„Kizárólag finom lehet, ami egészséges!” – interjú a Be New You gasztrobloggerével

2016. február 25.
Földvári Nelli szeretné megmutatni, hogyan tud az asztalra kerülni egy gulyásleves úgy, hogy az akár egy fitnesz étrendbe is beleférjen. Szerinte nincs más dolgunk, mint kicserélni a krumplit rizslisztből készült galuskára, az állati zsiradékot pedig kókuszzsírra.

Sok fiatal még a konyhában sem szeret sündörögni, neked pedig már saját receptjeid vannak. Ráadásul kimondottan egészséges ételeket készítesz. Hogyan lett belőled gasztroblogger?

Egy évvel ezelőtt kezdtem el komolyabban foglalkozni az egészséges életmóddal. Akkoriban néhány barátom gyakran kért tőlem recepteket, végül egyikük feltette a kérdést, hogy miért nem töltöm fel a receptjeimet egy blogra. Picit talán közhelyesen hangzik, de segíteni szeretnék az embereknek, hogy helyesen táplálkozzanak, és mindezt élvezettel tegyék. A közvetlen környezetemben azt látom, hogy ami egészséges, arról azt gondolják ízetlen, ehetetlen. Szeretném megmutatni, hogy az alapanyagokat lecserélve legalább olyan, de néha még finomabb, és így egészségesebb ételek kerülhetnek az asztalra.

Konkrétan nálad mi volt az ok, amiért elkezdtél odafigyelni az étkezésedre? Nem egyik pillanatról a másikra történt.

Sokat voltam beteg. Egészen kicsi koromtól kezdve nagyon vékony voltam, és ha akartam sem tudtam hízni. Körülbelül 5 évvel ezelőtt, lépésről lépésre kezdtem áttérni az egészséges ételekre, alapanyagokra. Egyszerűen éreztem, hogy bizonyos típusú ételek rossz hatással vannak rám. A picit drasztikusabb váltás egy évvel ezelőtt történt, amikor elkezdtem komolyan foglalkozni a fitnesszel is, és súlyzós edzésekbe kezdtem, illetve beiratkoztam személyi tréner képzésre. Akkor az étrendemet is szigorúbb szempontok alapján állítottam be.

Életed első műve a konyhában?

8-9 éves lehettem, amikor a nővéremmel egyedül maradtunk otthon, és a kertből szedett zöldségekből főztünk levest. Lévén, hogy saját termesztésű, kezeletlen zöldségekből készítettük, egészségesnek egészséges lett, de emlékeim szerint nem volt túl ízletes! Az első komolyabb „főztöm” 13-14 éves korom körül készült, amikor egy csodaszép piskótát sütöttem, amit még az anyukám is megirigyelt tőlem. Nagyon sokáig süteményeken gyakoroltam, sós főételeket csak évekkel később kezdtem el készíteni. Annak ellenére, hogy kifejezetten nem vagyok édesszájú.

A sok finomságod között van személyes kedvenced?

Ez egy nagyon nehéz kérdés! Sok ilyen van! A rizslisztes kekszre például nagyon büszke vagyok. Nem gondoltam volna, hogy ennyire népszerű lesz! A körte leves karamellizált gyümölccsel és pirított mandulával szintén nagy kedvenc. Hideg, krémes leves forró gyümölccsel és ropogós mandulával, az év bármely szakában jól tud esni. Vagy a mákos rizsfelfújt. Ha ezt kimondom, mindig furcsán néznek rám az emberek, de ennek is nagy sikere volt.

Hajlamosak vagyunk arra fogni, hogy azért komplikált egészségesen étkezni, mert drágák és nehezen beszerezhetőek hozzá az alapanyagok.

Én többnyire piacokon, termelői piacokon vásárolok. Liszteket, illetve itthon különlegesebbnek számító fűszereket a Vásárcsarnok melletti Ázsia Gourmet Shopban szoktam megvenni. Ez utóbbiban órákat el tudok tölteni! Amolyan ‘Csodaország’ nekem! Csak úgy, mint a Szimpla őstermelői piac, ahol fantasztikus sajtokat és gyönyörű fűszernövényeket találok mindig.

Mit készítenél ebédre egy rohanós hétköznapon és mit egy nyugis vasárnap?

A tonhalas durumtészta-saláta friss zöldségekkel pár perc alatt elkészíthető. Ezt például télen-nyáron nagyon szívesen fogyasztom. Ha több időm van főzni, akkor sem szoktam órákat tölteni a konyhában. Nem szeretem a túl bonyolult, hosszú órákon át tartó recepteket. Inkább az ízek élvezetére szánok több időt! Ha vasárnapi ebéd, akkor biztosan háromfogásos lenne: krémes gyümölcsleves, sovány sült hús gránátalma salátával és tiramisu.

Kiknek ajánlod a receptjeidet?

Mindenkinek, aki szeretne egészségesen élni, jót és jól enni! A visszajelzések alapján nők és férfiak, de még gyerekek is ki szokták próbálni a receptjeimet. Rettentő jó érzés. Alapvetően női vonalat képvisel a weboldal, de azért a kezdetektől reménykedtem benne, hogy előbb- utóbb mindkét nemet és minél több réteget megtalálok majd.

Mit gondolsz, a fiatalokat ma miért nehéz egészséges étkezésre és mozgásra bírni?

Azt gondolom, a probléma gyökere alapvetően otthon van. Amíg a szülők nem figyelnek arra, hogy mi és milyen minőségben kerül az asztalra, addig szerintem ez a gyerekektől sem várható el. Hozzá vannak szokva egyfajta ízvilághoz, minőséghez, állaghoz, amely könnyebben és minden utcasarkon beszerezhető. Az egészséges ételnek utána kell menni, és erre sokan nem veszik a fáradtságot. A mozgással kapcsolatban az az általános vélemény, hogy túlterhelt, fáradt a gyerek (természetesen sokszor a felnőttek is). Ha lehet, nem tetézik ezt még plusz mozgással. Tény, hogy a mozgás rövidtávon fáraszt, hiszen energiafelhasználás történik, de hosszú távon energikussá tesz, növeli a vitalitást és az állóképességet.

Szerinted lehet finom, ami egészséges?

Kizárólag finom lehet! Ha valami nem sikerült jól az nem az alapanyagok miatt van, ott az elkészítés során vagy a mennyiségek arányán csúszott el valami. Persze, aki hozzá van szokva a finomított és gyorsételekhez, ízfokozókhoz, annak az ízlelőbimbóinak is hagyni kell némi időt, hogy újra érezze a valódi ízeket, hiszen hosszú időn át stimulálva volt különböző erőteljes adalékanyagokkal.

Mennyi idő alatt kísérletezel ki egy receptet?

Többnyire elsőre szokott sikerülni, amit kitalálok. A legtöbb esetben hosszas ötletelés és tervezgetés előzi meg a folyamatot. Fejben kigondolom, hogy kémiailag mi hogyan fog reagálni egymásra, miből mekkora mennyiségre lehet szükség. Megtervezem a receptet, majd elkészítés közben korrigálok. Előfordul persze, hogy az étel kinézete nem lesz olyan, mint amilyenre terveztem, és nem fotózható. Ilyenkor a recept marad titokban, a füzetemben! Volt példa arra is, hogy utólag néhány fűszer még eszembe jutott, amivel még izgalmasabbá lehet tenni az adott ételt, olyankor újra elkészítem az egészet és csak a végső verziót kapom lencsevégre.

Mindent meg is kóstolsz?

Igen, minden, ami felkerül a blogra, az én asztalomon fejezi be a pályafutását. Sőt van, hogy több szűrőt is beiktatok! Gyakran szoktam a barátaimmal teszteltetni az ételeket, mielőtt publikussá teszem azokat. Fontosnak tartom, hogy hiteles legyen az, amit csinálok. Így csak és kizárólag olyan recepteket teszek közzé, olyan alapanyagokkal dolgozom, amit én magam is szívesen fogyasztok.

Hogy állsz más nemzetek konyhájával?

Nagyon szeretem az olasz és az arab konyhát. Előbbi nemzet konyhájából gyakran szoktam ételeket készíteni, utóbbi esetében még hiányos a tudásom. Szeretnék a jövőben hosszabb időt eltölteni a közel-keleti régióban, és jobban elsajátítani az ottani gasztronómiát. Alapvetően minden nemzet konyhája nagyon érdekel, a lehető legtöbbet szeretném mélyebben is megismerni.

Milyen újdonságokkal készülsz erre az évre?

Nemrég az anyagcsere diétába ástam bele magam, amit egy egészen fantasztikus dolognak tartok. Közel 100% pontossággal be lehet állítani személyre szabottan a diétát. Ennek megfelelően szeretnék egy új funkciót beépíteni a weboldalra, ahol speciálisan egyénre szabott étrendet kaphatnak tőlem az érdeklődők, igény esetén folyamatos konzultációval, személyi edzéssel kiegészítve. Az anyagcsere diétának megfelelő receptek is nagyobb számban kerülnek majd fel a blogra.

Mik az álmaid? Egy étterem, ahol a receptjeid alapján főznek, vagy, hogy a blogodon keresztül megváltoztasd az emberek életét?

Utóbbi! Nálam a sport és a táplálkozás kéz a kézben jár, kiemelkedően fontos szerepe van az életemben. Egy étterem által úgy érzem, nem tudnék kiteljesedni. Szeretnék nemzetközi szinten minél több embert elérni, akár a blogon keresztül, akár személyesen és segíteni egy egészségesebb életvitel kialakításában. Nagy álmom, hogy utazhassak és minél több kultúrát megismerjek. Egy blog mellett, azt gondolom, ez inkább kivitelezhető.

A receptek és a blog elérhető a www.be-new-you.com oldalon.

Fotó: benewyou archív, Pure&Pastel Photography www.pureandpastel.com