Különleges olajok, amik nem hiányozhatnak a konyhából

2015. június 21.
Hosszú évekig csak a zsír és az olaj között folyt a csatározás a konyhai pozícióért, mára azonban már különleges olajok tucatjai sorakoznak az üzletek polcain. De melyek azok, melyeknek bérelt hely kell a háztartásba?

Olívaolaj

Manapság a legtöbb háztartásban már előfordul az olívaolaj, a mediterrán életerő és egészség titka. Az extraszűz változat friss, gyümölcsös, zöldekre emlékeztető ízű, kissé borsos jegyekkel. Mivel az igazán jó olajat az olívabogyók leszüretelését követő 24 órán belül préselik, nagyon selymes, nem túl savas ízt kapunk végeredményül. Bő olajban való sütéshez nem a legjobb, de az elkészült saláták, tésztaéletek meglocsolására egészen kiváló.

Repceolaj

Ez talán kevésbé ismert, vagy szeretett olajfajta, noha a hanyagolás teljesen méltatlan. Ez ugyanis a legkönnyebb, legkevésbé zsíros olajfajta mind közül! Mivel magas a termikus bomláspontja, akár magas hőfokra is felhevíthetjük, nem lesz gondunk vele. Rengeteg benne az E-vitamin, és jellegzetes, kellemesen diós íze van. Sőt, még szépségápolásra is kiváló, ha külsőleg alkalmazzuk bőrünkön!

Földimogyoró olaj

Ez az olaj azoknak való, akik szeretnek mindent nagymamáink gusztusa szerint, bő zsiradékban elkészíteni. Nem ajánlatos vele meglocsolni a salátánkat, ellenben kiváló sütéshez. Bónusz, hogy rengeteg Omega-3 zsírsavat tartalmaz, szóval segíti a szív és az érrendszer megfelelő működését.  

Kókuszolaj

Az egészséges életmód élharcosainak örök hűtőtartalma. A kókuszolaj körülbelül 90 %-ban tartalmaz telített zsírokat – amiket manapság mumusként szokás emlegetni – ezek mégsem olyan károsak, mint állati eredetű változatuk. A kókuszolajat nem csak az egészséges hatás miatt, de a különleges aromája miatt is előszeretettel használják. Kiváló sütéshez-főzéshez, csökkenti a koleszterinszintet, és jót tesz az emésztésnek is!