Magyarok hozták el az édességek Oscarját

2015. október 01.
Harcolunk az emberek csokoládéhoz való jogáért! – hangzik a Sweetic manufaktúra szlogenje, amit most joggal egészíthetnek ki a díjnyertes jelzővel is. A csokoládégyártó cég két bonbonja is kitüntetést kapott idén a Grate Taste Awardson.

A gasztronómia legnívósabb nemzetközi megmérettetését 1994 óta rendezik meg Londonban, azzal a céllal, hogy kiválasszák a világ legjobb ételeit és italait. A négyszáz fős gasztrokritikusokból, Michelin-csillaggal kitüntetett szakácsokból, illetve neves áruházláncok beszerzési igazgatóiból álló zsűri hónapokig tartó tesztelés során dönt, összesen tízezer termékminta közül. A vakkóstolásos módszer biztosítja, hogy a rangsorolás kizárólag a fellelhető ízjegyek harmóniája, és az élelmiszer külső jellemzői alapján történjen.

A két évvel ezelőtt alapított csokimanufaktúra, a Sweetic két bonbonnal nevezett. „A versenyre beküldött bonbonjainkat némi fejtörést követően választottuk ki, mert fontosnak tartottuk, hogy a bírák a szaktudásunk mellett egy kis bepillantást is nyerjenek a magyar kultúrába, hazánk ízvilágába” – árulta el Zala Judit, a cég csokoládémestere. A választás vitathatatlanul jól sikerült: ebben a kategóriában idén először tüntettek ki magyar terméket, ráadásul a cég azonnal duplázott.

A zöld diós, étcsokoládés praliné, amely Judit személyes kedvence, két csillaggal büszkélkedhet. Másik nyertes édességük egy kísérletezés eredményeként született, lime ízesítésű Macha tea és gyömbér keveréke fehér csokoládéba burkolva. „A díjazott bonbonok fellelhetőek a verseny honlapján, és három évig viselhetik a Grate Taste jelölést, az elnyert számú csillaggal, aztán újra nevezni és nyerni kell” – teszi hozzá Zala Viktor, a vállalkozás tulajdonosa.

A Sweetic ezzel visszavonhatatlanul beírta magát az édességek magyar nagykönyvébe, olyan elődök mellé, mint a ChocoMe, a Floch, a Rózsavölgyi csokoládé vagy Szántó Tibor termékei, amelyek más kategóriában szintén kaptak már ilyen kitüntetést.