Mert már lehet kaviárt készíteni bármiből! A molekuláris gasztronómia felfutásának köszönhetően egyesek már hallhattak a szférikus ételekről, például a magyar csapat is szférikus tejfölgolyóval állt elő a Bocuse d’Or versenyén.
(Fotó: Profimedia – Red Dot)
A szferifikáció kulcseleme a nátrium-alginát, az az anyag, sok mindennek kellemes, zselés állagot ad. A lényeg, hogy nátrium-alginátos oldatban először elkeverjük a gyümölcs –vagy zöldségpürét, levest, vagy bármit, amiből szeretnék szférikus csodát készíteni. Aztán a keveréket egy fecskendőbe kell szippantani, majd a cseppeket beleejteni egy kálcium-kloridos oldatba. Röviden és leegyszerűsítve, így születnek meg ezek a mutatós kis ételgyöngyök.A legjobb pedig, hogy most már ez az egész varázslat házilag is megvalósítható lesz. A Kickstarteren indult kampány az Impreial Spherificator nevű eszköz megalkotására révbe ért, és hamarosan állítólag piacra is dobják a készletet.
Tényleg érdemes megnézni ezt a videót a gépről, mert egészen csodálatos, amire képes: