A kávé mint fűszer?

2016. április 10.
A Nespresso az élen jár, ha innovációról van szó, és nem csak a technikai újítások jellemzőek rájuk, hanem a gasztronómia terén is rendszerint előállnak valami szenzációval. Idén április 27-én például Atelier néven csúcsgasztronómiai rendezvényt szerveznek három séf, egy cukrász, egy sommelier és egy barista részvételével.

A kávét általában étkezés után fogyasztjuk, ezért hát érthető, hogy a Nespresso március 31-i sajtótájékoztatója előtt gondolni sem mertem rá, hogy kávéval fűszerezzem például a csirkét. Az eseményen azonban megkóstolhattuk a válogatott séfek által elkészített mesterműveket, és kiderült, hogy ennél jobb párosítást nem is álmodhatnánk. A fahéjvirággal sült pisztáciás és Dulsão do Brasil kávés morzsában forgatott csirkemell karfiolkrémmel Segal Viktor fogásában is meghökkentő egyensúlyban voltak az ízek. 

A séf így fogalmazta meg a kávé és az étel rendkívüli házasítását: „Mindig izgalmas kávét párosítani az ételekhez. Minden ételben teljesen más módon és textúrában jelenik meg a kávé: egy zöldség mellett vagy éppen fűszerként egy húsételben.”

Az áprilisi rendezvény helyszínéül a Kopaszi gát Öböl házát választották a szervezők, ahol Segal Viktor, Volenter István és Tivadar György társaságában készíti el a rendkívüli kávés fogásokat. A rendezvényt a májusi Bocuse d’Or budapesti döntője inspirálta, hiszen most először Magyarországon lesz a legnagyobb gasztronómiai verseny európai fináléja, amelynek egyébként aranyfokozatú támogatója a Nespresso.

Az Atelier jelentése „műhely”, ugyanis a rendezvényen a vendégek nem csak finom, gyönyörűen tálalt ételeket kóstolhatnak, hanem bepillantást nyernek azok elkészítésébe is. A desszertekért a Somlyódy-Gerő Eszter felel, aki lenyűgöző passio zselés kókusz mousse-szával már levette lábáról a sajtó képviselőit. A rendezvény kávészakértője, Tóth Sándor, magyar bajnok barista lesz.