Fűszeres alma-körte leves házi gyümölcsökből

2015. szeptember 19.
A kis kert adta ajándékok igazi kincsnek számítanak! A finom - és nem utolsósorban egészséges - házi gyümölcsökből bloggerünk, Salamon Adrienn ma egy különleges, fűszeres gyümölcslevest készített.

Tizenéves koromban nem tartozott a kedvenc elfoglaltságaim közé a kerti tevékenység. Egész pontosan hisztiztem, puffogtam és csapkodtam a kapát a földhöz… Így utólag azt gondolom, fel sem fogtam, miért csináljuk, miért jó ez. Pár éve – miután rátaláltam a makrobiotikára – kezdtem el értékelni igazán a termelői/házi termékeket, legyen az zöldség, gyümölcs vagy akár lekvár stb. Most pedig alig várom, hogy mit kapunk valamit a szülők kertjéből. Ezt a receptet a napokban, a szüleim zalai kertjéből érkezett alma és körte ihlette.

Változnak az idők, alig várom, hogy legyen egy saját kertem…

Hozzávalók
(4 személyre)

3 db alma (savanykás ízű) meghámozva és kockákra vágva
3 db körte meghámozva és kockákra vágva
2 dl cukormentes almalé (nyáron használható narancslé is)
2 kiskanál frissen reszelt gyömbér
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj
Egy csipetnyi sáfrányos szeklice
3-4 evőkanál rizsszirup
1,5 dl rizstejszín
6 dl víz

Elkészítés:

Az almalevet összeforraljuk a fűszerekkel és a rizssziruppal, majd hozzáöntjük a vizet.Beletesszük a felkockázott gyümölcsöket az így kapott alaplevünkbe, és alacsony lángon megfőzzük. Vigyázzunk, hogy ne főzzük szét a gyümölcsöket. Ha a körte puhább, mint az alma, akkor a körtét 5 perccel később tegyük bele. Egy turmixgépbe öntsük bele rizstejszínt és adjunk hozzá egy evőkanálnyit a fűszeres alapléből és kerüljön bele pár szem gyümölcs is, majd turmixoljuk össze. Az így kapott rizstejszínes-gyümölcsös krémet öntsük hozzá a levesünkhöz és egyet forraljunk rajta. Meleg időben csepegtessünk bele egy kis citromlevet vagy ízesíthetjük citromfűvel is.Hidegen-melegen, és minden évszakban egyaránt fogyasztható.

Miért fantasztikus gyümölcs az alma?

– magas flavonoid tartalmának köszönhetőn rengeteg jótékony hatása van: erősíti az immunrendszert, rákmegelőző
-,gyulladáscsökkentő, segít a vírusok és baktériumok leküzdésében, májvédő szerepe is jelentős
– rosttartalmának köszönhetően segíti az emésztést (a székrekedés és a hasmenés is orvosolható vele)
– vitaminforrás: A-vitamin, B-komplex vitaminok, C-vitamin
– ásványi anyag bomba: kálium, kálcium, cink, fluor, jód, szelén
– étvágygerjesztő