Különleges tavaszi virágok Dobogókőn

2016. április 03.
Tavasszal hóvirágok lepik el a sípályát, virágzik a ritkaságnak számító pirosló hunyor és sok-sok különleges, nem ritkán védett virágot lehet felfedezni az erdei utak mentén.

Arról talán már mindenki hallott, hogy Dobogókőn remek túraútvonalakon lehet kirándulni vagy lélegzetelállító a kilátóból elénk táruló panoráma, azt azonban kevesen tudják, hogy nem ritkán védett virágot lehet felfedezni az erdei utak mentén.

Februártól áprilisig, amikor a lombkorona még nem árnyékolja be a talajt, tavaszi virágokból álló színes szőnyeg kápráztatja a szemet. Legnagyobb tömegben a hóvirág – a sípályát ilyenkor a hóvirágok öltöztetik fehérbe – a pirosló hunyor és az ujjas keltike virágzik.

Hóvirág (Galanthus)
A hóvirág az egyik legismertebb tavaszi virágunk, kecses, légies alakja a tavaszt hirdeti. A világon 20 fajtája ismert, ebből 4 fordul elő Magyarországon, köztük a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis), amely őshonos itthon. Dobogókőn nagyobb telepekben a sípálya környékén látható, de a túraútvonalak mentén is sűrűn előfordul. Védett virág, leszakítani, letaposni vagy kiásni tilos.
Virágzási ideje: február-március

Ujjas keltike (Corydalis solida)
Az erdőkben, erdőszéleken lombfakadás előtt virágzik az ujjas keltike, amikor a nap meleg sugarai még elérik a talajt. A 10-20 centi magas növények virágai általában lilásak, lilásvörösek, ritkán fehér színűek és a szár végén fürtökben nyílnak. Magyarországon őshonos virág, Dobogókőn a ritkának számító fehér változat is előfordul.
Virágzása: március-május

Pirosló hunyor (Helleborus purpurascens)
Messziről nem is tűnik fel a pirosló hunyor szépsége, hamvas-barnás leveleivel beleolvad a megszürkült avarba – messziről nem tűnik többnek, mint egy vakondtúrásnak –, ám közelről az egyik legpompásabb tavaszi virág. Magyarországon háromfélehunyor honos, ám a pirosló változat csak az Északi-középhegység meszes talajain él. Dobogókőn sok példánnyal lehet találkozni, elsősorban a hóvirággal tarkított sípálya környékén. Védett virág, leszakítani vagy kiásni tilos. Érdekessége, hogy gyógynövényként is jegyzik, ám minden része erősen mérgező.
Virágzási ideje: március-április

Dobogókő már a 19. század végén kedvelt úti cél volt a túrázók körében és népszerűsége azóta se csökkent. Budapestről könnyen és gyorsan megközelíthető – a belvárostól alig 45 perces autóút a dobogókői kilátó, de természetesen, tömegközlekedéssel is elérhető. Jelzett és karbantartott túraútvonalai könnyű erdei sétához, körtúrához vagy nagyobb kirándulásokhoz is ideálisak.

Tipp kirándulóknak: Ahogyan a Normafának a rétes a jellegzetes süteménye, Dobogókőn a piték hódítanak. A Walden Hotel cukrásza valódi alapanyagokból, frissen készíti az almás, szilvás, meggyes pitét szezonnak megfelelően.

Még több információ: http://dobogoko.hu/