HalatHon, avagy a magyar hal maraton

2016. május 08.
A Felelős Gasztrohős Alapítvány és a Szimpla Kert kampányt indított a magyar halfajták népszerűsítésére. A környezettudatos étkezést szívügyüknek tekintő önkéntesek azt vallják, ha szeretnénk még sokáig tengeri herkentyűket látni az étlapon, akkor egy darabig együnk magyar halat.

Túlhalászott fajták helyett

A Felelős Gasztrohős Alapítvány jelenlegi célja, hogy felhívja a figyelmet a tengerek túlhalászatára, és csökkentsék a vásárlói igényt a veszélyeztetett halfajokra, mint például a tonhal és a lazac. Ezért május elejétől június közepéig sok helyen megkóstolhatunk magyar halból készült fogásokat. A kampány 42 napja alatt az alapítvány Facebook-oldalán hetente egy tavi halat ismerhetünk meg a beszerzéstől a feldolgozásán át a különböző receptekig. A szervezők szeretnék megmutatni, hogy a hal elkészítése nem bonyolult művelet, és igazán finom fajtákhoz lehet hozzájutni Magyarországon is, ha tudjuk, hol keressük azokat – legyen az egy bolt vagy étterem.


Halkolbász

#Halathon

Internetes kampányukkal arra buzdítják az embereket, hogy minél többször egyenek magyar halat, az ételeket fotózzák le, a képeket töltsék fel a közösségi oldalakra #halathon taggel, és küldjék el a Gasztohős csapatának a receptjeiket. A kampányban aktív halfogyasztók között nyertest sorsolnak: két szerencsés résztvevő főzőkurzuson vehet részt, ahol természetesen halas fogásokat készíthetnek majd el. A szervezők a kampány ideje alatt további programokkal is készülnek. A Gastropolis főzőiskolával közösen kurzust szerveznek, ahol bárki könnyen megtanulhat például halat filézni és irdalni, könnyedén bánni az alapanyaggal. Május 29-én a Szimpla vasárnapi piacon filmvetítéssel egybekötött beszélgetést szerveznek a tengerek túlhalászatáról, majd a Közös Lábos program részeként harcsapaprikást főznek.

Pisztráng pástétom