Aki az orchideát szereti

2016. március 10.
Pénteken nyílik a Magyar Orchidea Társaság nagysikerű orchidea- és bromélia kiállítása a Vajdahunyadvárban, ráadásul idén először négy napos lesz a rendezvény.

Láthattuk már tavaly az esőerdők lenyűgöző és különleges orchideáit, most a kiállítás középpontja a visszatérünk az az orchidea lesz, amely leginkább megtestesíti mindenki számára az „orchideát”, amely szinte már szobanövénynek számít, mégis sok titkot rejteget még. Amely minden alkalommal elbűvöl, amikor kinyitja virágait, amelyben soha nem lehet csalódni, és amely hónapokon keresztül virágzik. Ez a sokak által ismert és szeretett Phalaenopsis, azaz a lepke orchidea.

18. századi felfedezése óta a karrierje szinte töretlen. Első perctől kezdve a kertészek és a növénykedvelők első számú kedvence lett. Minek köszönheti népszerűségét? Elsősorban annak, hogy könnyen nevelhető lakásban is, készségesen virágzik, és gondozása egyszerűbb, mint a legtöbb orchideáé. A különféle fejlett laboratóriumi eljárásoknak köszönhetően a 20. századra a lepkeorchidea az egyik legnépszerűbb, legkönnyebben elérhető orchideává vált. A hibridek száma több száz, és évente találkozunk még mindig újabb és újabb hibridekkel. Az elmúlt évek egyik nagy szenzációja volt a „fekete” orchidea, amelynek egészen sötét, bordó színe szinte már feketének látszik. De nagy népszerűségnek örvend az úgynevezett „vízesés” orchidea is, melynek hosszú, lefelé hajló, dúsan virágzó szárai vízeséshez hasonlatosak. De vannak fehér bordó foltos, sárga, rózsaszín, pöttyös, csíkos, nagy-, illetve kisvirágú hibridek, mindenki megtalálja az ízlésének megfelelőt közöttük.

Rengeteg gyönyörűséggel találkozhatunk a kiállításon: március 11. és 14. között a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Vajdahunyadvárban.
Infó: www.orchideatarsasag.hu, www.orchideakiallitas.hu