nyitottságot, a partner személyiségének megismerése iránti képességet. A helyzet nehézségét csak fokozza, hogy a bizonytalan személyiségű emberek általában nincsenek tisztában személyiségük ilyen irányú fogyatékosságával.  Pedig viselkedésünk gyakorlás, vagyis egy tanulási folyamat útján válik szokásunkká, a szokás pedig beépül a személyiségünkbe és meghatároz minket.  

Mivel a bizonytalan magatartás ugyanannyira egy tanulási folyamat „eredménye”, mint a magabiztos viselkedés, ezért, ha célzott gyakorlatokkal képesek vagyunk reakcióinkat, általános viselkedésünket objektíven felmérni, akkor gyakorlással, sok önfegyelemmel képessé válhatunk negatív magatartásformáinkat pozitívvá alakítani. Szeretnék néhány, nagyon is köznapinak tűnő gyakorlatot javasolni, ami segít a megfelelő önismeret kialakításában:

Mindenekelőtt érdemes megfigyelni, hogy kapcsolatunkkal való kommunikációnk során mire irányul a figyelmünk. Egy bizonytalan ember beszélgetés közben önmagára figyel. Ilyen kérdéseket tesz fel magának: „Mit gondolhat most rólam? ” „Biztos észre veszi, hogy én nem vagyok olyan okos/ügyes/talpraesett stb. mint ő”.  Az ilyen belső kommentárok félelmet generálnak, és ezek a félelmek öntudatlanul is elkezdik meghatározni a cselekedeteinket. A félelem, a szorongás tudniillik azonnal védekező reakciókat indít el. ”Csak észre ne vegye!” „Inkább nem is mondok semmit, mert ha véletlenül ellent mondok, akkor kiderül, hogy én ehhez sem értek” A bizonytalan ember ezért aztán nem meri az érzelmeit kimutatni, és annyira el van foglalva saját magával, hogy a párja magatartására sem képes oda figyelni. A magabiztos ember viszont beszélgetés közben nem csak magára figyel, hanem a beszélgetőpartnerére is. Ilyen kérdéseket tesz fel: „Vajon hogy érzi magát a másik ember? Hogyan gondolkodom én a másik emberről? Mit mond a másik?” A kifelé forduló figyelem hiánya a bizonytalan személyiség biztos jele

Egy másik fontos tényező a gondolkodásmód, vagy belső párbeszéd, mely arról árulkodik, hogy egy adott helyzetet hogyan értékelünk. Például egy ilyen helyzet esetén: „Vettem egy kabátot, jó drágán, és csak otthon vettem észre, hogy színhibás”. Negatív gondolkodás esetén a belső párbeszéd így hangzik: „Ez rám vall, nem vagyok képes megnézni, hogy mit veszek. Biztos nem fogják elhinni, hogy nem én ejtettem rajta egy foltot, tehát felesleges visszamennem a boltba. Kidobtam az ablakon csomó pénzt.” Pozitív gondolkodás esetén a belső párbeszéd viszont valami ilyesmi: „Ezt azonnal visszaviszem. Jogom van a pénzemért hibátlan árut kapni.” Ez a fajta gondolkodásmód nemcsak erőt és határozottságot sugall a külvilág számára, de sokkal célravezetőbb is – mondjuk egy áru kicserélésénél.

A harmadik tényező, melyet érdemes analizálni, hogy mennyire igyekszünk elkerülni a konfliktus helyzeteket, vagy inkább vagyunk képesek felvállalni ezeket. Aki negatívan gondolkodik, az menekül a konfliktusok elől, nem viszi például vissza a boltba a hibás árut, és párjával való összezördüléskor is inkább lenyeli a békát, minthogy szembesüljön valami olyan helyzettel, amiről eleve úgy gondolja, hogy képtelen lenne azt megoldani. Ez a fajta magatartás sajnos azt eredményezi, hogy elfelejtjük azokat a készségeket, amik a konfliktus helyzetek megoldásához szükségesek.Érdemes hétköznapi helyzeteket példaként véve analizálni reakcióinkat. Odafigyeléssel, sok önkontrollal tanulható a magabiztos viselkedés, amely nem csak a kreatívabb gondolkodás és probléma megoldás kialakítását, de egy egyenrangú párkapcsolat harmóniáját is elősegíti.