Személyre szabott síparadicsom: Turracher Höhe

2016. január 21.
Ausztriában jó síterepet találni nem nagy kihívás. Egymással versengenek a csodálatosabbnál csodálatosabb turisztikai régiók folyamatosan hóval borított, modern liftekkel felszerelt sípályákkal, szerteágazó sífutópályákkal, egyedülálló túraútvonalakkal. Mi most egy olyan területen jártunk, amely a gyerekes családok számára ideális, ugyanakkor a felnőttek is találnak maguknak bőven az aktív pihenéshez szükséges programokat.

Ein kleines, aber feines Skigebiet. Egy kicsi, de kellemes sírégió. Így jellemzik magukat vendéglátóink, amivel mi is tökéletesen egyetértettünk. Az osztrák sztársíterepekhez képest itt tényleg kevesebb a pálya, ennek köszönhetően viszont nincs is akkora tömeg, sokkal jobban oda tudnak figyelni a vendégekre a sípályák, az éttermek, a szálláshelyek üzemeltetői. Odafigyelés, apró, kedves gesztusok, gazdag, személyre szabott programkínálat. Ettől érzi magát különlegesnek az idelátogató, és tér vissza újra a következő szezonban.

Síkomornyik a vendégek szolgálatában

A Turracher Höhe síparadicsom helyi specialitása a komornyikszolgáltatás, amelyre mindenki emlékezni fog, ha találkozott vele. A sípályakomornyik egész napját a síterepen tölti – jobban ismeri, mint a saját tenyerét. Minden reggel a Kornock felvonó mellett található „nappaliban” – ami egy hangulatos, kényelmes kanapékkal, masszázsfotelekkel berendezett melegedő – begyújtja a kandallót, és az első vendégeket finom stájer almával kínálja. Ezután felpattan motoros szánjára, és nekivág a síterepnek. A legkülönbözőbb pontokon bukkan fel, hogy a síelőket szőlőcukorral, naptejjel vagy papír zsebkendővel lássa el. Autója hátsó részéből percek alatt egy minibárt varázsol, ahonnan a felnőtteknek ingyen pezsgőt, a gyerekeknek málnaszörpöt kínál.

Kora reggeli trilógia

Sport, kaland, finom ételek. Mindez megtalálható a Turracher Höhe egyik legnépszerűbb programjában a kora reggeli hótalpas túrában, amit mi is kipróbáltunk. Soha nem gondoltam volna, milyen kegyetlenül meredek a síelés közben lankásnak tűnő, piros pálya, ha az ember hótalpakon lentről felfelé mászva hódítja meg. A kora reggeli fagyos hideg percek alatt kánikulának tűnt, ahogy küzdöttük felfelé magunkat a ratrakok által tökéletesen megmunkált pályán, talpunk alatt csikorgott a kemény hó. Komornyikunk tartotta bennünk a lelket, a friss kávé és a ropogós zsömle képe lebegett a szemünk előtt, ami a hegy tetején a hüttében várt minket. A kemény fizikai megterhelés után nagyon jólesett a kiadós reggeli – már tele hassal gyönyörködtünk a napfelkeltében. Rövid pihenő után mi voltunk az első síelők a pályán, lefelé már sokkal könnyebb volt az út.

Traktorral a tó jegén

A Turracher See egy idilli kis tó a település közepén, a sípályák lábánál. Télen befagy, természetes korcsolyapályává alakul át. A túrázók körbesétálhatják a tavat, a síelőket pedig egy traktor húzza át a tó jegén az egyik partról a másikra, ahol a különböző sípályák találhatók. 2205 méter magasságban sípályákon is körbesíelhetjük a tavat, a Turrach-kör egyedülálló lehetőség a sífutók számára.

Otthonos hütték

Az otthonos hangulat a hüttékben is jelen van. A pincérek között itt is sok magyarral találkoztunk, akik ugyanolyan ízes stájer kiejtéssel énekelték a helyi slágereket, mint az osztrák vendégek. Késő délután, amikor már bezártak a liftek, a hütték családi bulizóhellyé alakultak át. Kicsik és nagyok egyaránt énekelnek és táncolnak élő zenére, a kemény mag számára elkerített bulizóna található technózenével, ahol dohányozni is szabad.