Gyömbéres adzuki bab krém körtezselével

2015. július 16.
Az adzuki bab egy titkos kincs, amely a rendkívüli élettani hatásai mellett, sós és édes ételek kiváló alapanyaga is. Gasztrobloggerünk, Salamon Adrienn ma egy izgalmas, körtés receptet mutat belőle.

Gyömbéres adzukibab krém körtezselével

Hozzávalók (6 főre):

12,5 dkg adzuki bab
10 dkg mag nélküli datolya vagy 20 dkg aszalt sárgabarack (kénmentes, cukrozatlan)
egy csipet só
1 db vérnarancs/narancs héja és leve
15 dkg rizsszirup
1 evőkanál reszelt gyömbér
3 db körte
2 dl körtelé (cukrozatlan)
1 kiskanál kuzu
egy kiskanál rózsabors

Elkészítés:

A babot előző este beáztatjuk, másnap leszűrjük, dupla mennyiségű vízben a datolyával, csipet sóval, és a (vér) narancs héjával kuktában 1 óra alatt puhára főzzük. Krémesre turmixoljuk a következő hozzávalókat: főtt adzuki bab (datolyával, a narancs héja nélkül), (vér)narancs leve, rizsszirup, reszelt gyömbér, kb 3 dl folyadék (víz + körtelé). A folyadékot óvatosan adagoljuk, hogy ne legyen túl híg a babkrém. A körtéket meghámozzuk, kockákra vágjuk, serpenyőben megpároljuk egy kevés vízzel. A kuzut kevés vízben feloldjuk egy edényben, majd hozzáadjuk a körtéhez, egyet forralunk rajta, hűtjük. A körte körülbelül negyedét kivesszük és turmixoljuk. Hagyjuk kihűlni.

Tálalás:
Pohárdesszertként tálaljuk ezt a krémet. A desszertes pohár aljár kerül a zselé a körtedarabokkal, aztán a babkrém, felül körteszósz. A tetejét megszórjuk, enyhén tört rózsaborssal.

Tipp:
A körte helyett használhatunk bármilyen idény gyümölcsöt. Egyébként ezt a babkrémet sokféleképpen variálhatjuk. A későbbiekben bemutatom majd az őszi/téli verzióját is. A desszert hűtőben tárolva 4-5 napig is fogyasztható.

Miért szeressük meg az adzuki babot?

– semleges hőhatású, édes-savanykás ízű, pici, vöröses-bordó színű bab
– a Hokkaidó szigetén termesztett adzuki bab gyógyhatása intenzívebb, sokkal nagyobb ásványi anyag tartalma miatt 
– a magas rosttartalmú szemekkel élettanilag hasznos fehérjékhez, vízben oldódó ásványi sókhoz, vitaminokhoz juthatunk
– a szívre és a vékonybélre hat; erősíti a vese-mellékvese működését
– méregteleníti a testet, csökkenti a duzzanatot; vízhajtó, szárít- nedves, vizes állapotokban javasolt az alkalmazása: fehér folyásnál, sárgaságnál, hasmenésnél, keléseknél, fogyás elősegítésére, a vese erősítésére, menstruációval összefüggő panaszok enyhítésére
– adzukibablé: a bab főzőlevét megihatjuk, ugyanis gyógyítja a vesegyulladást és más vesepanaszokat; rendszeres fogyasztása fokozza az anyatej mennyiségét
– sovány, száraz emberek csak keveset egyenek belőle (algák és megfelelő mennyiségű só hozzáadása révén javíthatjuk a nedvesítő hatását)
– egyaránt használhatjuk sós és édes ételek alapanyagaként is

Szeretnél megismerkedni a gasztronómia olyan területével, ahol nincs hús (hal alkalmanként van), tojás, tejtermék (tehéntejet és származékait nem használjuk, kecsketejből készült alapanyagokat alkalmanként beépítünk a menübe) és cukor sem, az ételek mégis ízletesek, egyediek, ugyanakkor egyszerűen elkészíthetőek? Látogass el a S-H-E oldalára és kövesd nyomon az eseményeinket.

Fotó: Réthey-Prikkel Tamás