A tökéletes reggeli kiegészítői

2016. február 13.
Füstölt lazac brióson tálalva tükörtojással és hollandi mártással. A márciusi Marie Claire-ben elolvashatjuk, hogyan állítsuk össze a remek fogást, itt pedig a brióskenyér és a mártás receptjét.

Három ínycsiklandó reggeli receptjét olvashatjuk a magazin frissen megjelent, márciusi számában. Adósok vagyunk még az egyik fogás két fontos alkotóeleme, a brióskenyér és a hollandi mártás leírásával. A második születésnapját ünneplő Vintage Garden Bistro séfje, Lisziák Gábor elárulta, hogyan készülnek.

Brióskenyér

(6–8 adaghoz)

41 deka liszt, 6 deka kristálycukor, 2 gramm só, 1,5 gramm élesztő, 4 tojás és még 1 a kenéshez, 2 gramm puha vaj, 4 evőkanál víz

Keverőtálban dolgozzuk alaposan össze a hozzávalókat, majd 12 órán át, kb. 5 fokon hagyjuk kelni. Utána vajazzunk ki egy gyümölcskenyérformát, és fektessük bele a tésztát. Ebben ismét kelesszük, amíg a térfogata a duplájára nő. Kenjük meg tojással, és 165 fokosra előmelegített sütőben, 22–25 perc alatt süssük meg. Mielőtt felszeletelnénk, hagyjuk kihűlni.

Hollandi mártás

(2-3 decihez)

6 tojássárgája, fél deci főzőtejszín, 15 deka vaj, fél citrom leve, 1 deci víz, csipetnyi só, csipetnyi őrölt fehér bors

Olvasszuk fel és tartsuk melegen a vajat. Adjuk a tojássárgájához a vizet, tojásonként 1 evőkanállal, és sózzuk meg. Ezután vízfürdő felett, kézi habverővel verjük habosra. Vegyük le a gőzről, és a habverővel tovább kevergetve lassan adjuk hozzá a vajat. Ízesítsük a citromlével, a fehér borssal, majd krémesítsük a tejszínnel. Akkor jó, ha bársonyosan sima lesz az állaga. Tálalásig tartsuk szobahőmérsékleten.