Kutyás nyaralás – hová, hogyan?

2015. június 18.
Néhány napra rábízhatjuk kedvencünket a szomszédra, ha egy balatoni kiruccanásra indulunk, de mennyivel jobb közösen hűsölni derék pajtásunkkal. Érdemes azonban tájékozódni a lehetőségekről és korlátozásokról, hogy ne csússzon semmiféle gikszer a kutyás nyaralásba. Mondjuk hogyan.

Nyáron a kutyáknak is melegük van, – sőt, nekik van csak igazán melegük – ők is szívesen fürdőznek, vagy hűsölnek az árnyékban, egyszóval nekik is kijár a nyaralás. De sajnos a dolog nem olyan egyszerű, hogy kocsiba vágódunk, megállunk az első strandon és nekifutásból belecsobbanunk a Balatonba. Ha kutyás nyaralást tervezünk, márpedig igenis tervezzünk, mindenképpen tájékozódjunk a lehetőségekről, és szervezzük meg alaposan a közös pihenést.

Közös strandolás

A helyzet sajnos nem túl egyszerű, mivel hazánkban még nincs igazán nagy divatja a kutyás fürdőzésnek. Elvileg nem léteznek kutyabarát strandok, és egy 2008-as kormányrendelet jogszabályának értelmében tilos állatot fürdőhely területére bevinni (kivéve, ha vakvezető kutyáról vagy őrkutyáról van szó). Szóval hiába a szabadstrand, elvileg ott sem fürdőzhetünk kedvencünnkel, egyetlen megoldásként olyan hely jöhet szóba, ami nem számít fürdőhelynek. Érdemes tájékozódni arról is, hogy helyi rendelet nem tér-e ki külön a kutyás fürdőzés tiltására, nehogy véletlenül mégis bírság legyen a móka vége. Megint kicsit trükkös az, hogy megkülönböztethetünk olyan helyeket, ahol a kutyák fürdőzhetnek, de mi nem, illetve olyanokat, ahol közösen lehet fürdőzni. A kutyák ugyanis úszhatnak olyan területen, ahová mi nem mehetünk be, – és nyilván fordítva – de a közös strandoláshoz olyan partszakaszt kell keresni, ami bár nem kijelölt fürdőterület, (mert ugye a fentiek értelmében ott kutya nem mehet be a vízbe) mégis megengedett a fürdőzés emberek számára is. Bonyulultnak hangzik? Az. Lehetetlen? Korántsem. Vannak például magántulajdonban lévő mesterséges tavak, mint a szegedi Kutyastrand, vagy a Tavirózsa kemping strandja, ahol a kutyabarát szellemiség jegyében nyaralhatunk.  

Eb a repülőn

Ha külföldre vinnénk kedvencünket, szintén oda kell figyelnünk néhány szabályra. Az EU új utazási szabálya értelmében az országok közötti turistaforgalomban részt vevő kutyáknak egyértelmű azonosítással kell rendelkezniük, tehát szükséges a bőr alá behelyezett mikrocsip. Sőt, egyes országokban a szigorúbb egészségügyi előírások miatt vérképelemzést is be kell nyújtanunk a veszettség elleni oltás bizonyítására. Kötelező továbbá a kutyaútlevél, ami tartalmazza az érvényes oltási időpontok igazolását is. Kistestű kutyák utazhatnak az utastérben, de nagyobb (nagyjából 5 kg feletti) állatoknak már egy speciális térben kell utazniuk. Nyugodjunk meg, tényleg nagyon kellemetlenül hangzik a jogszabály, miszerint a nagyobb testű kutyák szállítóládájukkal együtt poggyásznak minősülnek, azért nem a csomagok közt hánykolódva fog repülni kedvencünk. Egy fűtött, nyomáskiegyenlített térben tölti majd a repülőutat. 
Valamivel egyszerűbb a helyzet, ha autóban utazunk, de ebben az esetben mindenképpen vegyük figyelembe, hogy a hosszú út kedvencünknek is fárasztó lehet. Ha a kutyus nincs hozzászokva az autózáshoz, érdemes lehet feliratni néhány gyógyszert az állatorvossal, amik megelőzhetik például a hányást. 

Mi legyen a kutyapoggyászban?

Ne felejtsük el, hogy kedvencünknek is be kell pakolnunk, ha hosszabb utazásra indulunk. Az első és legfontosabb, hogy mindig legyen számára ivóvíz, pláne ha fülledt nyári melegben indulunk útra. Vigyünk magunkkal külön tálakat a víznek és az eledelnek, és mielőtt elindulnánk szereljük fel nyakörvét – ha eddig nem tettük volna – a nevével, címével, és a telefonszámunkkal ellátott bilétával. Legyen nálunk elsősegély csomag, paraziták elleni szer, és egy csipesz is, ha kullancsot kéne eltávolítani az állat testéből. Jól jöhet a kutya kedvenc játéka, takarója, bármi olyan személyes tárgya, amitől nagyobb biztonságban érezheti magát az idegen környezetben. Gondoskodjunk róla, hogy a nyaralás számára is szuper közös élmény lehessen.

 

Via Kutyabarát