Kiránduljunk itthon – segít egy új applikáció

2015. december 16.
Általánosan elfogadott nézet, hogy rengeteg látnivaló van hazánkban, sokan mégsem vállalkoznak hétvégén elhagyni a lakhelyüket. Az okok közt gyakran a szervezési nehézségeket szokták említeni. Ezen a véleményen voltak egy új magyar szolgáltatás, a Viago alapítói is, ezért úgy döntöttek, megkönnyítik az utazni vágyók dolgát.

Általában mindenki egyetért abban, hogy gazdag a hazai programkínálat, és bőven akad látnivaló belföldön is. Sokan mégsem mozdulnak ki egy-egy hosszú hétvégén, vagy jobb ötlet híján inkább a közismert úti célok egyikét választják. A kevésbé szem előtt lévő lehetőségekről kevesen tudnak, és a kiruccanások elmaradásának okai közt leginkább a szervezési nehézségek szerepelnek. A jól meghirdetett, időszakos eseményeken kívül nehéz vidéki programlehetőségeket találni, és ha valaki mégis egy jó ötletbe botlik, a szállás kiválasztása is problémát jelenthet. Sokan emiatt inkább fordítva terveznek, és először döntenek az úti célról, majd csak azután próbálnak az ott látogatható programokról tájékozódni. Ezeket a nehézségeket próbálja most egy új hazai szolgáltatás megkönnyíteni.

A Viago „kalandokat” kínál Magyarország minden tájáról, ami esetükben helyi jellegzetességekkel teletűzdelt programajánlókat jelent. Ezeket a szolgáltatáshoz tartozó mobilos alkalmazás segítségével teljesíthetjük, ami GPS révén érzékeli, melyik helyszíneken jártunk, és végeztük el ott a teendőket. Az élményeinkről útinaplókat készíthetünk, amik az eredményeinkkel együtt a nyilvános profilunkba kerülnek, és mi is értesülünk róla, ha egy ismerősünk teljesített egy kihívást, vagy épp a kiszemelt kalandunkról osztja meg valaki a tapasztalatait. A legaktívabbak különböző címeket szerezhetnek, és a nyilvános toplistákon egyre előkelőbb helyezést érhetnek el, így útinaplóikkal a közösség nagy része találkozik. A kalandok teljesítése és beszámolók készítése nem csak az élmények miatt éri meg, ugyanis az így gyűjtött pontokat kedvezményekre és ajándéktárgyakra is be lehet váltani.

Az oldal készítői nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy az egyes kalandok ne csak száraz helyleírások vagy reklámnak tűnő bejegyzések legyenek, hanem személyes tapasztalatokon alapuló idegenvezetés, amit egy helyismerettel rendelkezőtől is kapnánk útbaigazításként. A kiszemelt kalandokhoz közeli szállásokat is listáz a rendszer, így a hétvégi programok egy helyen  megszervezhetőek. Törekvéseiket nemrég az „Év honlapja” díjjal jutalmazták turizmus kategóriában.

„Mondhatni klasszikus sztori a miénk. Egy hétvégi utazás szervezésében folyton nehézségekbe ütköztünk, és azt gondoltuk, ez nem csak nekünk probléma, ezért megpróbáljuk megoldani.” – mondta az egyik alapító, Gorzó Pál.

Az oldalon jelenleg hazai és erdélyi kalandok találhatóak, de a tervek szerint a belföldi bővítés mellett hamarosan Szlovákia és Szerbia magyarlakta települései is bekerülnek a választékba, valamint kísérletezni fognak azzal is, hogy a felhasználók kezébe adják a kalandok összeállítását.