Sushi – könnyen elkészíthető és tápláló finomság

2015. október 18.
A sushi házi elkészítése egyáltalán nem olyan nagy ördöngősség, mint ahogy elsőre gondolnánk! És még hal sem kell hozzá. Bloggerünk, Salamon Adrienn, ma egy egyszerűen elkészíthető, tápláló, zöldséges változatot oszt meg velünk.

Sokan, amikor a sushira gondolnak, a nyers hal jut eszükbe és az, hogy biztosan nehezen elkészíthető, ezért neki sem állnak otthon. A sushi azonban otthon is könnyedén és gyorsan elkészíthető, a nap bármely időszakában fogyasztható és még rendkívül tápláló is. Érdemes beszerezni egy nagyobb zacskó nori lapot az elkészítéshez, ha ez bármikor elérhető a konyhánkban, akkor szinte pillanatok alatt szépséges tekercseket varázsolhatunk a tányérra. Rengeteg variációban elkészíthető, én legutóbb egy barnarizses-zöldséges verziót készítettem, gyakorlatilag olyan alapanyagokból, amiket a hűtőben találtam.

Zöldséges sushi tekercsek

3-4 csésze főtt barnarizs (lehet maradék rizsből)
5 sushi nori lap
2 evőkanál tahini (szezámkrém) vagy mandulakrém
4 teáskanál umeboshi püré
1 db sárgarépa (kb 105cm hosszú) vékony, hosszú csíkokra vágva, 1-2 percig blansírozva
1 db jégcsapretek (akkora, mint a sárgarépa) vékony, hosszú csíkokra vágva, 1-2 percig blansírozva
3-4 levél pak choi
5 kiskanál pirított szezámmag
2-3 kis szelet savanyított szeletelt gyömbér/jégcsapretek személyenként (készen kapható)
shoyu (cukrozatlan szójaszósz)
sushi tekerő/konyharuha
3 levél saláta aprítva
2 szál lila újhagyma karikákra vágva

olíva olaj

Elkészítés:

A nori lapot az érdesebb, matt felével felfelé ráhelyezzük egy sushi tekerő gyékényre (enélkül is elkészíthető – pl egy konyharuha segítségével – de segíti a feltekerést), 0,5-1 cm vastagságban egyenletesen eloszlatjuk rajta a rizst, úgy, hogy felül kb. 2 cm-nyi csík üresen maradjon a nori lapból. A rizsre teszünk 1 sor sárgarépát, egy sor jégcsapretket, egy sor pak choi-t, egy sorban megkenjük az umeboshival, majd megszórjuk a szezámmaggal és meglocsoljuk a szezámmagos részt a szezámkrémmel, végül tekerő segítségével feltekerjük. Pihentetjük 2-3 percig, azután éles késsel vághatjuk is.

Saláta: keverjük össze egy tálban az újhagymát, salátát, pár darab kockára vágott sárgarépát és jégcsapretket csipet sóval és olíva olajjalTálaláskor a felszeletelt tekercsek mellé kínáljunk savanyított szeletelt gyömbért vagy jégcsapretket, salátát és a sushi tekercseket fogyasztáskor locsoljuk meg szójaszósszal.

Tipp: ha nem szeleteljük fel a tekercseket, akkor alufóliába is csomagolhatjuk, és magunkkal vihetjük uzsonnára, ebédre, utazáshoz is.Lehetséges alapanyag beszerzési helyek: MOM Park Biopiac Diótörő, Mediline, Herbaház, Biosétány Mammut

Miért szeressük a nori lapot?

– a legmagasabb fehérjetartalmú (a száraz súly 48%-a) és a legkönnyebben emészthető tengeri növény
– A, B1 vitaminban és niacinban gazdag
– jótékony hatásai többek között: csökkenti a koleszterint; gyógyítja a magas vérnyomást; javítja az emésztést
– levélben kapható, azonnal fogyasztható-
egyéb felhasználási módok a suhi-n kívül: kis láng felett, vagy 150 fokos sütőben ropogósra piríthatjuk vagy ollóval vágjuk vékony csíkokra/morzsoljuk salátára, raguba, öntetekbe stb.