Egyedi noteszbe jó írni

2016. április 12.
Ha grafománok vagytok, vagy csak egyszerűen rajongtok a szép füzetekért, akkor érdekelni fog titeket milyen gyönyörű noteszeket talált a PandArte bloggere.

Biztosan sokan szeretitek a szép noteszeket. Én legszívesebben különböző tematika szerint tartanám őket, így lenne értelme minél többet vásárolni belőlük. Sajnos erre nincs kapacitásom, így mindig le kell magamat beszélni, ha épp beleszeretek egybe. Baglyas Erika munkáit látva viszont semmilyen racionális magyarázat nem tudott eltántorítani.
Erika 42 éves képzőművész, aki jó tíz éve aktív szereplője a kortársművészeti életnek, rendszeresen kiállít itthon és külföldön is. Pécsen szerzett művészeti diplomát a PTE Művészeti Karán, festészetet tanult, de a diploma óta konceptuális (fogalmi, gondolati) művészettel foglalkozik inkább. Az installációk, performanszok, objektek, fotók, videók érdeklik, és az utóbbi 1-2 évben a rajzok is. Szóval a képzőművészet irányából csöppent a formatervezés világába, amikor 2014-ben létrehozta DOT for you márkáját.

„Hirtelen ötletként jött, mármint inkább zsigeri döntés volt. Kerestem valamit, ami más, mint amit eddig csináltam. Az igazság az, hogy képzőművészként nagyon nehéz az élet financiális oldalát megoldani, ezért mindig sokféle alkalmi munkám volt a művészet mellett. A DOT for You-ba részben azért vágtam bele, mert összpontosítani akartam a tudásomat és egy olyan csatornába rendezni, ami kreatív munka, és stabil financiális hátteret nyújt pár éven belül.”

Ezek a szépséges és egyedi naplók, füzetek és határidőnaplók szemmel láthatóan szorgos kezek munkáját dicsérik. „Én tervezem a füzeteket, de a kivitelezésben együtt dolgozom egy könyvkötővel és a Gravus kreatív műhellyel. A kivitelezés részfolyamatai ezekben a műhelyekben készülnek, természetesen nem függetlenül a tervezéstől, folyamatosan kísérletezünk, a tervezés nem függetlenedhet a felhasznált technikák ismeretétől. Alapvetően üres lapos noteszekkel kezdtük. Mostanra eljutottunk oda, hogy prémium minőségű papírból tudunk dolgozni, tehát a noteszek belső része, sima lapos, általában 90-100 grammos Munken papírból készülnek. A borító általában keményfedelű, mert nekem ez tetszik legjobban. Különböző vászonborítással lehet kapni őket, amik úgynevezett prégeléssel készülnek (ez egy könyvkötészeti díszítő technika, egyszerű nevén aranyozás). Nagy hőmérsékleten különböző mintákat, formákat lehet belepréselni a borítóba, különböző színű fóliákkal vagy akár fólia nélkül, vaknyomással.„

Különféle kollekciók: IRKA, FIRKA és LOLKA

„Az IRKA 2016-os határidőnapló, ami 500 számozott példányban készült. Tőke híján részben kölcsönből, másik részben közösségi finanszírozás segítségével valósult meg. Kemény menet volt. Timár Benedek grafikus barátommal együtt terveztük. Az egész napló, kívül-belül saját tervezés, a könyvtest ofszet nyomdában készült, a borító kivitelezése és a könyvek összerakása a Gravus és a könyvkötő műhelyben. Szerencsére már csak néhány darab van belőle, néhány üzletben, de lesz 2017-es IRKA határidőnapló is, fejben már készül! Nyár végén nyomdába kell kerülnie, hogy október-novemberben már a viszonteladók boltjaiban lehessenek. Ehhez ismét tőkére van szükségünk, amit remélünk, hogy komoly viszonteladók segítségével zökkenőmentesebben tudunk megvalósítani.”

„A FIRKA üres lapos notesz, geometrikus, op art mintával a borítóján, fekvő formátum, alkalmas skiccfüzetnek, és rajzoláshoz is. Nem számozott, de körülbelül 100 db készült eddig belőle. A Vasarely Múzeum Shop megkeresése inspirálta, hogy elinduljunk ezen az op art vonalon. Ezt a formátumot és a mintákat is megtartjuk, talán bővülni is fog, de átalakul a jövőben, szóval lesz FIRKA notesz, de picit más kinézettel.”

„A LOLKA a legújabb termékünk, üres lapos notesz. Minden darabja számozott, eddig száz körül készült belőle. Rátaláltam egy nagyon izgalmas vászonra, puha, kissé szőrös, nagyon jó a tapintása, a prégelésnek érdekes faktúrája van a borítón. Különböző színekben érhető el, eddig készítettük ragasztott belívvel és csúsztatott gerinccel, valamint varrott belívvel és egybetáblás borítóval, ez utóbbiban van jelzőszalag is. Geometrikus mintát használunk most a borítón. A vásznak színei törtfehér, púder, világosszürke, grafitszürke, ezeken arany, rozé gold, türkiz, magenta színekben jelennek meg különböző módon a geometrikus minták, amik prégeléssel készülnek.”

A jövő…

„Készül a webshopunk, ez még pár hónap, fejlesztjük a noteszeinket. Folyamatosan kísérletezünk, ötletelünk és felhasználók visszajelzései, tapasztalatai alapján igyekszünk tökéletesíteni a tárgyainkat. Az egyik nagy feladat, és vágy, hogy külföldi viszonteladókat találjunk ebben az évben. A másik, hogy sikerüljön kitermelni egy segítő munkatárs részmunkaidős bérét, például valakit, aki a sales, PR vonalon ügyes, akire projektszinten, tehát alkalmanként már most nagy szükség lenne. Egyelőre ezt még egyedül csinálom, de mivel nem ez a szakterületem, főleg a megérzéseimre és a józan paraszti észre hagyatkozom benne. Ez nagy feladat, mert még engem sem tart el ez a brand, minden bevételt gyakorlatilag azonnal vissza kell forgatni ahhoz, hogy a következő adag notesz elkészülhessen. Egy brandépítő fotókampányon dolgozunk mostanában, segítő és jóakaró kollégákkal, ennek még idén tavasszal létre kell jönnie, ahol a noteszek végre nem csak tárgyfotókon jelennek meg, hanem emberekkel. Közben képzőművészként egy önálló kiállításomra készülök, ami április 14-én nyílik a Dunaújvárosi Kortársművészeti Intézetben.”

A galériáért kattints a képre!


Budapesten az alábbi üzletekben (változó kínálattal):
Fiók, Le petit design, FIAN KONCEPT, Fuga, MONO art & design, decolabor, Írók Boltja, Insitu, Iparművészeti Múzeum Shop, Vasarely Múzeum Shop, Palmetta Design és Textilművészeti Galéria , Magyar Nemzeti Galéria Múzeum Shop