Makrobiotikus gyümölcsös piskóta

2015. augusztus 06.
Nem készíthetünk gyümölcsös piskótát tejtermék, tojás, cukor nélkül? Talán mégis! Bloggerünk, Salamon Adrienn ma megmutatja, hogyan készül a makrobiotikus piskóta.

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt vagy tönköly fehérliszt
8 dkg hidegen sajtolt kukorica vagy napraforgó olaj
15 dkg rizsszirup vagy árpamaláta szirup)
1 marék bio mazsola
1 csipet só
2 mokkáskanál szódabikarbóna
20-30 dkg idénygyümölcs a piskótatetejére, vagy aszalt gyümölcsök a tésztába, én ebben a receptben sárgabarackot, áfonyát és málnát használok
víz (kb. 2,5-3 dl, hogy piskótatészta/palacsintatésztánál kicsit sűrűbb állagú masszát kapjunk)

Összekeverjük a lisztet, sót, szódabikarbónát, majd hozzáadjuk a mazsolát, olajat, a szirupot és a vizet. A vízzel ügyesen bánjunk, már az elején is adhatunk hozzá pici vizet. Majd az állagot figyelve csak addig hígítjuk, amíg a gyümölccsel együtt piskótasűrűséget nem kapunk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe (20×30 cm-es) simítjuk a tésztát. A sárgabarackot, forró vízbe helyezzük pár percre, hogy a héját le tudjuk könnyedén húzni, majd felezzük és rárakjuk a tepsiben lévő tésztára. A megmosott áfonyát és málnát rászórjuk a tésztára. Előmelegített nem túl meleg sütőbe tesszük a piskótát, majd 160-180 0C-on kb 35-40 percet sütjük.Tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy megsült-e piskótánk!

Mire is jó a mazsola?

A mazsola tulajdonképpen édes aszalt szőlő. A mazsolának többféle változata van, a legismertebb mazsolaszőlő-fajták a magvatlan, mag nélküli, amely kicsi és fekete, a halványsárga illetve a nagy magvú. A mazsola színe szerint lehet világosbarna, fehér, sötét színű és vörös is. Minél kevesebb magja van, annál drágább.

– jelentős antioxidánst tartalmaz, antioxidáns tartalma megelőzi az áfonyát, az epret, a málnát, a narancsot, szilvát, almát, körtét is, így az egyik legértékesebb gyümölcs!
– jelentős a gyulladásgátló szerepe és az allergiásoknak is segíthet
– vasban gazdag
– felhasználási területek: sütemények ízesítése; rágcsálnivalóként keverhetjük dióval, mogyoróval; de a szépségápolásban is hatékony, késlelteti a ráncok megjelenését és a szarkalábak feltűnését is

Elkészült a Pinterest oldalam is, ahova folyamatosan kerülnek majd fel az ízletes és egészséges, makrobiotikus, vegán, cukormentes ételek. A Pinterest oldalam ITTtaláljátok!