Makrobiotikus életforma és a miso leves

2015. június 26.
Egy különleges étrend különleges ételekkel, melyek nem csak egészségesek, de nagyon finomak is. Új bloggerünk, Salamon Adrienn elsőként egy távol-keleti leves, a miso receptjét hozta el nekünk.

Az egészséges életmód, különös tekintettel a női egészség és a makrobiotikus életmód elkötelezett rajongója vagyok. Havonta egy alkalommal gourmet makrobiotikus vacsorákat szervezek, ahol ízletes, de egészséges menüvel várjuk az érdeklődőket a SHE vacsorákon. Az ételek a makrobiotika alapelvei szerint készülnek, tekintettel az endometriózisban való személyes érintettségemre, a menü nem tartalmaz húst, tojást, cukrot, tejterméket (bizonyos esetekben halat és kecsketej alapú alapanyagot használunk).Hetente egy alkalommal pedig a makrobiotikus életmód és étrend jótékony hatásait szeretném megismertetni az olvasókkal, mindezeket egy-egy egyszerűen elkészíthető étel elkészítésén keresztül.

Makrobiotika

Mielőtt megismerkedünk az első recepttel, fontosnak tartom pár mondatban tisztázni a makrobiotika alapjait.
A makrobiotika szó, a görög eredetű „Macro”=nagy/hosszú, illetve „Bios”=élet összetett szóból származik. Nem egyszerűen egy diéta, hanem egy életforma. Valójában az emberi élet egészére irányuló, egységet és harmóniát kereső életmód, amelynek fontos részét képezi a táplálkozás.

A makrobiotikus táplálkozás – természetes módszer – segítségével képesek lehetünk a szervezetünk felborult egyensúlyát, megromlott egészségi állapotunkat helyreállítani, betegségeket (daganatok, endometriosis, cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás, infarktus, stb.) megelőzni, visszafordítani azáltal, hogy azok okait szüntetjük meg.A szervezetünk egészére hat, elősegíti mind egészségi, mind érzelmi stabilitásunkat. A test és lélek gyógyítója.

Ha egyszer megtapasztaljuk az energiahatásokat a makrobiotikus alapelvek szerint elkészített ételekben, és megtanuljuk, milyen módon szabályozhatjuk a főzés segítségével az egészségi állapotunkat, a hangulatunkat és szokásainkat, rövid időn belül érzékelni fogjuk, hogy fizikai állapotunk is változik, egyre jobb lesz, egyre energikusabbak leszünk.

A makrobiotikus étrend:

– gazdag: rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban, nyomelemekben, enzimekben, laktobacilusokban, növényi fehérjékben, aminosavakban, komplex szénhidrátokban

– szegény: koleszterinben, kalóriában, zsírban- nem tartalmaz: mesterséges ízfokozókat, mesterséges színezékeket, tartósítószereket, vegyi anyagokat, cukrot

Ajánlható:
– egészségmegőrzés céljából
– vega, vegán étrendet követőknek
– különböző egészségügyi probléma esetén: cukorbetegség, inzulinrezisztencia, glutén érzékenység, endometriózis, PCOS, daganatos megbetegedések, egyéb autoimmun betegségek kapcsán, stb.

Fontos, hogy a makrobiotikus étrend alapjai azonosak, de nagyon fontos, különösen egészségügyi kihívások elleni küzdelemben, hogy ez az étrend személyre szabott legyen (életmódnak, kornak, testalkatnak, éghajlatnak, évszaknak stb megfelelően)! A makrobiotikában megkülönböztethetünk szigorú, gyógyító és gourmet étrendet is.

Az első recept, amit szeretnék veletek megosztani, az a miso leves receptje, ugyanis ez a leves és maga a miso a makrobiotika egyik fontos alapja. A miso egy tradicionális Japán készítmény, egy fermentált (erjesztett) szójakrém, amit úgy készítenek, hogy szójababot rizzsel, árpával vagy búzával só hozzáadásával összekevernek, és ezt a keveréket több hónapig, akár 2-3 évig erjesztik tölgyfahordókban.Többféle miso létezik, a szójababhoz hozzáadott egyéb anyagok, és a fermentációs idő függvényében van világos, és sötétebb miso. A makrobiotikában általában árpa vagy rizs misot használunk.

Gyógyhatása:
– az összes esszenciális aminosav megtalálható benne, vagyis fehérjében gazdag, tele van ásványi anyaggal, vitaminokkal
– az erjedés hatására keletkezik benne B12 vitamin, ami miatt különösen ajánlott a fogyasztása vegán étrenden élők számára
– élő táplálék, amely az emésztést és a felszívódást segítő lactobacilusokat tartalmaz. A misoban megtalálható élő enzimek erősítik a vér minőségét
– gyógyítja és megelőzi a sugárbetegséget- némiképp semlegesíti a dohányzás és a légszennyezés hatását
– a toxikus anyagokat eltávolítja a szervezetből, ami a túl sok állati eredetű táplálék fogyasztása után lerakódott a szervezetben
– csökkenti a daganatok (különös tekintettel a melldaganat) kialakulásának rizikóját és védelmet nyújt a szívbetegségekkel szemben

Figyelmeztetés, javaslatok:
– csak pasztörizálatlan misot használjunk
– a hosszas főzés elpuszítja az értékes enzimeket, ezért soha ne forraljuk, minden esetben akkor adjuk a leveshez, amikor már elzártuk alatta a lángot.
– hűvös helyen tároljuk (de nem muszáj hűtőben)
– a miso átveszi a műanyag edényekben található mérgező anyagokat, ezért tartsuk üvegben-, fa- vagy zománcedényben.
– mértéktelen alkalmazása hasonlóan a sóhoz, negatív hatással lehet, a szervezetre, legyengíti a szívet és az idegrendszert
– kandidaburjánzással és egyéb gombafertőzéssel bajlódóak mértékkel fogyasszák

Alkalmazása:Erőlevest, szójaszószt és Worcester-mártás készíthető belőle; egytálételek, levesek, szószok, salátaöntetek, töltelégek, raguk ízletes, tartalmas alapanyaga, gabonaételek, tofuételek, zöldségtálak, gabonakásák, édesburgonya, palacsinta stb. különleges feltéte lehet.

Miso leves shiitake gombával (6főre, elkészítési idő: kb15 perc)

6 csésze víz
4 db bélyegnyi kombu
6 db bélyegnyi wakame
6 db shiitake gomba (a tönkjét ne használjuk; amennyiben szárított gombát használunk, előzetesen áztassuk be 5-10 percre, hogy megpuhuljon)
10 dkg (selyem) tofu
sárgarépa csíkok (krumpli hámozóval vékony csíkokra szeletelve vagy Julienne-re vágva)
1 póréhagyma ovális szeletekre vágva
5 evőkanálnyi aprított snidling
5 evőkanálnyi aprított petrezselyem
6 teáskanál miso paszta
díszítéshez: aprított snidling és petrezselyem

A wakamet beáztatjuk 3-4 percre, a kombut kb 20 percig állni hagyom vízben.A tofut felkockázom. A snidlinget, petrezselymet aprítom. A póréhagymát ovális szeletekre vágom.A vizet felteszem forrni (az algák áztatóvize is mehet bele) a kombuval, és amikor már gyöngyözik a leves, de még nem forr, a kombut kiemelem belőle. Ha felforrt a víz, hozzáadom a sárgarépát, majd 1,5-2 perc múlva a tofut, pórét és 4-5 percig főzöm fedő alatt. A misot egy szűrő segítségével belepasszírozom a levesbe, 1-2 percig alacsony lángon főzhetjük, de sosem szabad forralni!!!  Akár el is zárhatjuk a lángot és úgy passzírozzuk bele.Kis tálkákba merem a levest, snidlinggel, aprított petrezselyemmel megszórom és forrón tálalom.

Extra tippek:

– készíthető más típusú gombával is
– natúr tofu helyett készíthető füstölt/pritamin paprikás vagy akár metélőhagymás tofuval is
– készíthető sárgarépa helyett retekkel, vagy jégcsapretekkel is
– maximum 2-3 féle zöldséget használjunk (pl sárgarépa-brokkoli, hagyma-sárgarépa stb, évszaknak megfelelően)
– kombu: tengeri alga, áztatás után vágható; főleg babfőzésnél és nishime készítésénél használjuk, jót tesz a vesének, természetes gombaölő szer, enyhíti a hormonzavart, kifejezetten a pajzsmirigyre hat; izületi gyulladás, reuma, magas vérnyomás, prosztata- és petefészek probléma, diabétesz, vérszegénység kezelésére is használják
– wakame: a legtöbb kalciumot tartalmazó tengeri növények egyike (első a hijiki), elősegíti a haj és bőr egészségét; Japánban hagyományosan a gyermekágyas anya vérének megtisztítására használják; a miso leves egyik elengedhetetlen hozzávalója
– a miso leves készíthető kombu nélkül is, csak wakame algával