Áfonyás mandulás zabkeksz

2015. június 13.
A reggeli kávé mellé egy édes, puha zabkeksz, ropogós manduladarabokkal, savanykás vörös áfonyával, és máris jól indul a nap.

Sziasztok!

Amiről álmodozunk: nyugodt reggelek, ráérős reggelik.  A valóság: rohanós, gyorsan bekapok valami cukros sütit a kávé mellé, de már így is késésben vagyok reggelek. Ilyenkor jöhet jól ez a keksz, ami cukor és liszt nélkül készül, tele van rostokkal, így ha kettővel többet eszel is belőle, nem kell, hogy lelkiismeret-furdalásod legyen! 

Minél érettebb banánból csinálod annál jobb, mert ez adja az édességét. Zabpehelyből válaszd az apró szeműt, így sokkal puhább lesz a keksz. Készítheted sima mandulával, de akár sós, pörkölttel is, akkor még különlegesebb lesz az íze. És nem elfogadható kifogás a „nekem nincs erre időm”, mert sütéssel együtt 15 perc alatt elkészül. 

Szóval sütésre fel!

Jucus

Áfonyás-mandulás zabkeksz
Elkészítési idő: 5 perc + 10 perc sütés

Hozzávalók (12 kekszhez):
– 1 érett banán
– 1,5 evőkanál kókuszzsír
– 10 dkg zabpehely-
4 dkg aszalt vörös áfonya-
4 dkg mandula

Szükséges eszközök:

– vágódeszka
– kés
– keverőtál
– villa
– tepsi
– sütőpapír
– pohár

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. A áfonyát és a mandulát vágódeszkán vágd apróra. Törd össze a banánt villával egy tálban, majd add hozzá a többi hozzávalót és keverd jól össze. Egy tepsibe tegyél sütőpapírt, és kézzel formázz 12 egyforma golyócskát. Egy pohár vizes aljával lapítsd fél centis koronggá őket. Tedd a meleg sütőbe, és 10 perc alatt kész is.

Fotó és szöveg: Szabó Jucus

www.5hozzavalo.hu