A gyerekkor íze – almás kevert sütemény

2015. november 28.
A téli időszakban az ember még inkább kívánja a meleg és puha almás sütményeket, amik egészen a gyerekkorunkig repítenek minket vissza egyetlen falattal. Bloggerünk, Salamon Adrienn ma épp egy ilyen receptet hozott nekünk.

Az utóbbi hetekben, egyre közelebb és közelebb kerülve a kisbabánk megszületéséhez nagyon sok emlék jut eszembe a gyerekkoromból; családi események, beszélgetések, illatok és ízek. Napokon keresztül, lassan már az álmaimban is megjelent az „Almáskevert”, pedig az édes ízekre nem igazán vágyom mostanában. Végül teret engedtem a „csábításnak” és elkészítettem, az alaprecept anyukámtól van, ezt alakítottam át, a saját étrendemnek megfelelően. Az eredmény: évek óta az első sütemény, amit megkóstolt a kislányunk apukája.

Almás kevert

Hozzávalók:

8 evőkanál rizsszirup

1 evőkanál chia mag beáztatva ½ dl vízbe (aki eszik tojást, egy tojással helyettesítheti)

1 evőkanál hidegen sajtolt szezámolaj vagy olíva olaj

2 csésze fehér tönkölyliszt

1 kávéskanál szódabikarbóna

1 kávéskanál őrölt fahéj

1 kávéskanál vanília por

1 kávéskanál cukrozatlan kakaópor

10 dkg dió aprítva

3 db reszelt alma (én savanykás fajtát használtam)

1 evőkanál goji bogyó (elhagyható)

1 evőkanál mazsola (nem kénezett)

Elkészítés:

A rizsszirupot kézi habverővel keverjük össze a beáztatott chia maggal (vagy tojással), majd óvatosan keverjük hozzá a többi hozzávalót is, lehetőség szerint a fenti sorrendben. Az így elkészült masszát öntsük őzgerinc formába. Ha nem szilikonos formát használunk, akkor olajjal vagy növényi vajjal kenjük ki a formát. Attól függően, hogy alacsonyabb vagy magasabb sütit szeretnék, egy vagy kettő formát használjunk.

170 fokra előmelegített sütőben, kb 40 percig süssük a süteményünket, tűpróbával (vagy szúrjunk a sütibe villát) ellenőrizzük, hogy megsült vagy sem, akkor készült el, ha nem ragad rá a tészta a tűre/villára.

Szeressétek! Karácsonyra is kiváló vendégváró vagy akár szépen becsomagolva kedves ajándék is lehet!

ITT olvashattok a goji bogyóról!

Mit érdemes tudni a chia magról?

  • nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz
  • kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma
  • nagy mennyiségben található benne kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán
  • szinte semmi kalóriatartalma nincs
  • magas a rosttartalma
  • emésztése nem okoz gondot a szervezetnek, így a benne lévő értékes tápanyagok tényleg hasznosulni is tudnak
  • gluténmentes
  • fogyaszthatjuk nyersen, müzlire, salátákra szórva, de készíthető belőle puding is, akár a tojás is helyettesíthető vele