6 dolog, amit nem árt tudni a nagy igen előtt

2015. december 17.
A házasság néhány vegasi kivételtől eltekintve többnyire komoly döntés, ezt mind tudjuk. Pici korunktól megtanuljuk, hogy csakis a nagybetűs Igazinak lehet kimondani az igent, és hogy az esküvővel összekötött közös élet örökre szól. Arról azonban már nem mesélnek a szüleink, milyen praktikus szempontokat kell figyelembe venni házasság előtt, a bankszámlától kezdve közösségi média használatáig. Dr. Karen Phillip, párkapcsolati tanácsadó összegyűjtött néhány hasznos megfontolnivalót, az oltárhoz előtt.

Bármennyire is illúziórombolónak tűnik ez, a házasság sokszor nem csak azon áll vagy bukik, hogy két ember szereti-e egymást. Rengeteg elsőre talán banálisnak tűnő, praktikus szempont érvényesül a hétköznapokban, amiket nem árt előre tisztázni. Dr. Karen Phillip párkapcsolati szakértő megosztott néhány szempontot, amit mindenképpen érdemes figyelembe venni a nagy nap előtt.

Ne siesd el

Dr. Phillip szerint három évbe telik, míg az ember teljesen megismeri a másikat. A lángoló szerelemtől hajtva talán azt érezzük, nem érdemes tovább várni, de gondoljunk csak bele, mennyi minden derülhet ki, amire fél év ismeretség során nem került sor. Vajon mit reagál, ha összemossuk valamivel a kedvenc pólóját? Türelmes marad, vagy kiabál? És ha kiabált volna a harmadik randin, itt lennénk-e most, fáradtrózsaszín pólóval ácsorogva? Ezért érdemes várni.

Bébi-kérdés

Persze elég furcsa lenne két hónap randizás után nekiszegezni a másiknak a nagy gyerek-kérdést, de az sem jó ötlet, ha a végtelenségig halogatjuk ezt. A közös életben ez az egyik legfontosabb kérdés, ezért nem árt idejében tisztázni, ki hogyan áll a dologhoz.

Virtuális megcsalás

Ez viszonylag újkeletű probléma, ahogyan Dr. Phillip is kiemeli. A chatelés Facebookon, vagy egy kis ártatlannak tűnő Tinderezés épp úgy tűnhet megcsalásnak, mintha a másik bárokban találkozgatna ismeretlen férfiakkal vagy nőkkel. A gyanú elkerülésének érdekében érdemes lehet transzparenssé tenni virtuális életünket: ne titkoljuk jelszavunkat és csapjunk le minden megnyitott ablakot, amint a másik belép a szobába.

A híres WC-ülőke

Nehéz elhinni, de Dr. Phillip szerint rengeteg problémát okozhat a WC ülőke le –avagy felhajtásának kérdése. Ő azt javasolja, hogy maradjon lent, egy ugyanis higénikusabb, de felháborodott férfiak tömege biztosan azzal támadná, hogy nőként nem is mondana mást. Mindenesetre ez is jól példázza, hogy az együttélés szabályait nem árt minél előbb tisztázni.


(Fotó: Profimedia – Red Dot)

Nomen est Omen

Mostanában különösen nagy vitát kavar a névváltoztatás kérdése is. Már egyáltalán nem olyan evidens, hogy a nő el akarja hagyni eredeti nevét, sőt, annak a kérdése is felmerül, hogy a leendő gyermek kinek/kiknek a nevét örökölje majd. Beszéljük meg, mit gondol erről a másik, kinek milyen érzései vannak ezzel kapcsolatosan, hogy ne az esküvő során legyen probléma belőle, ha valaki mégsem szeretne hátralevő életére Horváthné lenni.

Közös kassza

Az anyagiak szintén számos konfliktus forrásai lehetnek egy házasság során. Dr. Karen Phillips a közös bankszámlát javasolja: „Ismerek olyan párokat, akik már 10 éve házasok, három közös gyerekük van, és a feleség még mindig nincsen tisztában vele, mennyit is keres a férfi…” Ezért Phillip szerint a számlákat és egyéb fontos dolgokat közös kasszáról kell kezelni. A tanácsadó azt is hozzátette, hogy ettől függetlenül persze mindenki félrerakhat magának egy kisebb összeget saját költéseire, ha ettől jobban érzi magát.