A legérdekesebb főzőtanfolyamok Európában

2016. január 11.
A tanulás többnyire ritkán felüdülés – kivéve, ha az ember főzni tanul a világ legvidámabb séfjeitől, ahol a hasznos információkat és technikákat nevetés, zene és mennyei ízek kísérik. A Food Network tévécsatornán nemrég indult műsor, a „Jenny és Reza fantasztikus főzőakadémiája” ebbe az élménybe nyújt betekintést. Ha valaki kedvet kap, hogy pár órára vagy napra maga is szakácstanoncnak álljon, összegyűjtöttunk néhány európai főzőiskolát, ahova érdemes elmennie.

Reza, az egyik műsorvezető-séf az állítja, hogy aki olvasni tud, az főzni is tud. Hisz ez utóbbi olyan könnyű, mint az ábécé. A főzőakadémia hat diákja eleinte nem osztja ezt a nézetet, de miután elsajátítják az alaptechnikákat, és kiderül, hogy játszva elkészítik a mézes-narancsos kacsamellet és a sütőtökös, fetasajtos tortácskát mentás paradicsom- és cukkinisalátával, már bátran folytatják a tanulást. Minden epizódban más-más ország ételei kerülnek a pultra, többek közt a görög tiropita és a mentás fenyőmagsaláta, a spanyol chorizós és mandulás párolt nyúl, a francia citruskrémes almás süti és a tunéziai narancsos-mandulás torta. A nézők könnyen kedvet kapnak, hogy maguk is beiratkozzanak egy ilyen iskolába, ezért összeszedtünk néhány európai főzőtanfolyamot-, iskolát, amely az adott ország gasztronómiájába, sőt, az ott élők kultúrájába is betekintést ad. A legtöbb télen is várja a vendégeket, de néhányat érdemes eltenni tavaszra, nyárra.

Jenny és Reza főzőakadémiáján persze karácsonyi ételek is készülnek: december 14-től hétköznaponként 16:00-tól fantasztikus ünnepi recepteket ad a két híres Food Network séf.

The International Kitchen, Barcelona

A főzőiskola Olaszország, Spanyolország, Franciaország és Dél-Amerika-szerte kínál programokat. Barcelonában is többféle tanfolyam van, egyik négyórás tanfolyam például a katalánkrém, a tortilla és a paella készítésére fókuszál. A főzést a híres Boqueria piacon való bevásárlás előzi meg, a séfek pedig személyes élményeiket és helyi érdekességeket osztanak meg a vendégekkel. A tanfolyam városnéző körúttal is kiegészíthető: a történelmi negyed, és benne a Las Ramblas megtekintése, vásárlás a kézműves élelmiszerboltokban, iszogatás a helyi bárban.

Ár: 4-órás kurzus: 110 USD/fő (kb. 32 000 HUF); Városnéző körúttal: 350 USD/fő (kb. 100 000 HUF)

https://www.theinternationalkitchen.com/

International Cooking School Of Italian Food And Wine, Bologna

Mary Beth Clark, a neves séf alapította ezt az iskolát 1987-ben, amely az olasz ételekre is borokra koncentrál.  A kurzusok váltakozó hosszúságúak: vannak pár órásak és hatnaposak is. A résztvevőket megtanítják az igazi olasz tészta, elsősorban a pizzatészta elkészítésére. Felkészültek azokra is, akik csak szeretnék elkísérni párjukat, de nem főznének: nekik olcsóbb „kóstoló belépőt” adnak.

Ár: 165 – 375 USD/fő (kb. 50-100 000 HUF)

http://www.internationalcookingschool.com/

Cooking ala Turka, Isztambul

A 2002-ben indult iskola volt az első főzősuli Isztambulban. Többféle menüből (mindegyik öt fogást tartalmaz) lehet választani, amelyet négy óra alatt készítenek el a vendégek. Olívaolajban sült fokhagymás, paradicsomos padlizsán, sajtos-fűszeres cukkinis palacsinta, dióval töltött füge szegfűszeges szirupban… szóval minden, ami tradicionális.

Ár: 4-órás kurzus (5 fogás elkészítése): 65 EUR/fő (kb. 20 000 HUF)

http://www.cookingalaturka.com/

La Cuisine Paris,  Párizs

Párizs szívében található az iskola, amely főként jellegzetese francia ételek elkészítését kínálja: bagett, croissant, macaron, francia mártások, stb. A többnyire háromórás tanfolyamok itt is kiegészíthetők az egyik legnagyobb piac, a Marché Maubert bejárásával. Ezenkívül lehet jelentkezni Párizs vagy a közeli városokba történő gasztro-kirándulásokra: bártúrák, csokoládé- és süteményboltok végiglátogatása, sajtüzletekben kóstolgatás.

Ár: 3-órás kurzus: 95 EUR/fő (kb 30 000 HUF), Piaci vásárlással együtt: 150 EUR/fő (kb. 50 000 HUF)

http://lacuisineparis.com/

Institut Paul Bocuse, Ecully

A Lyontól pár kilométerre található iskola egy-ötnapos kurzusok széles körét kínálja, ahol a tésztákon, süteményeken, szezonális fogásokon kezdve a különböző tájegységek jellegzetes ételein át a libamájig szinte bármit megtanulhatnak készíteni a vendégek. Régi tradicionális és a legmodernebb francia ételeket egyaránt.

Ár: egynapos kurzus 170 EUR/fő (kb. 55 000 HUF)

www.institutpaulbocuse.com

Ballymaloe Cookery School , East Cork

Írország lenyűgöző táján, egy tágas, nagy vidéki házban található az iskola, neve az jelenti magyarul „mézmajor” .  A házhoz több kert is tartozik, különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel (Dísznövénykert, Régi örömök kertje, Kelta mező, stb). A kurzusok a félnapostól a 12-naposig változnak, van köztük, amely a tejtermékekre (vaj-, joghurt-, sajtkésztés), van amelyik a tradicionális reggelikre vagy épp húsokra koncentrál. A tulajdonosok gyakran hívnak meg híres szakácsokat, bloggereket, hogy tartsanak egy-egy foglalkozást.

Ár: félnapos kurzusok 75-145 EUR közt/ fő (kb. 25-45 000 HUF)

http://www.ballymaloecookeryschool.ie/

Souk Cuisine, Marakesch

Az iskolát egy holland hölgy alapította, aki sokéves vendéglátóipari tanulmányok és állások után 2005-ben költözött Marokkóba, és megnyitotta mediterránjellegű házában az iskolát. Az iskola a piacról (souk) kapta a nevét, hisz a kaland itt indul minden tanfolyamnál. A négy óra alatt számos jellegzetes fogás készül el, pihenésként mentatea-kortyolgatással megszakítva a napsütötte kertben.

Ár: 4-órás kurzus piaclátogatással: 50 EUR/fő (kb. 15 000 HUF)

http://www.soukcuisine.com

Daniela’s Cooking School, Róma

Igazán családias élmény, hisz Daniela séf (Franciaországban a Le Cordon Bleu akadémián és Itáliában szerzet diplomát) saját otthonában az óvárosban látja vendégül a tanulókat, hogy megmutassa nekik azokat az ételeket, amelyeket nagymamájától és édesanyjától tanult. A tanfolyamot persze itt is kíséri piaci bevásárlás, egy kis városnézés, kerti iszogatás – és persze sok-sok történet Danielától (angolul is).

Ár: 4 órás kurzus piactúrával: 325 USD /fő (kb. 95 000 HUF)

www.danielascookingschool.com/

Az utolsó kettőre erősen spórolni kell, de fantasztikus élmény lehet

Two Bordelais, Bordeaux

Jean-Pierre and Denise Moullé séfházaspár ötnapos-kurzusokat kínál a 13. századi rusztikus otthonukban, a Câteau La Louvière-ben minden szeptemberben. Unatkozni biztos nem lehet: piaci bevásárlások, környékbeli falvakba, városokba és a házaspár barátaihoz és családjához való látogatás, sajt- és borkóstolás, és persze hatalmas étkezések tarkítják a főző-programokat.

Ár: 4900 USD/fő (kb 1,5 millió HUF)

http://www.twobordelais.com/bordeaux/

Patricia Wells főzőtanfolyamai, Provance

Patricia Wells híres szakácskönyvíró és séf minden évszakban pár hétre megnyitja férjével együtt 18. századi otthonukat egy kis csoport (max. 8 fő) számára: öt napon keresztül közösen főznek, családias hangulatban. Minden nap van valami extraprogramra is sor kerül: piacok, borpincék, helyi üzletek és éttermek meglátogatása. Igazi, családi asztalra való francia ételek készülnek, és a vendégek nem csak egy 50 receptet tartalmazó füzetkét kapnak, hanem a nevükkel ellátott kötényüket is hazavihetik emlékbe.

Ár: (szállás nélkül) 5500 USD/fő (kb. 1,6 millió HUF)

patriciawells.com