A legszebb madaras könyv

2015. december 21.
Ilyen jellegű ragadozó madaras könyv eddig még nem jelent meg hazánkban. Magyarország ragadozó madarai egy olyan korszerű és kiemelkedő ismeretterjesztő könyv, amelyet világszínvonalú természetfotók tesznek látványossá.

A szerzők több mint két évtizede vesznek részt tevékenyen a ragadozómadár-védelemben és – kutatásban, Magyarországon és külföldön egyaránt. Természetvédelmi, tudományos és ismeretterjesztő publikációik, fotóillusztrációik több mint húsz országban jelentek meg a témában, többek között a National Geographic magazinban. Munkájuk során egyedi, magas színvonalú fotókon keresztül szeretnék elősegíteni a ragadozó madarak különleges világának minél szélesebb körben történő megismertetését és védelmét. Papp Gábor – Kovács András – Turny Zoltán Magyarország ragadozó madarai című könyve 308 kiváló minőségű – többségében eddig még nem publikált – fotóval illusztrált Magyarország ragadozó madarait mutatja be. Tartalmazza a fajok leírását, valamint az elterjedésükre, állományviszonyaikra és a főbb veszélyeztető tényezőkre vonatkozó ismereteket.

Miért különleges?

A Magyarország ragadozó madarai a hazánkban a 20. század eleje óta észlelt, illetve napjainkban is előforduló 36 ragadozómadár-faj eddigi legteljesebb leírását és legátfogóbb képanyagát teszi közzé – mindezt magyar szerzőktől, egy kötetben!

A könyv az egyes fajok megjelenését, élőhelyét, életmódját és védelmi helyzetét egy-egy oldal terjedelemben, laikusok számára is közérthető módon mutatja be.

Az elérhető legfrissebb adatok alapján 36 diagram és – az érdeklődők számára újdonságot jelentő részletességű – színes térkép ismerteti a magyarországi állományviszonyokat, előfordulást és elterjedést.

A terepi határozáshoz az először ebben a kötetben napvilágot látó, a könyv koncepciójához igazítva elkészített, méretarányos árnyképek is segítséget nyújtanak.

A fajleíró részt több mint 308, magyarázó képaláírásokkal ellátott, kiváló minőségű színes fotó egészíti ki, amelyek kilencven százalékát a szerzők készítették.

A ragadozó madarakat gyakran – és nem ok nélkül – a madárvilág arisztokratáinak nevezik. Vannak, akik rajonganak értük, és vannak, akik vetélytársaiknak tartják őket. Van, ahol ezeket a madarakat a bátorság és az erő megtestesítőiként tisztelik, és megbecsültségük oly mértékű, hogy országok címerébe, uralkodói jelvényekbe foglalják, zászlókra tűzik idealizált képüket, de sajnos van, ahol tudatlanságból még napjainkban is üldözik őket.

Papp Gábor, Kovács András és Turny Zoltán könyve szakmailag hitelesen, a legfrissebb adatokat felhasználva, igen gazdag fotóanyag segítségével mutatja be a hazánk területén előforduló 36 ragadozómadár-fajt. A szerzők nem titkolt célja, hogy elfogultságtól mentes, reális képet rajzoljanak valamennyiről. Akár zavarba is jöhetünk, ha el kívánjuk dönteni, hogy terepi madárhatározót, ragadozómadár-védelmi kézikönyvet vagy ragadozó madarakat bemutató fotóalbumot tartunk a kezünkben – ez a kötet ugyanis valamennyi feltételnek eleget tesz. Széles spektrumban és aktuálisan tárja elénk azokat a legfontosabb ismereteket, amelyeket a Magyarországon megfigyelhető ragadozó madarakról minden olyan embernek tudnia illik, aki a természetet közel érzi magához.

Bővebb információ a www.parlagisasalapitvany.hu oldalon vagy a Facebook/MagyarorszagRagadozoMadaraiKonyv oldalon