A legszebb virágdekorációk Budapesten

2015. július 28.
Gondoltátok volna, hogy milyen kemény, precíz és kreatív munka a szállodadekoráció? A PandArte bloggerével most betekintést nyerhettek a Four Seasons Hotel kulisszái mögé!

Nemrég megismertem azt a csapatot, akik azért felelnek, hogy a Four Seasons Hotel minden pontján mindig friss és csodaszép virágok fogadják a vendégeket. Hogy milyen is, amikor te felelsz egy ilyen gyönyörű hely dekorációkért, abba most egy kicsit ti is bepillanthattok.

Józsa Judit nagyon örült, amikor pályázatával megnyerte a lehetőséget, hogy városunk legszebb és legpatinásabb szállodájának találhatja ki és valósíthatja meg virágokból készült dekorációit. Judit egyébként a Fleurt Virág tulajdonosa és vezetője, eredetileg pedig közgazdász. De hogyan jutott el idáig?

„A barátnőm, akinek a sógornője Párizsban lakott, mindig arról áradozott nekem, mennyire mások a virágok Párizsban. Modernek, meghökkentőek, a modern enteriőrökbe illőek. Én akkor éppen már lakberendezőként tevékenykedtem, így nagyon kíváncsivá tett a dolog. Egy hét múlva repülőre szálltunk, és egy izgalmas párizsi hétvége alkalmával végigcsodáltuk a francia hotelek, irodák, éttermek virágait. Tele ötletekkel és lelkesedéssel tértünk haza, egy hét múlva pedig már állt a cég. Eleinte stúdióként működtünk, egy szépséges katalógus segítségével terjesztettük a munkáink hírét, de amikor ráakadtam a szerencse folytán az Andrássy úti virágüzletre (az üzlet előző bérlője jó ismerősöm volt, aki épp akkor akarta üzletét egy plázába költöztetni), nem volt kérdéses: üzletet kell nyitni! Ez egy kis helyiség volt, de nagyon szépen megcsináltuk. Hamar híre ment. Sokan érezték hiányát egy igazin, modern virágboltnak.”

Judit azóta kinőtte ezt az üzletet, 2003 óta pedig a Bazilika közelében található csodaszép virágboltja, ahol természetesen nem egyedül dolgozik. Egy jól összeszokott és lelkes virágkötőkből álló csapat van.

„Mindig kreatív, csapatban együtt dolgozni tudó embereket keresek. Könnyebb megtanítani valakinek a virágkötészetet, mint a kreativitást. Fantasztikus a csapatom. A mester-virágkötőtől az iparművészig találsz benne lelkes, kreatív embereket. Jelenleg nyolcan dolgozunk a csapatban. Én elsősorban ügyvezetőként dolgozom. Gondoskodom, hogy a cég olajozottan működjön, szolgáltatásunk kifogástalan legyen, alkotásainkkal, termékeinkkel pedig élen járjunk az innovációban. Szeretek részt venni a kreatív munkákban, és a design ötletek nagy része tőlem származik.”

Nagy álmod volt megkapni a Four Seasons-ben ezt a lehetőséget. Miért volt számodra ez ennyire fontos?

Ez a szálloda világszerte az egyik legjobban hangzó márkanév. A Four Season márka a minőség, a luxus képviselője. Egy ilyen cég beszállítójának lenni annyit jelent, megfelelni a legmagasabb szintű követelménynek. A beszállítókról tudják, termékei a legmagasabb minőségűek, szolgáltatása a legkiválóbb, nagyobb bizalommal vannak mások is iránta. A Four Seasons virágosának lenni nem csak pénzügyi előnyökkel, de presztízzsel is jár.

Mit csináltok pontosan a szállodában, mi a munkakörötök?

A szálloda lobbiját, éttermét, bárját, lakosztályait látjuk el folyamatosan virággal. Azonnali határidővel tudunk szállítani csokrokat, ha azt egy vendég igényli. A rendezvényekre (céges és magánügyfeleknek is) segítünk megtervezni a virágdekorációkat, és azt el is készítjük.

Szigorú szabályok mentén dolgoztok?

A virágnak hibátlannak, a kompozícióknak mindig lenyűgözőnek kell lennie, de ez önmagában nem elég. Ennél egy szálloda többet vár el. A designnak rendszeresen és gyakran kell megújulnia, hogy a visszatérő vendégeket és az ott dolgozókat is mindig izgalommal töltse, vajon mit látnak legközelebb. Nincs annál jobb reklám egy hotelnek, mint amikor a vendégei a virágkompozíciók előtt fotózkodnak, és küldik képeiket szét szerte a világban. A virágos csapatnak tökéletesen alkalmazkodnia kell a ház szabályaihoz. Ez érinti a dolgozókkal és a vendégekkel történő kommunikációt is. Egyenruhánk is van, ami fekete színű, hogy minél észrevétlenebbek maradjunk, miközben dolgozunk. Azt várják el tőlünk, hogy a virágaink csak úgy harsogjanak, közben mi pedig láthatatlan kis tündérekként suhanjunk fel-alá. Ehhez egyébként maximális segítséget nyújt a vezetőség. A szálloda nekünk is lehetőséget adott, hogy két napos tréning keretében ismerkedjünk meg a hotellel, az ott dolgozókkal, a ház írott és íratlan szabályaival.

A Fleurt virágbolt további szolgáltatásait itt ismerhetitek meg.

Még több fotóért kattints a képre!