Éld át újra a csodát – országos programok az Európai Méhnyakrák Megelőzési héten

2016. január 22.
Idén január 23-30. között kerül megrendezésre az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, amelynek kapcsán a Mályvavirág Alapítvány közel 70 településen szervez felvilágosító rendezvényeket.

• A méhnyakrák olyan gyakori rákos megbetegedés, ami ma már közel 100%-ban megelőzhető!

• A megelőzés két erős lábon áll: a méhnyakszűrés és a HPV elleni védőoltás, melyek együttesen jelentik a legbiztosabb védelmet.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében, mintegy 30.000 nő veszti életét a súlyos betegségben évente, azaz minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, illetve minden esztendőben 60.000 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak.

Magyarországon európai viszonylatban is súlyos a helyzet: hazánkban évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség, pedig az időben felfedezett kór gyógyítható. A megbetegedések lakosságszámhoz viszonyított aránya Magyarországon az 5. legmagasabb a 28 tagú Európai Unióban, csupán Romániában és a Balti államokban kedvezőtlenebbek a statisztikák.

Megelőzési Hét programok Budapesten

A Mályvavirág Alapítvány január 23-án Budapesten az Allee Bevásárlóközpontban egész napos programsorozattal vár. Az eseményen Parádi Orsolya grafikus művész óriás kifestőjének színezésével, illetőleg a Csodák Palotája (CSOPA) játékaival a méhnyakrák megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet.

A Csopa 20 éves fennállásának ideje alatt mindig is fontosnak tartotta a társadalmi felelősségvállalást, ezért is támogatja az alapítvány rendezvényét. A megelőzési hét alkalmával interaktív játékaikkal igyekeznek felhívni a figyelmet a szűrés és a megelőzés fontosságára, hiszen fontos, hogy tudatosodjon bennünk, hogy felelősséggel tartozunk magunkért, mert vitathatatlanul a leghétköznapibb és a legnagyobb csoda maga az ÉLET.

Novodomszky Éva a Libriben, ismert szakemberekkel és érintettekkel beszélget a méhnyakák megelőzésről, érintve a citológiai vizsgálat és a HPV szűrés ( HPV DNS Teszt) biztonságát, a védőoltás fontosságát. Szó esik a betegségről, milyen lehetőségeink vannak, ha már érintettek vagyunk, a műtétektől kezdve az innovatív terápiás lehetőségekig.

Országos programok
Az alapítvány közös akcióra hívta a városokat is. A HPV elleni védelem szimbóluma a gyöngy. A Gyöngyre Fűzve figyelemfelhívó országos akcióhoz eddig közel 70 település, határon innen és túl is (!), csatlakozott. A csatlakozó városokban egy-egy Mályvavirág Nagykövet a helyi szokásoknak, közösségi életnek megfelelően alakítja ki programjait. Pl. a megelőzési hét alatt mályva színű díszkivilágításban pompázik majd a debreceni Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet, a Nagyerdei Stadion és a Víztorony is, hogy e látványelemmel is hangsúlyozzák, mennyire fontos a megelőzési hét üzenete. A Loki (DVSC) focistái is csatlakoztak a helyi programsorozathoz.

A méhnyakrák megelőzési kampányt felkarolták az elmúlt évek hazai szépségkirálynői is. A lányok a Mályvavirág kitűzőjét viselve az Instagram és Facebook oldalukon hívják fel a figyelmet a méhnyakszűrés fontosságára. A programokról további információ a www.facebook.com/malyvavirag és a www.malyvavirag.hu oldalon.

A megelőzés fontossága

Magyarországon egy olyan komplex szűrést fejlesztettek ki MEDSERV+ néven, amely segítségével szinte teljes biztonsággal megelőzhető a méhnyakrák, ugyanis a MEDSERV+ kombinált szűrővizsgálat a lehető legkevesebb hibalehetőséggel vizsgálja a méhnyakrák kialakulásának okát, a HPV fertőzöttséget is. A Medserv+ teszt magában foglalja a Roche cobas HPV tesztet és Medserv citológiát, illetve szükség estén Cintec Pluszt is. A teszt egy szakmai koprodukció: két cég, két csapat együtt állít elő egy magasabb hozzáadott értékű vizsgálatot – ilyen komplex szűrés eddig nem volt elérhető Magyarországon.

Dr. Járay Balázs patológus, a Medserv+ alapítója szerint: „A magyarországi méhnyakrákos halálozási adatok 2-3-szor rosszabbak a nyugat európai -elsősorban a skandináv – országok hasonló adatainál: hazánkban évente 1000 körüli új megbetegedés és 400 körüli haláleset fordul elő. A riasztó statisztikán legradikálisabban a szűréseken való nagyobb részvétellel lehetne javítani, de mivel a méhnyakrákos megbetegedések egyharmada olyan nőknél alakul ki, akik rendszeresen járnak szűrésre, így a szűrés metodikáján kellett változtatnunk. A méhnyakrákok 95%-át a Humán Papilloma Vírus magas rizikójú törzsei okozzák, ezért a ma már általánosan alkalmazott citológiaiszűrést ki kellett egészítenünk a HPV szűréssel is, így született meg a MEDSERV+ komplex szűrővizsgálat. A citológiai alapú szűrés 70%-os biztonsággal képes megtalálni a már fennálló rákot, vagy rákmegelőző állapotot, a HPV DNS alapú szűrés viszont 99 %-ban akkor is kimutatja az onkogén vírus jelenlétét, ha az még sejt szinten nem is okozott elváltozást. A MEDSERV+ szűrővizsgálat a citológiai vizsgálat és a HPV tipizálás kombinálása, a sejttani vizsgálattal egyidőben – optimálisan ugyanabban a laboratóriumban – megtörténik a HPV DNS teszt is, mi a két vizsgálat eredményét együtt értékeljük. Ha az együttes vizsgálat mindkét komponense negatív, a méhnyakrák kialakulásának kockázata szinte nulla.”

Komplex szűrés

A MEDSERV+ komplex szűrés segítségével a méhnyakrák valóban megelőzhető: a teszt negatív előrejelző értéke 99,92%, ami azt jelenti, hogy a legsúlyosabb rákmegelőző állapot kialakulására, az elkövetkező 5 évben, 0,08%-os, gyakorlatilag nulla az esély. A Magyarországon egyedülálló MEDSERV+ komplex méhnyakrák szűrés három egymást kiegészítő tesztből áll, amelynek legfontosabb eleme a HPV vírus DNS vizsgálaton alapuló kimutatása. A HPV-nek több mint száz típusa van, ezek közül 14 okozhat méhnyakrákot, de a daganatok 70%-ának kialakulásáért a HPV két törzse, a 16-os és a 18-as felelős – a Medserv+ teszt külön is jelzi e két kiemelkedően magas kockázatú típus jelenlétét.
A Medserv+ szűrővizsgálat a DNS vizsgálaton alapuló HPV kimutatását a citológiai kenet mikroszkópos patológiai vizsgálatával is kiegészíti. Így a Medserv+ teszt azt a pár százaléknyi esetet is kiszűri, amikor a méhnyakrák kialakulásáért nem a HPV fertőzés a felelős. Amennyiben az első két vizsgálat eredménye indokolja, a Medserv+ szűrésen elvégeznek egy biológiai jelzőmolekula vizsgálatot is, amely megmutatja, hogy a sejtek mely fázisban vannak a tumorossá válás szempontjából. Az eredmény alapján egyértelműen eldönthető, hogy szükség van-e sebészeti beavatkozásra, vagy sem. Így teljes biztonsággal elkerülhetőek a felesleges – a méhnyak sérülése miatt a gyermekvállalást veszélyeztető – műtéti beavatkozások.

A Medserv+ szűrés három vizsgálata garantálja, hogy teljes biztonsággal (99,92%) kizárható a méhnyakrák kialakulásának esélye a vizsgálatot követő 5 évben. A teszt minden olyan 25-65 év közötti nőnek javasolt, aki maximális biztonsággal szeretné elkerülni a méhnyakrák kialakulását.

Ha a szervezetben jelen van a HPV vírus, attól még senki nem betegszik meg automatikusan méhnyakrákban, probléma akkor adódhat, ha a magas kockázatú vírustípusok hosszú időn keresztül maradnak a szervezetben. Ekkor a méhnyak sejtjei nagy eséllyel kezdenek rosszindulatú átalakulásba, amelynek végső állomása a méhnyakrák kialakulása. A problémát időben felismerve az orvosoknak még bőven marad idejük, hogy elejét vegyék a daganat kialakulásának – a Medserv+ szűrővizsgálat életet menthet.

További információk: hpv-mehnyakrak.hu