Ha kávés receptről van szó, legtöbbünk a kapucsínóra gondol, majd a latte macchiatot kedvelik a legtöbben, utána a jeges kávé, amit a különböző ízesített kávék követnek a népszerűségi listán. Van mit bepótolnunk tehát receptek terén, ezért is tartja fontosnak a Nespresso a minőségi kávé kultúra szélesebb körű elterjesztését A vállalat szakértői a kávécserjétől a csészéig terjedő értéklánc minden fázisában fáradhatatlanul tágítják a minőség határait. A világ kávétermelésének mindössze 1-2 százaléka felel meg szigorú minőségi elvárásaiknak. Ezeket használják fel 23 Grand Cru kávéőrleményük elkészítéséhez. A légmentesen lezárt alumíniumkapszula optimális körülményeket biztosít a kávé számára, és megakadályozza a frissen őrölt kávéban jelenlévő 900 rendkívül illékony aroma oxidációját. A GfK kutatása szerint 2015 év március és áprilisa közötti időszakban a teljes kávéfőző piacot tekintve a kapszulás kávéfőzők részaránya darabszámot tekintve 23%-ra növekedett.
„Évekkel korábban az, hogy kávéval párosítsunk ételeket, valószínűleg szóba sem kerülhetett volna. De a Nespressonak köszönhetően is, ma már nem ritka az ízesített kávé, ezért aztán igazán nem nehéz finom falatokat kínálni kávéhoz, akárcsak mintha egy borkóstolón lennénk” – mondta el Segal Viktor, majd hozzátette: „Több szempontot szoktam figyelembe venni. Az első, hogy kávéról beszélünk, azért nem lehet annyira domináns az ételben a kávé íze. Én azt is figyelembe veszem, hogy izgalmas ízhatásokat érjek el, különböző, érdekes textúrával rendelkezzen az étel, a kávé pedig ne unalmasan, elsőre magától értetődő módon kerüljön az ételbe. Nem akartam semmiképpen azt az egyszerű megoldást választani, hogy kávéöntetet, vagy mártást készítek.”
(Fotó: Profimedia – Red Dot)
A Nespresso június 25-i, Várkert Bazárban tartott rendezvényén Segal Viktor ételei után a Cake Shop háromféle desszertje tette teljessé az ízharmóniát. Reggelihez, vagy ébredés után leginkább a több koffeint tartalmazó lungokat, hosszú kávékat ajánlja a Nespresso. A sajtótájékoztatón a jázminra, fehérliliomra, bergamottra és narancsvirágra emlékeztető illatjegyeket idéző Bukeela ka Ethiopia kávékból készült etióp koktélhoz citromos, levendulás cupcaket szolgáltak fel, majd ebéd utáni kávézáshoz ajánlva a piros gyümölcsökből készült lekvárok tipikus aromáit és boros ízeket hordozó Rosabaya de Colombia kávéból piros gyümölcsökkel készült jeges kávé mellé szedres, ribizlis tarte-t fogyasztottak a résztvevők. Az esti kávézáshoz ajánlott Arpeggio Decaffeinato, koffeinmentes kávéból készülő kókuszos, csokoládés jeges álomhoz étcsokoládés íz világú, kakaópor borítású belga csokoládés kockát kínáltak.
Receptek:
Grapefriut-os csirkesaláta zsenge parajlevelekkel:
Hozzávalók (4 adag):
2 csirkemell lesütve, sózva, borsozva, megszórva a kakaóbab törettel
1 ek kávé bab töret
10 dkg zsenge parajlevelek
1 grapefruit húsa
1 tk citromlé
2 ek olívaolaj
2 csipet feketeszezámmag
A hideg fűszerezett csirkemellet vékony szeletekre vágjuk és egy nagy keverőtálban elkeverjük a grapefruit húsával és a parajlevelekkel. Hozzáadjuk az olívaolajat és a citromlevet. Sózzuk, borsozzuk. Tálaláskor fekete szezámmagot szórunk a tetejére.
Édeskömény-alma saláta bergamott olajos-kávés öntettel
Hozzávalók (4 adag):
3 evőkanál zöldcitromlé
só, bors
1 dl bergamott olívaolaj
1 közepes méretű édeskömény
1 nagy zöldalma
5 dkg vegyes zöldsaláta
5 dkg pirított dió
Elkészítjük a salátaöntetet: a zöldcitromlében elkeverjük a sót és a borsot, majd lassan hozzáadjuk az olívaolajat, habverővel összekeverjük. Az édeskömény szárát és zöldjét levágjuk, majd mandolinon, hajszálvékonyra szeleteljük. A zöldalma csumáját kiemeljük, majd hajastul szintén hajszálvékony szeletekre legyaluljuk. Amint felszeleteltük, azonnal összekeverjük az öntettel, hogy ne barnuljon meg.
Kardamomos tejpuding málnával, pisztáciával és kávétörettel
Hozzávalók (4 adag):
0,8 liter tej
50 g rizsliszt
50g cukor
1 vaníliarúd félbevágva, kimagozva
3 db zöld kardamom héjából kivéve, finomra darálva
10 dkg málna
10 dkg hámozott pisztácia, durvára megtörve
Melegítsük fel a tej ¾-ét a cukorral, kardamommal és a vaníliával. A maradékot csomómentesen keverjük el a rizsliszttel. További 10 percet főzzük alacsony lángon, vigyázva, hogy a tej ne forrjon fel. Ekkor vegyük ki a vanília rudat, adjuk hozzá a maradék tejet és 3-4 perc alatt forraljuk fel amíg be nem sűrűsödik. Azonnal vegyük le a tűzről, öntsük üvegedényekbe és hűtsük ki. Tálaláskor kanalazzuk a pisztáciát és a málnát a tejpuding tetejére.