Ékszerdivat a brit fővárosból

2015. november 18.
Ékszertervező bloggerünk, Koós Lili, ezúttal London ékszerektől csillogó világában kalandozott.

A brit főváros nemcsak a divat-, hanem az ékszerszakma egyik meghatározó központja is. Remekül megférnek egymás mellett a régi, tradicionális ékszer manufaktúrák, a híres világmárkák, valamint a trendi divatékszereket bemutató fiatal tervezők.

Mivel én is Londonban tanultam ki a szakmát, gyakran járok vissza volt iskolámba, a GIA-ra megismerni a legújabb technikákat, trendeket. Múlt heti utazásom során újra bejártam az ékszervilág legfontosabb helyszíneit is, hogy bemutathassam nektek ezt a csillogó világot.

A belváros a karácsonyi dekorációktól most különösen hangulatos, minden jelentősebb utca, bevásárlóközpont, és természetesen az ékszerboltok is ünnepi pompában ragyognak. Az Old Bond Streeten sétálgatva rögtön a legelső üzlet a De Beers ékszerbolt. Ez a leghíresebb egykori monopol gyémánt bányász cég, a De Beers ékszer boltja. A kirakat mézeskalácsból készült melyeken milliós értékű ékszerek díszítenek. Ez a kontraszt annyira kiemeli az ékszerek szépségét, hogy akaratlanul is megakad rajta a szemünk.

Egy kicsit tovább sétálva máris a Tiffany előtt találom magam.  Nincs nálam croissant, nincs vasárnap reggel és kis fekete helyett meleg télikabátot van rajtam, de így is átérzem a legendás márka luxus feelingjét.  A Tiffany hű mindenkori arculatához és ez a csillogó kirakatain is látszik: apró jeleneteket rendeztek be négy különböző ablakban. A mini kristály csillártól a karácsonyfán át a rénszarvasig, minden a közelgő ünnepekről szól.  Az elegáns és részlet gazdag díszlethez csak egy-két ékszert párosítottak, amitől egyből megértjük mit is jelent a fényűző elegancia. Nagyon tetszett, hogy ezek az installációk nagyrészt papírból készültek. Ez most rendkívül divatos dekorációs technika, amivel elképesztő formákat és mintákat lehet kreálni.

Tovább haladva az Old Bond Streeten, elérünk a Burlington Arcade-hoz. Ez a legrégebbi olyan fedett promenade Londonban, melyet 1819-ben kifejezetten kelme, ékszer és parfüm kereskedőknek terveztek és építettek.

Eredetileg huszonkét üzlet volt benne és az árusok is bent laktak a helységekben, a padláson vagy a bolt alatt. Vásárolt már itt Ingrid Bergman és Fred Aster, de volt izgalmas autós rablás is.

Ma már főleg antik ékszerboltok és luxus parfümériák maradtak az eredeti faburkolatú kirakatokkal ellátott boltokban.

Ez után irány a londoni ékszer készítés tradicionális központja, a Hatton Garden. Itt néhány kivételtől eltekintve, nincsenek csillogó utcai ékszerboltok, hanem a környék keskeny kis utcáiban megtaláljuk az összes ötvös mester, kőfoglaló, kőnagykereskedő, valamint a De Beers gyémántbányászat központi épületét is.  Aki a szakmában dolgozik, mind itt sürög- forog napközben.

Az itt eltöltött, kétnapos szakmai továbbképzésem után, már alig várom, hogy belevessem magam a London Fashion Week programjaiba februárban, ahol – a divattervezőkhöz hasonlóan -, minden évben új tehetségek mutatkoznak be a nagyközönségnek.  Az ékszer showroomok mindig a Sommerset House-ban kapnak helyet, itt mutatkoztak be először – többek között -Stephen Webster, Tomasz Donocik, Brooke Gregson vagy Ruifier angol ékszer tervezők.