Isteni mini almás-körtés piték

2015. november 01.
Nem telhet el ősz, almás pite nélkül! De ha már a nagyi pitéjét nem tudjuk rekonstruálni, akkor mi lenne, ha egy csavarral, vagy inkább kettővel egy újat alkotnánk?

Sziasztok!

Vannak sütemények, amit csak a nagymamák tudnak igazán jól készíteni. Pont annyi almával, pont olyan vastag tésztával, és pont olyan édesen, ahogy az kell. Az én nagyim almás pitéje ilyen! (Bocs Anyu!). Szóval én inkább nem is próbálkozok vele. Viszont az őszi pite szezon, nem telhet el almás nélkül! Ilyenkor jön az a két csavar, amitől más lesz, de mégis finom. Az első, hogy nem csak alma, körte is kerül bele, és nem egy nagy pitét, hanem három kicsit készítek.

Ja hogy a rovatom gasztro-beauty? Akkor egy pár szó arról, miért is jó ez a pite. A fahéj lassítja az öregedést. A körtében található ásványi anyagok, az almában lévő C-vitamin és a mandula E-vitamin tartalma bársonyossá és feszessé teszi a bőrt. Ráadásul cukor nélkül készül, így bűntudat nélkül ehetitek!

Sütésre fel!

Jucus

Almás-körtés mini piték
Elkészítési idő: 10 perc + 25 perc sütés

Hozzávalók (3 pitéhez):

20 dkg édes alma

20 dkg érett körte

5 dkg mandula

1 teáskanál őrölt fahéj

1 leveles tészta

Szükséges eszközök:

3 mini piteforma, 10 cm átmérőjű

gyümölcshámozó

vágódeszka

kés

kis lábas, fedővel

kanál
kistányér

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. Az almákat és a körtéket, mosd meg, hámozd meg, és vágd, 1×1 cm-es kockákra. Egy lábasban két kanál vízzel, közepes lángon, lefedve kezd el párolni.

Közben a leveles tésztát vágd a sütőpapírral együtt három egy egyforma három szögre. Béleld ki a piteformákat vele, a leeső részeket vágd vékony csíkokra, a rács elkészítéséhez.

Mikor az gyümölcs már kezdenek puhulni, ez kb. 3-4 perc, keverd össze a fahéjjal, és szedd ki a kistányérra hűlni. Addig a mandulát vágd apróra.

Töltsd meg a pitéket egyenlő arányban a gyümölccsel, szórd meg a tetejüket mandulával, és a lenti képes útmutató alapján rácsozd be őket. Az előmelegített sütőben 25 perc alatt készre sülnek.

Fotó és szöveg: Szabó Jucus